VİDEO - Vatandaş asgari ücretten memnun değil!

VİDEO - Vatandaş asgari ücretten memnun değil!
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. 2022'de geçerli olacak asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi. Diyarbakırlılar bu zammın yeterli olmadığını, en az 6 bin lira olması gerektiğini savundular

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Asgari ücret belirleme komisyonunun toplantıları sona erdi ve asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. 2022'de geçerli olacak asgari ücret 4 bin 250 lira olarak belirlendi. Tigris Haber olarak, asgari ücrete uygulanacak zammı Diyarbakırlılara sorduk.

Sokakta mikrofon uzattığımız vatandaşlardan Lemi Şanlıses, “Bu halk bunu hakketmiyor, bu ücretin fazla olması lazım. Avrupa’ya bakarsan, sen boş geziyorsun, sırf vatandaşı olduğun için sana aylık 3 bin 500 dolar veriyor. Benim vatandaşım, alıyor 4 bin lira, 3 bin 500 dolar nerde, 4 bin lira nerde. Bizim halkımız geçinemiyor. Ancak 6 bin kurtarır. Böyle giderse bir sonraki seçimde ben oyumu vermem. Asgari ücretin 6 bin olması lazım. Halkımız perişan olmuş, eve ekmek götüremiyoruz.”

sanlises-tigris.jpg

Verilen ücretin yetersiz olduğunu belirten Mehmet Tektaş, “4 bin 250, neyle geçim yapalım. Ekonomi kötü. 4 bin 250 yaptı gıda ile yine aynı oldu. Nasıl geçineceğiz. Zam gelmemiş sayılıyor, yine aynıdır. Aylık 2 bin 500 lira alıyorum, günlük 85 lira oluyor. Türkiye’yi denetlemiyor, insanların sigortasına bakmıyor. Doğru dürüst bir prim geçmiyor insanın eline. Sıkıntı çok. Bunlar yapamıyor, hükümetin istifa etmesi lazım.”

tektas-tigris.jpg

En az 6 bin olması lazım

Mustafa Ateş adlı vatandaş: "Asgari ücret ne kadar yükselirse yükselsin fark etmiyor, çünkü diğer ürünlere de zam geliyor. En az 6 bin olması lazım" dedi.

ates-tigris.jpg

Yapılan zam iyi

İhsan Ezgin adlı vatandaş, “Asgari ücrete gelen zam aslında olumlu, ama diğer ürünlere gelen zamlar bir fark bırakmıyor. En azından dolar eski düzeyine gelirse ve gelen zamlar eski düzeye gelirse gayet yaşanılabilir bir rakam.”

ezgin-tigris.jpg

Yumurta yüzde 200 artmış

Şehmuz Gezmez  ise, “Bence yeterli değil. Zaten şuan insanların alım gücü çok düşük. Bir teneke yağ olmuş 400-500 lira, bir un torbası olmuş 500 lira, ayda birer tane alamazsın. Bunları alsan, evin kira olsa, çocuk masrafı olsa yetmez. Asgari ücretin enflasyona göre yükselmesi lazım. Altınla aynı yüzde de yükselmedi, dolarla aynı yüzde de yükselmedi. Böyle olunca milletin alım gücü düştü. Eskiden bir koli yumurtayı 10 liraya alabiliyorduk, şimdi olmuş 30 lira. Yani yumurta bile yüzde 200 artmışken asgari ücretin en az yüzde 70-80 artması gerekiyordu. “

gecmez-tigris.jpg

10 bin olsa ne olur

Zülküf Hatunoğlu’da, “Asgari ücrete gelen zam yeterli değil. Çünkü önemli olan, verilen miktar değil, o miktarla alınan şeyin önemi. Şimdi dolarla kıyasladığın zaman, açıklandığı zamandan beri asgari ücret 10 lira daha azaldı. 4 bin 250 lira ile ne alınabilir, kiralar 2 bin, 2 bin500, doğalgazdı, elektrikti, diğer faturalar, insanlar gene aç kalmaya devam edecek. Miktar önemli değil, ekmeğin 5 lira olduğu bir yerde asgari ücret 10 bin olsa ne olur” şeklinde konuştu.

hatunoglu-tigris.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.