VİDEO - Tarım alanlarında yılan görürseniz dikkat!

VİDEO - Tarım alanlarında yılan görürseniz dikkat!
Sıcak havaların artmasıyla, birçok yerde yılanlarla sık sık karşılaşılmaya başlandı. Uzmanlar, tarım alanlarında sıkça görülen yılanlarda artış olmadığını belirterek, yılanların olmaması durumun da kemirgenlerin, tarlalara zarar vereceğini söyledi.

Serhat Özdemir/ Özel Haber

TİGRİS HABER - Bazı kentler de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte birçok yerden yılan haberleri gelmeye başladı. Kent merkezlerine yakın bazı noktalarda görülen yılanlar, tarım arazilerinde sıkça rastlanıyor. Haziran ve Temmuz aylarında yılanların çiftleşme dönemleri olması nedeniyle yılanların, hassas oldukları belirtildi. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Ahmet Kılıç, yılanlarda artış olmadığını insanların onların yaşam alanlarına girdikleri belirterek, tarım arazilerinde yılanların olmaması durumunda kemirgenlerin tarlalara zarar verdiklerini ifade etti.

‘Yaşam alanlarına girdiğimizden için sıkça karşılaşıyoruz’

Prof. Dr. Ahmet Kılıç, yılanların yaşam alanlarına girdiğimiz için onlarla daha sık karşılaştığımızı ve yılanlarda herhangi bir artışın söz konusu olmadığını ifade ederek şöyle konuştu;

“Yılanların daha fazla görülmelerinin sebebi, insanların onların yaşam alanlarına girmelerinden dolayıdır. Yoksa yılanlarda büyük bir artış söz konusu değildir. Onların yaşam alanlarına girildiği için daha çok karşılaşılıyor. Yılanlar insanlara saldırmaz. Yalnızca üreme dönemlerinde hassasiyetleri bulunmaktadır. Yılanların yaşam alanlarına dönük daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Yılanlarla karşılaştığımızda onlardan uzaklaşmamız ve yetkilileri çağırmamız en doğru hareket olacaktır. Yılanlar savunma amaçlı saldırırlar”

‘Yılanları yaşatmamız gerekiyor’

Yılanların yaşatılması gerektiğini, aksi takdirde tarım alanlarında kemirgenlerin çoğalarak, arazilere zarar vereceğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kılıç, “Yılanları yaşatmamız gerekiyor. Onların olmadığı bir alanda kemirgenlerde büyük artış var. Yılanlar, insanları tarım alanlarında kemirgenlerden koruyor. Böylelikle tarım alanlarına kemirgenlerin vermiş olduğu zarar daha da azalmış olur. Yılanları öldürerek, tabiata zarar vermiş oluruz. Aksi takdirde sürüngenleri öldürürsek, tarım alanlarında farelerden dolayı çok daha büyük kayıplar yaşanır. Onların yaşam alanlarına yapılan müdahaleden dolayı sık sık karşılaşıyoruz. Hassasiyet gösterilerek, ilgililer bu konuda yardıma çağrılırsa insanlar daha az zarar görecektir. Yılanların yaşaması tabiattaki besin zincirinin korunmasıyla daha iyi bir yaşam alanına kavuşmuş olacağız” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.