VİDEO - Tanrıkulu: İktidar Kürtlerin acısını aşağılıyor

VİDEO - Tanrıkulu: İktidar Kürtlerin acısını aşağılıyor
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır il başkanlığında gündeme ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını, “Kitlesel düşman ceza hukuku” olarak değerlendirdi.

TİGRİS HABER - Tanrıkulu, 4 gündür gözaltında olan 19 Kürt siyasetçiye, Halepçe katliamı ile ilgili basın açıklamalarına katıldıkları için kendilerine, “Sözde Halepçe katliamı” şeklinde sorguda sorulduğunu belirterek, “Halepçe katliamına  sözde diyen bir iktidar nasıl Kürt meselesini çözsün, Biz Halepçe katliamının insanlığa karşı işlenen suç olduğunu dair yasa teklifi vermişiz. Kürtlerin acısını aşağılıyorlar” diye konuştu.

CHP Diyarbakır il başkanlığında basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eski Baro başkanı ve Diyarbakırlı olması nedeniyle dün kenti ziyaret eden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün temaslarını yakından takip ettiğini söyledi. Bakan Gül’ün, Ret ve inkar politikasını ortadan kaldırdıklarını, cezaevinde ve sokakta Kürtçe’nin serbest konuşulduğunu ve Türkiye’nin işkenceyi yok ederek hukukun üstünlüğünü sağladıkları yönünde mesajlar verdiğini söyleyen Tanrıkulu konuşmasını şöyle sürdürdü:

tanrikulu-tigris.jpg

“Halepçe Katliamına, ‘Sözde’ diyen zihniyet acılarımızı aşağılıyor”

“Bu sabah itibariyle beni bir insan ve bir Kürt olarak derinden yaralayan bir haber gördüm. 19 siyasetçi 4 gündür halen gözaltında, avukatlar sorgularına katıldılar.  Bakan Gül’ün’ Kürt sorununu çözdük ve ret inkarı bitirdik’ dediği sırada gözaltında olan insanlar var. Gözaltındaki siyasetçilere Halepçe katliamı ile ilgili soru sorulmuş. Emniyet müdürlüğünde bu soru, ‘50 kişinin katılımı ile yapılan sözde Halepçe katliamının konulu’ deniliyor. İnanın infaal halindeyim. Halepçe katliamının dünyada ve Türkiye’de ne anlama geldiğini herkes biliyor. 200 bin insan yaşamını yitirdi, Halepçe’de binlerce Kürt kimyasal gazlarla yaşamını yitirdi. Yakın tarihimizin en büyük katliamı ve insanlığa karşı bu suç olarak kabul edildi. Kürtlerin toplu kıyımı olarak kabul ettiği ağır bir yaradır. Bakan,  ret ve inkarı bitirdik dediği sırada, Halepçe katliamına sözde diyen bir anlayış var, bizim acımızı nasıl bu kadar aşağılarsınız. Halepçe katliamına sözde diyen bir iktidar nasıl Kürt meselesini çözsün. Biz Halepçe katliamının insanlığa karşı işlenen suç olduğunu dair yasa teklifi vermişiz. Kürtlerin acısını aşağılıyorlar. Bu anlayışı reddediyoruz, ve bu anlayışı mahkum edeceğiz. Buradan Adalet bakanına soruyorum, bu katliama sözde diyen memurlara hangi işlemi yapacaksınız. Merak ediyorum, hesabını soracak mısınız, merak ediyoruz.  işkence yok demek bunu yapanlara taviz vermek demektir. Bu iktidar döneminde başardıkları bir şey var, zulüm ve zalimlikte eşitliği başardılar. Derin devlet Ak Partinin yeni sahibidir. Bu iktidar ancak işkence kötü muamele ve baskı ile ayakta durabiliyor.”

 “Demirtaş ve ailesine kitlesel düşman ceza hukuku uygulanıyor”

Sezgin Tanrıkulu, 5 yıldır tutuklu bulunan HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası ile ilgili ise, “Demirtaş aynı zamanda İHD’nin başkanlığını da yapmıştır, 5 yıldır rehindir. Yani şimdi siyasi rekabetin ve kan davası varsa aranızda kan davasının da bir ahlakı ve töresi vardır. İnsan kan davası güttüğü insanın çocuğuna, etrafına eşine, yakınlarına o düşmanlığı yapmaz. Kan davasında bile olmaz. Başak Demirtaş’a öğretmenlik yaptığı dönemde 2015’te, sağlık ocağından aldığı rapor ile ilgili olarak bu adliye tamda Başak Demirtaş’ın hedef gösterildiği dönemde 2 yıl 6 ay hapis cezası veriyor. Kim bunun adalet olduğuna inanır gerçekten. Böyle kolektif cezalandırma mantığı düşman ceza hukukudur. Bu düşman ceza hukuku bu adliyede uygulanıyor. Bakan bu adliyeyi ziyaret ediyor ve buradan da biz Türkiye’de adaleti sağladık diyor. Siz siyasi rekabet içinde olduğunuz ve rehin aldığınız bir siyasetçiye kitlesel düşman ceza hukuku uyguluyorsunuz. Unun tarihte örneği yok, Kan davasında bile yok” dedi. 

tanrikulu-tigris1-001.jpg

Merkez tarihi Sur ilçesinin Hendek-Barikat operasyonlarından sonra rant alanına çevrildiğini ve hafızanın yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Tanrıkulu, hayat pahalılığından da söz etti. Diyarbakır’da 25 kiloluk Karacadağ pirincinin geçen yıl 180 lira ile şimdi 420 liraya çıktığını, ciğerin kilosunun 45 liradan 90 liraya çıktığını da ifade ederek, açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. (Tigris Haber)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.