VİDEO - Tanrıkulu, Vali ve Sağlık müdürüne seslendi

VİDEO - Tanrıkulu, Vali ve Sağlık müdürüne seslendi
 Özel Haber
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sağlık müdürlüğü önünde düzenlediği basın toplantısında, zorla emekli edilmek istenen sağlık işçilerini savundu.

TİGRİS HABER- CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sağlık müdürlüğü önünde düzenlediği basın toplantısında, zorla emekli edilmek istenen sağlık işçilerini savundu. Diyarbakır Vali si ve Sağlık müdürüne seslenen Tanrıkulu, “Zorla emeklilik olmaz, hukuki değil, bu yanlıştan vazgeçin’ dedi.

Diyarbakır Sağlık müdürlüğü bünyesinde çalışan 180 işçinin zorla emekli edilmek istendiği yönünde şikâyetler üzerine sağlık müdürlüğü önünde basın toplantısı düzenledi. Tanrıkulu, açıklamasında şu bilgileri verdi;

Diyarbakır da sağlık müdürlüğüne bağlı 4 kurumda; çocuk hastanesinde, Kadın Doğum hastanesinde, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan yaklaşık 180 işçi arkadaşlarımız taşerondan kadroya geçtiler.

Taşeron işçi uygulaması Türkiye’nin kanayan yarasıydı. Yıllarca İşçiler ve sendikalar taşeron işçilik olmasın diye mücadele ettiler. Nitekim 696 KHK ile kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler kadroya alındılar.

Ancak kadroya alınan işçilerin temel bir sorunu vardı. Emeklilik yaşı veya gün sayısı dolmuş ise eğer yaşlarına bakılmaksızın emekliliğe sevk ediliyorlardı. Bu da istekleri dışında emekliliklerine neden oluyordu. Geçtiğimiz yılın Mart ayında EYT ile ilgili yasal düzenleme muhalefetin baskısıyla parlementoya geldi. Emeklilik yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapıldı. O düzenlemeye bir madde daha eklendi.O madde de kadroya alınan işçilerin zorunlu emekliliğine ilişkindi.Yani 1 Mart 2023’ten sonra taşerondan kadroya geçen işçilerin ‘’Zorunlu emekliliği’’ diye bir düzenleme söz konusu değil. Kanun burada ve kanun koyucu da bizleriz. Bu kanunda ki amaç taşerondan kadroya geçen zorunlu emekliliğini ortadan kaldırmaktır. Bu işçi arkadaşlarımıza, bu sağlık müdürlüğü tarafından tebligat yapıldı. İşçi arkadaşlarımıza denildi ki siz 1 Ocak 2024 itibariyle emekliliğe ayrılıyorsunuz. Bu işçi arkadaşlarımızın böyle bir talebi yoktur.”

sezgin-tanrikulu-1.jpegSağlık müdürünü uyardım, kabul etmedi

Diyarbakır Milletvekili olarak İl Sağlık müdürüyle 2 kez görüştüğünü, yaptıkları işlemin yanlış olduğunu ifade ettiğini söyleyen Tanrıkulu, sağlık müdürünün bu konuda ısrarlı olduğunu belirterek şöyle dedi;

“Bana yasal düzenlemenin böyle olduğunu ifade etti. Bende öyle olmadığını ifade ettim. Bir kez daha TBMM’de arayıp kendisiyle konuştum. Bu yasayı kendisine bir kez daha hatırlattım. Dedim ki ben en fazla hukukçuluğuma güvenirim. Düzenleme burada. Düzenlemeye göre yani 1 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasaya göre ‘’Zorunlu emeklilik 1 Mart 2023’ten itibaren kaldırıldı.’’ Kesin olarak bir takdir hakları yoktur. Kendi istekleri dışında emekli edilemezler. Ama ben sağlık müdürüne anlatamadım. Sağlık Bakanlığından görüş aldıklarını ifade etti. Ama o görüş tamamen hukuka aykırıdır. Diyarbakır da taşerondan kadroya geçen işçiler sadece sağlık müdürlüğünde çalışmıyorlar. Diğer kurumlarda da çalışanlar var. Ama bu uygulama sadece bu sağlık müdürlüğünde yapılıyor.”

‘Bu yanlıştan geri dönün’

Sezgin Tanrıklulu, “Sağlık müdürlüğüne, sağlık müdürlüğü önünde sesleniyorum, bu yanlıştan dönün” diye seslenerek sözlerini şöyle sürdürdü;

“180 işçimize bu koşullarda bu zulmü yaşatmayın. Zorunlu olarak emekliliğe sevk etmeyin. Onları ekmeğe muhtaç hale getirmeyin. Emeklilerin hangi koşullarda ekmeğe muhtaç hale geldiklerini biliyoruz. 50 yaşından sonra başka bir yerde iş bulamaz ve bulmaları imkânsızdır. Bu işçileri çıkarıp liyakati aykırı bir biçimde veya kamuoyunun da bildiği nedenlerle yerlerine başka işçi alacaksınız. O nedenlerin ne olduğu biz biliyoruz. Diyarbakır Kamuoyu da o nedenleri biliyor. Bu zulmü, bu işçi arkadaşlarımıza, bu yaşta,bu koşullarda yaşatmayın. Sağlık müdürlüğü önünde bu açıklamayı yapıyorum ki; hem sağlık müdürü hem de Diyarbakır valisi duysun. Türkiye’nin başka hiçbir yerinde olmayan bu uygulamadan vazgeçsinler.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum