VİDEO- Tanzim satış esnafın kafasını karıştırdı

VİDEO- Tanzim satış esnafın kafasını karıştırdı
Diyarbakırlı pazarcılar tanzim satışını değerlendirdi. Tanzim satış konusunda farklı farklı görüşler dile getiren esnafların kafası karışık. Tanzim satış iyi diyen de var, pazarcıyı etkilemez diyen de var, komisyoncular düşünsün diyen de var.

Tigris Haber- Son aylarda artan sebze ve meyve fiyatları için hükümet duruma el attı. Bu kapsamda İstanbul ve Anakara’da tanzim satış noktaları kuruldu.  

pazar-tanzim-(2).jpg

Belediye ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından gerçekleşen projede sebze ve meyvede tanzim satışlara başlandı. Tanzim satış uygulaması ilk önce İstanbul ve Ankara’da başladı. İstanbul ve Ankara’nın çeşitli semtlerinde tanzim satış noktaları kuruldu. Sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için İstanbul'da 50, Ankara'da ise 15 noktada tanzim satış noktası kuruldu. Tanzim satış noktalarında vatandaş sebze ve meyveleri pazarlardaki, marketlerdeki fiyatlardan daha ucuza alabilecek.

Belediyelerin bir süre önce başlatmış olduğu tanzim satış uygulamasına ilişkin Diyarbakırlı pazarcıların görüşleri ise şöyle:

‘Tanzim satış komisyoncuları etkiler’

- “Bizim burada fiyatlar uygundur. İstanbul, Ankara gibi pahalı değil. Bizi etkilemez, biz onları etkileriz. Biz zaten ucuza satıyoruz. Patates benim tezgâhımda 2 buçuk 3 lira onlar da 2 buçuk 3 liraya satar. Pazar esnafına zararı olmaz, tanzim satış komisyoncuları etkiler. Komisyoncuları etkilerse bize zarar mı olur onu bilemiyorum.”

‘Tanzim satışı pazarı etkilemez’

-“Tanzim satışı daha iyi olur ama pazarı etkilemez. Çünkü burada tanzim satış noktalarından daha ucuz. Halk daha çok pazarı tercih edecektir. Fiyatların rayına gireceğini sanmıyorum ama inşallah iyi olur. Vatandaş sebze meyveyi ucuza alabilse benim açımdan daha iyi olur. Belediye işleri başkadır bu iş başkadır. Bakalım becerebilecekler mi ondan şüphem var. Pazar ileride daha ucuz olur yavaş yavaş fiyatlar düşüyor eskisi gibi değil.”

‘Başkan’ın konuşmasından sonra fiyatlar yüzde 50 düştü’

-“Tanzim satışını söylemiyle beraber fiyatlar 2 haftadır yarı yarıya düştü. Mesela kilosu 15 TL iken 8 -10 TL’ye düşen ürünler var. Tanzim satış nasıl halkı olumlu etkiliyorsa bizi de olumlu etkiler, bizde ucuz alır ucuz satarız. Bizim bir kar oranımız var 7’ye alsak 8’e satacağız. Kar marjımız daha çok artıyor. Fiyatlar düştükçe milletin alım gücü kolaylaşıyor, pahalı olunca alım gücü azalıyor. Fiyatlar yükseldikçe biz de satış yapamıyoruz. Tanzim satışı iyi oldu daha önce de denendi, çok olumlu oldu. Kış sebzesi pahalı olur geçen seneye göre. Bu sene çok fırsatçılık oluştu tabii ama Başkan’ın konuşmasından sonra fiyatlar yüzde 50 düştü diyebiliriz. Hal’de 5 buçuk 6 TL’ye satılan domates bugün pazarda perakendede 3 buçuk 4 TL arasında satılıyor.”  

 

 

‘Olumsuz etkiler çünkü çoğu kişi işsiz kalacak’

-“Tanzim satışla ilgili kendi belediyemiz olarak burada satış olması uygun olur mu olmaz mı bilemem. Bence olumsuz etkiler bizi çünkü çoğu kişi işsiz kalacak. Tanzim satışlarla ilgili bizi işe alsalar olur mesela; kendimiz olsak olur ama başkaları gelirse olmaz o kadar kişiyi işsiz bırakacak.”

‘Ekmeğimize mani oluyor’

-“Vatandaş için güzel bir şeydir ama bizim için zarardır, ekmeğimize mani oluyor. Çünkü mal yerinde geldiği zaman direk bana gelir her gelişte 1 - 2 TL aşağıda veririm. Ama ben komisyoncudan getirirsem ne kadar aldığını bilmiyorum ne derse onu vereceğim mal yerinden gelmiyor ki. Pazar esnafına zararı var; o mal bize geldiği zaman her halükarda kardayız. Fiyat aşağıda bize verdiği zaman 50 kuruş atsam üstüne yine ben kardayım. Komisyoncu ne derse ben onu almak zorundayım.”

‘Tanzim çare değil’

-“Tanzim satışı fakirin kazandığı 2 kuruşu da ondan alacak. Fiyatlar sürekli değişiyor dünle bugün arasında fark var. 2 TL düşürdü bugün 4 TL geldi üstüne dengesizlik var. Tanzim çare değil pazarın haline bakın.”

 

Ali Abbas Yılmaz / Berçem Kartal/ özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.