VİDEO - YSP’nin Diyarbakır mitingi: Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz!

VİDEO - YSP’nin Diyarbakır mitingi: Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz!
Diyarbakır’da binlerce kişi, Yeşil Sol Parti’nin İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge katıldı. Mitigte konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "En büyük cevabı yarın sandıklarda vereceğiz.Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz" dedi.


Norşin Öncel-Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs’taki seçimler kapsamında Diyarbakır'da final mitingini düzenledi. Miting saatinin yaklaşmasıyla birlikte, halk miting alanına akın etmeye başladı. Kentin birçok yerinden alana gelen kitle 3 arama noktasından geçerek alana girdi. İstasyon Meydanı’nda düzenlenen final mitingine, Hakların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Genel Başkanı Bayram Bozyel, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Devrimci Doğu Kültür Derneği’nin (DDKD) başkanı ve yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP Urfa Milletvekili Nurettin Maçin’in yanı sıra Diyarbakır Milletvekili adayları katıldı.

Barış ve özgürlük için oy kullanacağız

Pazar günü yapılacak seçimin Kürt halkı için çok önemli olduğuna dikkat çeken Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili adayı Berdan Öztürk, "Amed halkı bugün burada herkese ders vermiştir. Amed Kürtlerin kalbidir. Bizler ne 2015 yılını unutacağız ne uygulanan tecriti unutacağız. Biz cevabımızı 14 Mayıs’ta vereceğiz. Diyarbakır'da kimseye oy yok. Ne AKP'ye oy var ne de CHP'ye oy var. Oy kullanacak gençler, kadınlar hepinizi saygıyla selamlıyorum. Barış ve özgürlük için yarın sandıkta cevabımızı vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Türk ve Kürt halkı uzun yıldır zulümler karış karşıya kaldı

Uzun yıllardır Türk ve Kürt halkının zulümle karşı karşıya kaldığını ifade eden Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, "Zindanlarda diren yoldaşlarimiza merhaba, sokaklarda direnen yoldaşlara merhaba. Biz zulümlerden ve soykırımdan geçen bir halkız. Biz özgürlükçü bir halkız. Kim olduğumuzu unutmuyoruz. Özgürlük için yarın başka bir başlangıç. Bizim mücadelemiz yarından sonra da devam edecek. Özgürlük için yürüşümüz devam ediyor. Yarın sandıklarımıza sahip çıkacağız. Birlikte kazanacağız" diye konuştu.

AKP iktidarını göndereceğiz

"Yüz yıldır Kürt halki üzerinden inkar politikaları yürütüyorlar" diyen Kürdistan Komünist Partisi'nden Nurettin Maçin şunları dile getirdi: "AKP ve MHP iktidarını son 8 bu halk üzerinden savaş politikalarını sürdürüyor. Bizler bu halkı sömüren kayyumları göndereceğiz. Amed özgür olmadığı sürece Türkiye halkları özgür olmaz. Bizler AKP iktidarını göndereceğiz."

Seçimi günü bizim için tarihi bir gündür

Pazar günü yapılacak seçimin ülkede ki halklar ve Kürtler için önemli bir seçim olduğunu Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel, "Yarın bizim için tarihi bir gündür. Kullandığımız oylarla özgürlük ve demokrasi yolunu açacağız. 100 yıl önce Kürt halkının topraklarını 4 devlete paylaştılar. Kürt haklı hiç bir zaman zülme karşı başını eğmedi her zaman mücadele etti. Biz Kürt halkı savaş istemiyoruz barış istiyoruz" dedi.

Bozyelin yaptığı konuşma ardından Kürt Sanatçı Şaribana Kurdi sahne aldı.

Selahattin’in kalbi burası için atıyor

Hakların özgürlük için alanlarda olduklarını belirten Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, "Hepinizi yürekten selamlıyorum. Final mitingiyle tarihin akışını değiştirmeye hazırlanıyoruz. Yarın bütün sandıklarda özgürlük çiçeği yeşerecek. Sandıklarda Yeşil Sol Parti yükselecek. Sizler örgütü ve politik bir halk olarak ne yapacağınızı çok iyi biliyoruz. Evlatlarımızın kemiklerini bir torbada verenlere yarın nasıl bir cevap vereceğini sizler çok iyi biliyorsunuz. Yarın sandıklar açılınca yeni bir sürece başlayacak. Bir oy Yeşil Sol Parti'ye bir oy Kılıçdaroğlu'na. Yarın 12 vekilimizi meclise göndereceğiz. AKP'ye oy vermiş Kürt kardeşlerime sesleniyorum; artık bu zülme ortak olmayalım, gelin hep beraber Yeşil Sol Parti'nin bayrağı altında buluşalım. Size Selahattin Demirtaş'ın özlem dolusu selamını getirdim. Selahattin'in kalbi burası için atıyor" diye belirti.

Başak Demirtaş'ın yaptığı konuşma ardından, Edirne cezaevinde tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır mitingi için

gönderdiği sesli mesaj dinletildi ve aynı cezaevinde tutuklu bulunan Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Selçuk Mızraklı'nın gönderdi mektup okundu.

Başaracağız

Pazar gününün tarihi bir günü olduğunu ifade eden İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, "Yarın Yeşil Sol Parti'yi oylarınızla meclise göndereceğiz. Cumhur İttifakı şer ittifakıdır. Yarın sandıklarıda bunun cevabını vereceğiz. En büyük cevabını Diyarbakır’dan vereceğiz burda 12-0 yapacağız. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Başaracağız" dedi.

En büyük cevabı sandıkta vereceğiz

Demoktasi mücadelesi için yarın sandıklarıda en büyük cevabı vereceklerini söyleyen

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Bugün bu alanı görenler korksunlar. Bu iktidar uzun yıllardır Kürt düşmanlığı yürütüyor. Bu halk sizden hiç bir zaman korkmadı. İktidar bugün bu alanı görsün. Bu halk hiç bir zaman zülme ve yok sayılmaya karşı hiç bir zaman başını eğmedi. Bizler çok iyi biliyoruz ki cezaevindeki arkadaşımız direniyor. Bu iktidar bütün politikanın düşmanlık üzerinden kuruyor. Bu politikalarını Kürt halkı üzerinden yürütüyor. Bu iktidar barış istemiyor. Hepsi çok iyi bilsin ki özgürlük ve demokrasi yakındır" diye konuştu.

Bu iktidarı göndereceğiz

Miting alanını selamlayarak konuşmasına başlayan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, "Diyarbakır’dan demokrasi ve çözüm geçer. Çok az kaldı, Türkiye tarihinin en önemli seçimini yapmaya bir gün kaldı. Saray rejimini göndermeye bir gün kaldı. Korkuyla kendi sarayını korumaya çalışan bir iktidar var. Bizler buradayız ve birlikte değiştireceğiz. Yeşil Sol Parti'nin ağacı altına herkes birleşti. Bu iktidarı gönderebilir. Bir gün kaldı ama çok işlerimiz var. Sizden tek isteğimiz Türkiye'ye demokrasiyi kazandırmak için Yeşil Sol Parti altında birleşelim. 14 Mayıs’tan sonra Demokratik bir Cumhuriyet için mecliste güçlü olacağız" ifadelerini kullandı.

Biz bu halka borçluyuz

Adnan Yücel'in yazdığı "Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiirini okuyarak sözlerine başlayan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, şunları söyledi:

Merhaba Amed. Biz Amed halkına sevdalıyız. Amed halkı yeni yaşamı kuracak. Amed hazır, sizler kararınızı verdiniz. Bütün siyasi rehine olarak tutulan yoldaşlarımız, sizlerin oylarınızla özgürlüğe kavuşacak. Hep birlikte özgürlük halaylar çekeceğiz. Bu halk Erdoğan ve ortakların yürüttüğü savaş politikalarına şahittir. Onlar Kürt düşmanıdır. En büyük cevabı yarın sandıklarda vereceğiz. Kürt halkı onları çok iyi bundan dolayı Kürt halkı oyunu özgürlüğe ve haklarına atacak ve savaş ve talan iktidarına rengini gösterecek. Bizler bu halka borçluyuz. Bizler bu halka özgürlüğünü ve hakllarını getirmeye için borçluyuz. Bizler ülkeyi aydınlığa kavuşturacağız. 15 Mayıs’ı zafer bayramı olarak kutlayacağız. Sandıklarımıza sahip çıkacağız. Demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz. Bu ülkeye büyük barışı getireceğiz."

Yapılan konuşmalardan sonra final mitingi Müzik Grubu Gölgedekiler'ni söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum