VİDEO - Yaz ortasında domates 7, biber 15 lira: Vatandaş tane tane alıyor

VİDEO - Yaz ortasında domates 7, biber 15 lira: Vatandaş tane tane alıyor
Diyarbakır’da yaz ortası olmasına rağmen domatesin kilosu 7, biberin kilosu ise 15 liradan satılıyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Yaz aylarında sebze meyve fiyatlarında beklenen ucuzluğa bu pazarlarda rastlamak mümkün değil. Diyarbakır’da yaz ortası olmasına rağmen domatesin kilosu 7, biberin kilosu ise 15 liradan satılıyor. Bütçesi yetmeyenler, kilo yerine tane ile sebze-meyve alıyor.

Diyarbakır’da çarşı-pazarın gündemi pahalılık. Akaryakıtın 30 lirayı aştığı kentte, sebze ve meyveler de artan maliyetler nedeniyle pahalandı. Yaz ayları olmasına rağmen, Diyarbakır’daki pazarlarda en ucuz sebze karpuz. Onun da fiyatı 4 liradan başlıyor. 5 kiloluk bir karpuza 20 lira vermek istemeyen vatandaşlar, dilim ile karpuz almaya başladı. Sebze de fiyatlar aynı. Sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu, sebze-meyvenin rahatlıkla yetiştiği kentte, domatesin kilosu 7 liradan, biberin kilosu ile 15 liradan satılıyor.

pazar-tigris1.jpg

hafta sonu pahalılığı

Sebze-meyve halinin kapalı olduğu Cumartesi-Pazar günlerini ise, bazı marketler adeta fırsata çevirdi. Hal kapalı olduğu için taze ürün alamayan bazı marketler ellerindeki ürünlere fiyat bindirerek satıyor. Hafta içi, 7 lira olan domatesin kilosu hafta sonu market reyonlarında 9-10 liraya kadar yükseliyor. Vatandaş, market raflarındaki fırsatçılığın önlenmesi için denetim yapılmasını istiyor.

Tigris Haber olarak, Diyarbakır’ın Ofis bölgesindeki semt pazarında alış veriş yapan vatandaşlara mikrofon uzattık. Vatandaşların görüşleri şöyle:

Pazarcı

Hiç sıkıntı yok her şey yolunda. Daha ne olabilir ki? Vatandaş 250 gram, yarım kilo, ya da tane ile meyve sebze alıyor. Geçen yıl domates iki liraydı, şuan 7 lira.

Vatandaş

Berbat fiyatlar. Hiçbir şey alamadım. Yarım kilo biber alabildim. Çünkü kilosu 15 lira. Param yetmedi sadece yarım kilo alabildim. Emekli maaşı ile geçiniyorum. Nasıl alabilirim ki?

Vatandaş

Fiyatlar berbat. Çok yüksek. Alım gücümüz düştü. Geçen yıl ile arada yüzde 300 fark var. Aybaşını zor getiriyoruz. Sıkıntılarımız büyük. Köydeki işçilerim için, alış veriş yaptım. 620 lira tuttu. Geçen yıl bunları 150 liraya alıyordum. Bu yıl görüyorsunuz, biber domates patlıcan aldım. 620 lira tuttu.

pazar-tigris2.jpg

Pazarcı

Fiyatları, televizyon programlarında konuşanlara sormak lazım. Boş konuşuyorlar. Vatandaş bir şey alamıyor ki, iki tane salatalık alıp gidiyor vatandaş. Fiyatlar yüzde 450 arttı. Vatandaş gelip bize fırça atıyor, niye fiyatlar yüksek diye. Oysa maliyetlerden dolayı bizi de kurtarmıyor.

Vatandaş

Fakir fukara açlıktan ölüyor. Alım gücümüz düştü. 3 bin lira maaş alıyorum. 3 bin lira ile ne alayım, ne almayayım? Önceden 100 lira ile her şeyi alıyordum şimdi 300 lira ile alamıyorum sebze ve meyveleri.

Vatandaş

Fiyatlar çok yüksek. 10 liradan aşağı bir şey bulamıyoruz. İşimiz de yok, boş boş geziyoruz. 50 liraya file dolduruyorduk, şimdi 200 liraya alamıyoruz. Millet, aç perişan. Pahalılık almış başını gidiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.