VİDEO - TMO depolarından yayılan haşerelerin buğday biti olduğu tespit edildi

VİDEO - TMO depolarından yayılan haşerelerin buğday biti olduğu tespit edildi
Diyarbakır'da bir süre önce TMO’nun depolarının çatısını açmasıyla birlikte, yakındaki mahalleyi çeşitli kanatlı böcekler bastı.

Serhat Özdemir/ Özel Haber

TİGRİS HABER - Diyarbakır'da bir süre önce TMO’nun depolarının çatısını açmasıyla birlikte, yakındaki mahalleyi çeşitli kanatlı böcekler bastı. Böceklerin Buğday biti olduğu öğrenilirken, TMMOB Diyarbakır Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Samet Uçaman, ihmal yaşandığını ve bir an önce müdahale edilmez ise afet boyutuna ulaşacağını söyledi.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi 1200'üncü sokak ve çevredeki sitelerde bulunan evleri, çeşitli kanatlı böcekler bastı. Mahalle sakinleri evlerinde yemek yapamaz ve uyuyamaz hale geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi Bağlar ajansının depolarının çatısını açmasıyla birlikte çevreyi böcekler istila etti. Mahalle sakinlerinin aktardığına göre, daha önce az sayıda olan böcekler, depo çatılarının açılmasıyla birlikte yoğunluk kazandı, bütün bölge böceklerin istilasına uğradı.

Giderek yayılan ve hızlıca üreyen böceklerin buğday biti olduğu öğrenilirken, bitler, vatandaşların evlerinde bulunan gıdaları tehdit eder boyuta ulaştı. a da girdi. Buğday içerisinde de çok miktarda olan bit türü nedeniyle hem buğdaylar hem de vatandaşlar tehlike altında. Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği Ziraat Mühendisleri odası Başkanı Samet Uçaman, bu böceklerin buğday biti olduğunu ve bir an önce müdahale edilerek, ilaçlamalar yapılması gerektiğini ifade etti. Uçaman ayrıca bu durumun afet boyutuna ulaşabileceğini vatandaşların evlerinde bulunan gıdaları koruma altına almaları gerektiğini söyledi.

'Buğdayın kalitesini düşürecek cinstedir'

Samet Ucaman, TMO'nun gerekli önlemleri almadığı ve saklama koşullarına uygun davranmadığı için bu durumun ortaya çıktığını, bit türünün buğdayın kalitesini düşürecek cinsten olduğunu ifade etti. Uçaman, şöyle dedi; “Mahsullerin tarlada biçimi gibi depolamada da aşamaları vardır. Tahılın depolarda nem oranını takip etme, karıştırma ve saklanmasının takip edilmesi gerekiyor. Buğday biti, arpa güvesi, kıl kanatı gibi zararlılara yönelik tedbirlerin nasıl alınacağıyla ilgili maddeler, görev tanımları ve iş diagramı vardır. Bu tanımlamalar bire bir TMO'nun yetkililerine ait tanımlamalardır. Buğday Biti Buğdayın kalitesini düşürecek cinstendir. Buğdaya zarar vermekle beraber orada oluşturacakları kalıntılarda ciddi küflenmelere yol açıyor. Bunlar neden fumigant uygulamadılar? Bu ciddi bir sorudur. Depoya aldığın gibi fumigasyon sistemini devreye sokman lazımdır. Görünüşe göre bu uygulamalar yapılmamış."

'Ciddi bir zarar söz konusudur'

Sözlerinin devamında uyarılarda bulunan Samat Uçaman, yaşanan olayın afet durumuna ulaşabileceğini, bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Uçuman, buğday bitlerinin evlere de ciddi zararlar verebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu;

"Bitler çevreye de zarar vermeye başlamış durumdadır. Girdikleri evlerde ciddi zararlara yol açacak bir türdür. Bir an önce fumigasyonun hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Artık bu durum afet noktasına ulaşıyor. Orada bulunan bütün depolara yayılma riski var. Ciddi bir tedbirsizlik var. TMO yetkilileri hızlı bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Ciddi bir zarar söz konusudur. Bu türler hastalık taşıyan çeşitleri değildir, ancak evlerde bulunan hububat ve çeşitli ürünlere ciddi zararlar verebilir. Vatandaşların evlerindeki gıda ürünlerini kapatmaları gerekiyor. Yerel yönetimler ve TMO yetkililerinin ortaklaşa önlem alması gerekiyor. Artık zamanla yarışıyorlar. Biz bu konunun takipçisi olacağız."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.