VİDEO - Unutulmaya yüz tutan gelenek: Serê Salê

VİDEO - Unutulmaya yüz tutan gelenek: Serê Salê
Unutulmaya yüz tutmuş etkinliklerden olan Serê Salê Rengârenk Umutlar Derneği ve Mordem Sanat’ın ortaklaşa düzenlediği etkinliklerle kutlandı.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Hicri takvime göre 13 Ocak gecesini yılbaşı olarak kabul eden Kürtler bu geleneği yüzyıllar boyunca sürdürdü. Eskiye ait birçok kültürel geleneğin unutulmaya yüz tuttuğu gibi; Serê Salê de unutulanlar arasındaydı. Rengârenk Umutlar Derneği ve Mordem Sanatın ortaklaşarak yaptıkları bu etkinlik Diyarbakır Sur içi sokaklarında alışılmamış bir görüntü yarattı.

Rengârenk Umutlar Derneğinde, Mordem Sanat Merkezi oyuncularıyla birlikte şarkılar söyleyen, oyunlar oynayan çocuklar daha sonra Sur içi sokaklarında dolaştılar. Bazı evlerden hediye yiyecekler topladılar. Daha sonra Rengârenk Derneği tarafından kendilerine hediyeleri verildi. Etkinliklere akşam da tarihi Deva Hamamında dengbej Mizaffere Celdekî’nin katıldığı çeşitli etkinliklerle devam edildi.

Rengârenk Umutlar Derneği Başkanı Yeter Erel Tuma Serê Salê etkinliğine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde:

“Hicri takvime göre Ocak Ayının 13’üne denk gelen gün Kürtler açısından Serê Salê etkinliğinin kutlandığı gündür. Kürtlerin yeni yılını kutladığı gündür. Çok uzun yıllardır, asırlardır çeşitli etkinliklerle kutlanır Serê Salê. Fakat geldiğimiz noktada çok uzun zamandır böyle etkinliklerin kutlanmadığını görüyoruz.

sere-sale-tigris.jpg

İçinde doğduğumuz kültürü unutmamamız gerekiyor

Fakat içine doğduğumuz kültür, ait olduğumuz kültür bazı etkinlikleri unutmamamız gerektiği, kendi kültürümüze sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatıyor bize. Biz özellikle çocuklarda kendi kültüründen uzaklaşan, maalesef orayı tanımayan çoklukta bu etkinliklerin yapılmasını şu açıdan önemsiyorum. Çocuğun benliği, öz kimliği kendi kültürüyle doğrudan ilişkilidir. Kendi tarihiyle kimliğiyle, öz kültürüyle ilişkilidir. Dolayısıyla böyle etkinlikleri çocuklarla yapmak, çocukların kültür barışını sağlamak açısından da çok önemlidir.

whatsapp-image-2022-01-14-at-15-49-18.jpeg

120 çocuğun katılımıyla gerçekleşti

Rengârenk Umutlar Derneği olarak iki yıldır Serê Salê etkinliğini kutluyoruz. Elimizden geldiği kadar, mümkün olduğu kadar bütün ritüelleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 120 çocuğun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Serê Salê etkinliğini Mordem Sanat Merkeziyle birlikte gerçekleştirdik. Çocuklara hediyeler hazırlandı. Etkinliğin bir parçası olarak erkek çocuklar kız, kız çocukları da erkek kıyafeti giydi.  Şarkılar söylendik, oyunlar oynandık. Mahallelerde kapı kapı gezip şeker, ceviz, meyveler ve pestil topladık. Bugün çocuklarla gerçekleştirdiğimiz etkinlik tamamlandı. Serê Salê etkinliğinin ritüellerinden biri de toplanan erzakların yetişkinler eşliğinde pişirilip yenmesidir. Akşam yerelde aktif olarak çalışan sivil toplum örgütlerinin, bireysel aktivistlerin, meslek odaların, sendikaların katılacağı, mahallede yaşayan ailelerin katılacağı bir etkinlikle devam edecek. Dengbej eşliğinde hoşça vakit geçirmeye çalışacağız.” Dedi.

Sêeê Salê etkinliğini düzenleyen Mordem Sanat Merkezi tiyatro oyuncularından Veysel Aslan da etkinliğe ilişkin olarak şunları söyledi;

“Kürtlerin unutulmaya yüz tutmuş Serê Salê yani yeni yıl etkinliğini Mordem Sanat ve Rengârenk Umutlar Derneği olarak ortak bir çalışmayla yıllar sonra şehirde gerçekleştirmeyi düşündük ve bunu başardık.

sere-sale-tigris2.jpg

Amacımız yok olmaya yüz tutmuş kültürlerimizi bu güne taşımak

Amacımız yok olmaya yüz tutmuş kültürlerimizi bugüne taşımak. Tabi her kültürde etkinlikte olduğu gibi çocukları da işin içine katarak, çocukların da dâhil olduğu eğlenceli bir gün geçirmekti. İlk defa böyle kapsamlı şekilde yapmaya çalıştık önümüzdeki yıllarda bunu sürdürmeyi düşünüyoruz.

Sadece Serê Salê değil bütün Kürt kültüründe yok olmaya yüz tutmuş etkinlikleri, eğlenceleri ve bu kültürel aktiviteleri tekrardan gün yüzüne çıkarmaya gayret edeceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum