VİDEO - Tebessüm ettiren sanat: Karikatür

VİDEO - Tebessüm ettiren sanat: Karikatür
Karikatürün insanları tebessüm ettirdiğini ve düşündürttüğünü söyleyen sanatçı Seyda eserlerini hafta sonuna kadar Tarihi Zerzevan Konağında sergiliyor. İsveç’te yaşayan Rojava’lı karikatürist Seyda sanatı hakkında Tigris Haber'e konuştu.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Daha önceden Bitlis’in Hizan ilçesinden Suriye’nin Amude şehrine göç eden bir ailenin çocuğu olan karikatür sanatçısı Seyda, Amude şehrinde dünyaya geliyor. Şimdi İsveç’de yaşayan ve uzun zamandır sürdürdüğü resim ve karikatür çalışmalarını burada sürdüren sanatçı birçok ülkede sergiler açıyor.

karikatur-tigris1.jpg

Şimdi Diyarbakır’da sergi açmaktan ve bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen sanatçı Seyda; “ İlk defa burada sergi açıyorum ve şu an bunun heyecanını yaşıyorum” diyerek ne kadar duygulandığını dile getirmektedir.

Yaptığı karikatürlerde ne tür konuları işlediğine ilişkin sorduğumuz soruya:

“Genelde toplumun dinamiklerini işleyebilecek konular seçiyorum. Siyaset, din, ekonomi bunları baz alarak sanatımı gerçekleştiriyorum. Temel çıkış noktalarım bunlar. Bireysel konuları baz almıyorum. Benim için genel konular önemli. Toplumu yükseltecek ya da düşürecek konular benim için esastır.” cevabını veriyor. 

karikatur-tigris2.jpg

Yaptığı çalışmalara şimdiye kadar nasıl tepkiler aldığını ise şöyle açıklıyor: “Şimdiye kadar gelen tepkiler için de çok cesaretli olduğum söylendi. Kolay kolay konuşulmayacak ya da dile getirilmeyecek konuları işlediğimi söylüyorlar. Bu durum beni mutlu ediyor. Yer yer sıkıntılar yaşayabiliyorum ama benim amacım, kimsenin kolayca bahsetmeyeceği konuları sanatımla dile getirmek. Bundan da mutluluk duyuyorum.”

karikatur-tigris3.jpg

Eleştirmek ya da dikkat çekmek istediği konuları karikatür yoluyla dile getirmek size daha mı çarpıcı geliyor?

“Karikatür verilmek istenen mesajı çok daha rahat ve çabuk iletir. O yüzden tercih ediyorum. Karikatür resme ve diğer sanat dallarına göre daha hızlı ve daha etkin. İnsanlar karikatürü gördüklerinde tebessüm ediyorlar. Ama o tebessüm aynı zamanda onları düşündürüyor da. Çok çabuk sonuca varıyor. O yüzden karikatürü seçiyorum" diyen sanatçı “İleri zamanlarda daha iyi koşullar oluşursa ben de sınırlarımı daha iyi aşabileceğim” sözlerine ekliyor.

karikatur-tigris4.jpg

Karikatürün kendisi için bir duruşu ifade ettiğini söyleyen sanatçı Seyda;

“ Burada bulunmaktan çok memnunum ve mutluyum. Bunun coşkusunu yaşıyorum. Bu bana daha da güç katacak. Çalışmalarımı daha iyi bir seviyeye getirebileceğimi düşünüyorum" dedi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.