VİDEO - ‘Vatansız Ahmet’in yardım çığlığı!

VİDEO - ‘Vatansız Ahmet’in yardım çığlığı!
34 yıl önce askerden firar ettiği için vatandaşlıktan çıkarılan Ahmet Önder, Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün verdiği “Vatansız Müracaat Belgesi” ile mülteci statüsünde yaşıyor.

Tigris Özel

Koronavirüs nedeniyle hamallık yapamadığını ve sosyal imkanlardan faydalanamadığını belirten Önder, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “İki gündür açım. Bana sahip çıkın” çağrısı yaptı.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesi’nde doğan 54 yaşındaki Ahmet Önder, 34 yıl önce askerden firar edince önce cezaevine düştü, ardından İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşlıktan çıkarıldı. Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’na yaptığı kimlik başvuruları reddedilen Önder, 3 yıldır Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün vermiş olduğu “Vatansız Müracaat Belgesi” ile mülteci statüsünde yaşıyor.

Kimlik yerine geçen ancak yaşamın birçok alanında faydalanma imkanını kısıtlayan bu statüsü, koronavirüs salgını ve “Evde Kal” çağrılarının yapıldığı bu dönemde kendisini oldukça zorluyor. Geçimini sağladığı tek gelir kaynağı olan hamallığı da yapamayan Ahmet Önder, yardım için başvurduğu mercilerin kendisine dönüş yapmadığını, bir maskenin dahi kendisine verilmediğini anlatıyor.

“İKİ GÜNDÜR EVDE AÇIM”

vatansiz-ahmet-.jpg

Gazetemiz Tigris’e konuşan Ahmet Önder, şunları söyledi: “Bu hastalık da çıkmış tek odada kalmışım, bir yere de gidemiyorum. İki gündür acım ve kimse de bana bakmıyor. Elektrik borcumu ödeyemediğim için bir aydır kesik. Her şeyden yoksun durumdayım, zordayım. Bana verdikleri mülteci kağıdını kimlik diye vermişler. Bu belgeyi hastane bile kabul etmiyor. Herkese yardım yapılıyor ama ben hiçbir şekilde faydalanamıyorum. Muhtarlık da kaydım bile yok, kimse yardım da etmiyor. Lütfen derdime bir çare bulun.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI YAPTI

Henüz 20 yaşındayken yaptığı hatanın bedelini telafi etmeye hazır olduğunu ancak bu talebinin de karşılık görmediğini kaydeden Ahmet Önder, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şu çağrıyı yaptı: “Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Çocuklarımın kimliği var ama benim yok. Vatani görevi yapmaya hazırım. Askerliği seviyorum, seve seve de yaparım. Cumhurbaşkanımdan, valimden rica ediyorum. Allah rızası için bana yardım edin. Ama önce kimliğimi versinler, çok mağdurum. Son kez söylüyorum bana sahip çıkın, yoksa bu odada intihar ederim.”

 YILLARDIR KİMLİK ALMA MÜCADELESİ VERİYOR

1986 yılında askerliğini yapmak üzere gittiği Balıkesir’deki birliğinden 6 gün sonra firar eden Ahmet Önder, İçişleri Bakanlığı’nın 31.03.1994 gün ve 1994/5469 sayılı kararı ile “askerliğini yapmadığı” gerekçesiyle Türk vatandaşlığından çıkarıldı.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü ile Bağlar İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne yaptığı vatandaşlık hakkı talepleri kabul edilmeyen Önder’e, Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 29 Mart 2017 tarihinde “Vatansız Müracaat Belgesi” verildi.

Yaptığı tüm müracaatlara rağmen “Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunması” gerekçe gösterilerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı talebi reddedilen Önder, “Çocuklarımın, hatta torunlarımın kimliği var ama benim yok. Vatandaşlık hakkımı kazanmak için defalarca müracaat ettiğim İçişleri Bakanlığı, beni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına almıyor. Mağdurum” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.