VİDEO - Tanrıkulu, TMO hakkında suç duyurusunda bulundu

VİDEO - Tanrıkulu, TMO hakkında suç duyurusunda bulundu
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) çiftçiye randevu vermemesi üzerine "rüşvetle" randevunun devreye girdiğini belirten CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - TMO’nun, Diyarbakır'da ürünlerini satmak isteyen çiftçiye randevu vermemesinin ve çiftçinin ürününü daha ucuz fiyatta tüccarlara satmak zorunda bırakılmasının altında rüşvet ve rant çıktığı iddia edildi.

İddianın sahibi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ilgililer hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Tanrıkulu, sorumlular hakkında "fiyatları etkileme", "haksız kazanç", "görevi kötüye kullanma" ve "rüşvet suçundan" soruşturulmasını talep etti. Konunun uzun süre gündemde olduğu, ancak çözüm üretilmediğini ifade eden Tanrıkulu, dilekçesinde, TMO'nun izlediği politikanın üreticiyi ve devamında tüketiciyi zor durumda bıraktığını dile getirerek, TMO'nun söz konusu çalışma politikasıyla TCK’nın 237. maddesinde belirtilen fiyat etkileme ve TCK’nın 257 maddesinde belirtilen görevi kötüye kullanma suçlarını ihlal ettiğini vurguladı.

'TMO yetkilileri kamu zararına neden oldu'

TMO'nun anlaşılmaz alım politikasıyla kişileri mağdur ettiğini, kamuyu zarara uğrattığını vurgulayan Tanrıkulu, suç duyurusu dilekçesinde "TMO yetkilileri görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle sadece kamunun zararına sebep olmakla birlikte kişilere de haksız kazanç (malı düşük fiyatta alan tefeci ve aracılar) sağlamasına yola açmaktadır. Ayrıca hububat fiyatlarını etkilemek suretiyle TCK 237. maddesinde yer alan fiyatları etkileme suçunu işlediklerini değerlendirmekteyiz." ifadelerini kullandı.

'Rüşvetle randevu' iddiası

Randevu verilmemesi nedeniyle üreticilerin ürünlerini daha düşük fiyatla aracılara satmak zorunda kaldığını belirten Tanrıkulu, dilekçesinde, TMO'nun ton başına 9 bin TL verirken aracıların, ise 6 bin 250 TL'ye alım yaptığını, aracıların ton başına 300 ile 500 TL komisyon adlığını vurgulayarak, "Yapılan iş ve eylemlerle hem üreticiyi ve tüketiciyi hem de kamuyu zarara uğratan yetkililer hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılmasını talep etmekteyiz." dedi.

Tanrıkulu, dilekçesinde, soruşturma sürecinde belirlenecek konu iş ve eylemlerinden sorumlu olan kişi ya da kişiler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davasının açılmasını talep etti.

photo1690535027.jpeg

Rüşvetten suç duyurusu

Suç duyurusunun ardından adliye önünde açıklama yapan Tanrıkulu, TMO'nun çiftçiye randevu vermeyerek, ürünlerini taban fiyatın altında tüccarlara satmaya zorladığını dile getirdi. Tanrıkulu, TMO kuruluş yasasında, üreticinin zarar etmemesi ve tüketicinin de korunasını hedeflediğini vurguladı. Güncel fiyatları paylaşan Tanrıkulu, "Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçilere randevu vermeyerek, ürünlerini almayarak, ürünlerini çok daha az bir fiyata tüccara mahkûm ettiler. Oysa yeteri miktarda depolama alanları var, bunu yapmadı. Bana gelen şikayetlere göre ve çiftçiler arasındaki yaygın kanaate göre, aracılar devreye girmiş. Ton başına çiftçilerden 300 lira, 500 lira alarak erken randevu sistemini devreye sokmuşlar. Özellikle küçük çaplı çiftçilerin uğradığı bu zarar konusunda fiyatları etkileme, görevi kötüye kullanma ve rüşvet, rüşvete aracılık suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum." diye konuştu.

'Randevu verin suç işlemeyin'

Suç duyurusuyla ilgili, haklarında suç duyurusunda bulunduğu kişilerin bir kısmının kamu görevlisi olması nedeniyle soruşturma izni için mülki amirlerden izin alma zorunluğuna işaret eden Tanrıkulu, "Siviller konusunda da gerekli soruşturmayı başlatacak. Toprak Mahsulü Ofisi yetkililerine sesleniyorum: Çiftçilere zamanında randevu verin, suç işlemeyin. Aracılara sesleniyorum. Çiftçilerin bu zor durumundan yararlanarak rüşvetle ve başka suçlarla tehdit etmeyin. Diyarbakır'da her zaman çiftçinin, emekçinin, yoksulun yanında olmaya devam edeceğim." şeklinde konuştu.

'İşin içinde büyük bir rant var'

Rusya ile tahıl koridoru gündemdeyken, çiftçilere randevu verilmemesi yönündeki bir soruya, Tanrıkulu, "Çiftçiyi tüccara mahkum ederek, zararına satarak yurtdışından getirdiği ürünleri de destekleyerek, bizim cebimizden, yurttaşların cebinden destekleyerek, çiftçinin zararına işler yaptılar. Bütün bunların içinde büyük bir rant var bilinmesini istiyorum." dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum