VİDEO - Yardımlar yine kesildi

VİDEO - Yardımlar yine kesildi
Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde yaşanan olaylar nedeniyle evlerinden olan Sur mağdurlarına yapılan kira yardımları yine kesildi

Valilik:  Temmuz ayında ödenecek

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde yaşanan olaylar nedeniyle evlerinden olan Sur mağdurlarına yapılan kira yardımları yine kesildi. 4 aydır kira yardımı alamadıkları için kurumlar arasında mekik dokuyan Sur mağdurları, oturdukları evin kira, su ve elektrik parasını ödeyemediklerini söyledi. Valilik, Temmuz ayında kira yardımlarının yapılacağını iletti.

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde 4 yıl önce yaşanan hendek ve çatışmalar nedeniyle binlerce kişi göç etmiş, çatışmaların sürdüğü 6 mahalledeki yüzlerce ev yıkılmıştı. Yaşanan olaylardan sonra Sur İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yaklaşık bin Sur mağduruna her ay 1000 TL kira yardımı yapılıyordu. Ancak Kaymakamlığa bağlı Sur Sosyal Yardımlaşma Vakfının, Sur mağdurlarına 3 aydır kira yardımı yapmadığı öğrenildi.

Dört aydır kira yardımı alamadıklarını belirten Sur mağdurları, Sosyal Yardımlaşma, kaymakamlık ve Valilik arasında gidip geldi. Kendilerine bir türlü muhatap bulamayan Sur mağdurları iki saatlik git gelin ardından en sonunda bir valilik sekreteri ile görüşebildi. Söz konusu görüşmede Sur mağdurlarına 4 aydır ödenmeyen kira yardımlarının Temmuz ayında ödeneceği söylendi. Sur mağdurları valilik çıkışında Tigris Habere yaşadıkları mağduriyetleri dile getirdi.

“Mağduriyetimiz giderilsin, yetkililer bunu duysun”

Ödenmeyen kira yardımlarının akıbeti hakkında bilgi edinebilmek için kurumlar arasında mekik dokuyan Sur mağduru Hayri Artık, şöyle konuştu: “Sur’da mağduruz, 4 aydır kiralarımızı alamıyoruz. Sosyal Yardımlaşmaya, kaymakamlığa başvurduk ama kimse bize bir yol göstermedi. Herkes bizi başından savdı. En son biz valiliğe geldik. Bugün valilik sekreteri ile görüştük ve bize geriye dönük olarak Temmuzda ödeme yapılacağını söyledi. Artı, valilikten randevu almak için numara verildi ve bu numara ile tekrardan valilikle görüşmemizi yapacağız. Dört aydır kira alamıyoruz ve borç harçla yaşamaya çalışıyoruz ama artık birinden borç istemeye yüzümüz de kalmadı. İş de yok, işsiziz. Bu mağduriyetimiz giderilsin, yetkililer bunu duysun.”

yardimlar-yine-kesildi.jpg

“Ev sahipleri ile karşı karşıya kaldık”

Hasırlı mahallesi 52. Sokakta ikamet Ettiğini belirten Ömer Güneş, yaklaşık 4 aydır kira yardımlarını alamadıklarını belirterek, “Kimi arkadaşlarımız ‘Sur mağduru’ olduğumuzu söylüyor ama ben aynı görüşte değilim. Çünkü surlar insanları mağdur edemezler. İnsanı mağdur eden yine insanlardır. Bize bugüne kadar aylık ödenek veriliyordu, bin TL kira desteği yapılıyordu. Şimdi ise bunu aksatmaya başladılar. Haliyle biz ev sahipleri ile karşı karşıya kaldık. Kiminin çocuğu sokakta, kiminin elektriği ödenmediği için ev sahibi tarafından dışarı çıkarılıyor. Ben tüm bu insanlar adına konuşmak istiyorum. Eğer ki, bu kira yardımı bize verilmeyecekse en azından kapıları açsınlar ve biz de kendi topraklarımızın üzerinde çadır açıp oturalım. Biz bu rezaletin bir son bulmasını istiyoruz. Biz gelmişiz burada bu teyzelerle, amcalarla birlikte ve iki saatten beridir kimseyle görüştürülmüyoruz. En sonunda genç abinin biri bizimle konuştu ve temmuz ayında ödeme yapılacağını söyledi.” diye konuştu.

yardimlar-yine-kesildi-003.jpg

“Biz bu ülkenin çocuklarıyız”

Geçici sığınma ile Türkiye’de bulunan Suriyelilere verilen aylık yardımlarla Sur mağdurlarına yapılan kira yardımını kıyaslayan Güneş, şu ifadeleri kullandı: “Biz hakkımızı istiyoruz. Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Ben bir vatandaş olarak yoksam alın bu valiliği götürün Sahra çölüne kurun, ne diye kurmuşsunuz buraya?. Ya evet ya hayır; ben yazılı bir açıklama almak istiyorum. Evet arkadaşın biri sözlü olarak falan tarihte hakkınızı alacaksınız dedi ama hiçbir yazılı beyan yok elimizde. Mahkemeye gidemiyoruz, yani tüm yollar tıkalı. Bu konuda gerekenin biran önce yapılmasını arz ediyoruz. Biz bu ülkenin çocuklarıyız. Savaş dediniz, sizinle savaşa geldik. Askerlik dediniz, sizinle askere geldik. Tamam biz öteki ülkeden (Suriye) gelen insanlara yardım yapılmasın demiyoruz ama önce can sonra canan. Suriye’den gelen insanın aylığını ödeyeceksiniz ama kendi ülkenizde mağdur ettiğiniz insanın aylığını ödemeyeceksiniz. Yani, öyle bir dünyanın olmamasını istiyoruz.”

“Bizi kiraya mahkum ettiler”

Sur mağdurlarından Nezir amaca ise aylardır mağdur olduklarını belirterek yetkililere Kürtçe şöyle seslendi: “Cumhurbaşkanı bize kira sözü vermişti fakat 3 – 4 aydır ödeme alamıyoruz. Ne kira ödemesi alabiliyoruz ne de herhangi bir gıda yardımı, anlayacağınız perişan olduk, rezil olduk. İş deseniz o da yok. Bizi kiraya mahkum ettiler ve işsizlik içinde olduğumuz için ödeyemiyoruz. Dediğim gibi perişan olduk ve kira ödemesi günü geldiğinde bizi oraya buraya sürüklüyorlar ve sonunda ödeme alamıyoruz. Bu kadar ne daha ne deyim.”

yardimlar-yine-kesildi-002.jpg

“Temmuzda ödeneceği söyleniyor ama bilmiyoruz ödenecek mi?”

 Dört aydır kira yardımı alamadıklarını belirten Mehmet Doğan ise şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın söylediğine göre evimizin anahtarı teslim edilene kadar kira yardımı yapılacaktı. Şimdi ise aylardır neden kira yardımlarımız ödenmiyor. Eğer kira yardımları verilmiyorsa arsamızı versinler, kendimize çadır mı kuruyoruz ne yapıyoruz onları ilgilendirmez. Ev sahipleri ile her gün kavgalıyız, elektrik su paraları faize girdi. Bunlara artık bir çare bulunması lazım. Bugün Temmuzda ödeneceği söyleniyor ama bilmiyoruz ödenecek mi? Eğer kira yardımı yapılmazsa eşyalarımızı Ulu caminin önüne atıp yakacağız. Tek çaremiz budur.”

yardimlar-yine-kesildi-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum