VİDEO - Tanrıkulu: Adalete güven yüzde 17’lerde

VİDEO - Tanrıkulu: Adalete güven yüzde 17’lerde
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde konuştu.

TİGRİS HABER - CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı Bütçesi görüşmelerinde konuştu. Tanrıkulu, bakan Tunç’a "Güllük gülistanlık bir Türkiye tarifi yapmışsınız. Gerçekten insan bunu okuyunca "Vallahi, ne güzel bir Türkiye'de yaşıyoruz." diyor ama öyle değil ki, gerçek hayat bu değil" dedi. Tanrıkulu, Türkiye’de adalete güvenin yüzde 17’lerde olduğunu söyledi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, plan ve bütçe komisyonunda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Türkiye tarifinden dolayı eleştirdi. Tanrıkulu, adalet sistemindeki eksikleri de sıralarken Diyarbakır’daki duruma işaret etti, şunları söyledi;

“Diyarbakır Barosundan benim de izlediğim talepler var, bunları size yazılı ileteceğim. Diyarbakır'da adliye yok, benim memleketim Kulp'ta binlerce dava var, 1950'den kalan prefabrik bir yerde adliye yani, hizmetler yürütülüyor. Diyarbakır Adliyesiyle ilgili sorunların giderilmesi lazım, yani dolayısıyla bunların da yapılması lazım, bunları da söylemiş olayım meslektaşlarıma ve eski Diyarbakır Barosu Başkanı olarak da bunları söylemiş olayım.”

Adalete güven yüzde 17’lerde

Türkiye’de adalete güvenin yüzde 17 seviyelerinde olduğunu söyleyen Sezgin Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Başınız yargı sistemiyle derde girerse adalete güveniyor musunuz?" sorusuna "Güveniyorum." diyenlerin oranı Türkiye'de yüzde 17 sadece, yüzde 17 bakın. Onlara bir de sormuşlar, alt sorular var, onlar da hiç adliyeye işi düşmemiş insanlar; onlar Yargıyı bilmedikleri için "Güveniyorum." diyorlar, yüzde 60 "Güvenmiyorum." diyor, yüzde 20'nin de fikri yok. Şimdi, Yargıya güvenin en üstte olması lazım yani ordudan, güvenlik güçlerinden, siyasetten üstte Yargının olması lazım ama bu dönem, Adalet ve Kalkınma Partisinin bu dönemi Yargıya olan güvenin en dipte olduğu dönem ve uluslararası endeksler de bunları doğruluyor, Türkiye'de yapılan kamuoyu yoklamaları da bunu doğruluyor.”

Gerçek hayat sizin dediğiniz gibi değil

Bakana hitaben, ‘Güllük gülistanlık bir Türkiye tarifi yapmışsınız’ diyen Tanrıkulu, “Ama öyle değil ki, gerçek hayat bu değil. Dolayısıyla bakın, bu yazdıklarınıza inanmayın, inanırsanız Bakanlık yapamazsınız, Türkiye bir yere gitmez. İnanmayın buna yani böyle bir Türkiye yok. Ya biz başka bir yerde yaşıyoruz ya da siz başka bir yerde, dünyada yaşıyorsunuz. Bakın, daha düne kadar beş yıl boyunca Cumartesi Anneleri toplantı yapamadılar ya, daha düne kadar. Şimdi sadece 12 kişiye izin verilmiş, 12 kişiye. "12 kişi burada duracaksınız." Barışçıl, dünyanın en büyük sivil itaatsizlik eylemi; beş yıl yapamadılar, davalar açıldı. Bakın, en temel özgürlüğü söylüyorum. Dolayısıyla buradan hareketle şunu söylüyorum: Anayasa istemeye hakkınız yok, ilk önce bu Anayasa'yı uygulayın. Ya, sizden çok daha önce bizler yani sosyalistler, solcular bu Anayasa'ya biz karşı çıktık, 12 Eylül Anayasası dedik. Bakın, hatta ben dedim ki Baro Başkanıyken: Gelin, madde madde aynısını yazalım, siviller yazmış olsun. Ama vallahi, sizinle bu Anayasa'yı uygulamadığınız sürece nasıl oturup Anayasa konuşacağız?” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.