VİDEO - Tarihi mağarada kitabe bulundu

VİDEO - Tarihi mağarada kitabe bulundu
Daha önceden köylülerin hayvanlarını barındırmak için kullandıkları kaya mezarlığından şimdiye kadar rastlanılmayan, bir ilk olan Süryani papazına ait iki kitabe bulundu.

Son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalar geçmişe ait yeni bir sayfayı daha açıyor. Üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa da geçmişe ait izler bu çalışmalar sayesinde gün yüzüne çıkıyor ve insanlığı şaşırtmaya devam ediyor. Ortaya çıkan her buluntu tarihin bir gerçekliğine ya da bir dönemine ışık tutuyor.

tarihi-magarada-kitabe-bulundu-(2).jpg

Bu tarihi mekânların bazıları insanlar tarafından bilinçsizce yok ediliyor. Ya da tarihi değeri bilinmeden sıradan bir mekânmış gibi kullanılıyor. Tahrip ediliyor.  Tesadüfen bulunan, keşfedilen bu eserler; bazen geçmişe ışık tutmaktadır. Hatta bir ilk olmaktadır.

Bir Süryani papazına ait kaya mezarında bulunan kitabe de şimdiye kadar bilinmeyen bir ilke imza atmıştır. İlerde bura üzerinde yapılacak çalışmalar sonucu devamının nasıl geleceği şimdiden merak konusudur.

tarihi-magarada-kitabe-bulundu-(3).jpg

Diyarbakır’ın Silvan ilçesi Hasuni Mağaralarının hemen yanı başında bulunan Bahçeköy’de yapılan arkeolojik yüzey araştırmaları sonucunda böyle bir ilk yaşandı.  Köylülerin yıllardır hayvanlarını barındırmak için kullandıkları kaya mezarında yapılan arkeolojik yüzey çalışmaları sonucunda bulunan Süryani papazına ait iki tablet herkesi şaşırttı.

tarihi-magarada-kitabe-bulundu-(4).jpg

Birden çok mezarın bulunduğu Bahçeköy’de çalışmalarını yürüten Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız bulunan kitabelerin incelenmesi sonucu; Süryanilere ait mezar taşı kitabesi olduğu sonucuna vardıklarını belirtti.

tarihi-magarada-kitabe-bulundu-(5).jpg

Kitabedeki yazıyı Mardin Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz’ün çözümlediğini söyleyen Prof. Dr. Yıldız; kitabelerde mezarın; "Monoha adlı papaza ait olduğunu ve bu kitabeyi okuyan herkesin bu papaz için dua etmesinin” yazılı olduğunu aktarıyor.

Tarihte bir ilk

Ana kaya mezarının etrafında başka küçük mezarların da olduğunu, ana mezarın doğu tarafında Hıristiyanlarca tapınak veya kutsal alan olarak da kullanılmış olabileceğini düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. İrfan Yıldız; şimdiye kadar üzerinde Süryanice kitabe olan bir kaya mezarına rastlamadıklarını, bu yüzden bunun bir ilk olduğunu, mezar odalarının; Süryanilerden önce mi? Yoksa Süryaniler döneminde mi?  Yapıldığından emin olamadıklarını, önümüzdeki süreçte çalışmaların derinleştirilerek devam edeceğini söyledi.

Özel haber/Mümin AĞCAKAYA

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.