VİDEO-"Ülkenin ve demokrasinin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir"

VİDEO-"Ülkenin ve demokrasinin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir"
Bugün karar verilmesi beklenen ve kamuoyunda Kobani Davası olarak bilinen ve de, Selehattin Demirtaş ile HDP'li yöneticilerin yargılandığı davanın karar duruşması öncesi, DEM Parti Diyarbakır İl Başkanı Abbas Şahin bir basın açıklaması yaptı.

Mahsum RENÇBER

TİGRİS HABER - DEM Parti Diyarbakır İl Başkanı Abbas Şahin, bugün görülen Kobani Davasına ilişkin yaptığı açıklamada, demokratik siyaset üzerinde kurulmak istenen baskıdan vazgeçilmesini gerektiğini belirterek, "Ülkenin ve demokrasinin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir" dedi.

Bugün karar verilmesi beklenen ve kamuoyunda Kobani Davası olarak bilinen ve de, Selehattin Demirtaş ile HDP'li yöneticilerin yargılandığı davanın karar duruşması öncesi, DEM Parti Diyarbakır İl Başkanı Abbas Şahin bir basın açıklaması yaptı. DEM Parti il binası önünde yaptığı açıklamada konuşan Şahin, Kürtler'in geçmiş yaşamını ve yaşadığı trajedileri detaylı olarak anlattı. Parti olarak 50 yıldan beri demokrasi mücadelesi verdiklerine işaret eden Şahin, "2016 yılında basında ve kamuoyunda Kobani Kumpas Davası olarak bilinen operasyonlarla HDP'nin eşbaşkanları ve MYK üyeler da aralarında olduğu onlarca siyasetçi tutuklanmıştır. Kobanî kumpas davasına dayanak gösterilen 6-8 Ekim 2014 tarihinde Kürt kentleri başta olmak üzere Türkiye metropollerin de gerçekleştirilen gösterilerde yaşanan olaylardır. DAİŞ'in Suriye'nin Rojava Bölgesinde bulunan ve Türkiye'ye sınırda olan Kobane kentine yönelik saldırılarının püskürtülmesi amacı ile o dönem Türkiye ile yakın ilişki içinde olan PYD yetkililerinin yardım çağrıları sonucu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de demokratik gösteriler ile Kobane'ye yardım çağrıları yapılmıştır" diye konuştu.

Çözüm süreci sabote edildi

6-8 Ekim tarihlerinde yaşanan olaylara da kısaca değinen Şahin, "Ekim 2014 tarihinde yapılan MGK toplantısı sonuç bildirgesinde gerçekleştirilen gösterilerin barış ve çözüm sürecini sabote etmeye dönük girişimler olarak değerlendirilmiş ve herhangi bir kalkışma olarak nitelendirilmemiştir. O dönem Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu olaylarla ilgili soruşturma açmış dokunulmazlığı bulunmayan MYK üyelerinin ifadesini almış ve herhangi bir işlem gerçekleştirmemiştir. AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020 tarihinde kobani kumpas davasıyla ilgili verdiği kararda 4 Kasım 2016 tarihli tutuklulukluların bir devamı niteliğinde olduğunu vurgulamış kararın uygulanması istenmiş siyasi saiklerle yapılan bu tutuklamaların ifade özgürlüğünü, özgürlük ve güvenlik hakkını ve siyasi saiklerle tutuklama yasağını ihlal ettiğine karar vermiştir. Yine Büyük Daire kararında HDP Genel Merkezi tarafından yapılan çağrılarla meydan gelen olaylar arasında nedensellik bağı bulunmadığı, söz konusu çağrıların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı ifade edilmiştir" şeklinde konuştu.

Davanın hukuki bir dayanağı olmadığına dikkat çeken Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hukuki bir dayanağının olmadığı AİHM kararlarıyla bir kez daha ortaya çıkan Kobani Kumpas Davası iktidar ve iktidarın tamamen kendisinin siyasi emellerini yerine getirmek için siyasallaştırıp kullandığı yargı sisteminin düzmece yalanlarıyla oluşturulan bir davadır. AİHM tüm ulusal yargının en üst organı ve bağlayıcı karar merci olmasına rağmen ne akp iktidarı ne de yargı merci bu kararlara uymakta, anti demokratik, keyfi ve totaliter rejimini devam ettirmek istemektedir. Bu dava Kürt siyasal hareketi ve demokrasi güçlerine kurulmuş ilk kumpas olmadığını gayet iyi biliyoruz. Ne zamanki Kürt siyasal hareketi ve demokratik mücadele güçleri büyüyüp alternatif bir yol olma iddiasına güçlendirmiş ve bunun örgütlülüğünü kurmuşsa aynı iktidar ve siyasallaştırdığı hukuk sistemi böylesi operasyonlara başvurmuştur. Bizi, yaptığımız demokratik siyasetle yargılamaya çalışan bu hukuksuz kanunsuz sistem arkasına bir dönüp baksın. Nasıl ki daha önceki operasyonlar, kumpaslar ve davalar haklı mücadelemizi geriletemedi, aksine mücadelede ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi; bundan sonra da böylesi kumpaslar mücadelemizde bir adım geri attıramayacaktır. Buradan Kobani Kumpas Davasında tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz. Direnişiniz bizim için çok anlamlıdır. Bize devrettiğiniz bayrağın sürekli dalgalanacağını bilmenizi istiyoruz. Çünkü Haklıyız Çünkü Kazanacağız. Buradan çağrımız bu hukuksuzluğun bir an önce ortadan kaldırılıp demokratik siyaset üzerinde kurulmak istenen baskıdan vazgeçilip ülkenin ve demokrasinin geleceği karanlıklara teslim edilmemelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.