VİDEO - Yurttaş kredi kartına ve bankaya mahkûm oldu

VİDEO - Yurttaş kredi kartına ve bankaya mahkûm oldu
Yüksek enflasyon karşısında, yurttaş günlük yaşamını devam ettirebilmek için daha fazla kredi kartlarına yüklenmek zorunda kalıyor. Anlık ihtiyaçlar için azda olsa nakit parayı cebinde tutan vatandaş, aldığı su için bile kredi kartı kullanmaya başladı.

Serhat Özdemir / Mahsum Rençber - Özel Haber

TİGRİS HABER - Ülke çapında bireysel kredi kartı hacmi, Mart 2023’e kıyasla yüzde 37.6, Haziran 2022’ye kıyasla yüzde 178.7 artışla 793.8 milyar liraya ulaştı. Ekonomik kriz toplumun bütün kesimlerini sardı. Yurttaş enflasyona tam anlamıyla yenik düşerken, geçinebilmek için ise kredi kartlarına daha fazla yüklenmek zorunda kalıyor, bu yöntemle borç süresini ertelemeye çalışıyor. Alışverişlerde genellikle kredi kartı kullanan vatandaşlar, nakit olmadığı için kredi kartı kullandıklarını, esnaf ise yurttaşların neredeyse sakızı bile karttan aldıklarını ifade etti.

kredi-karti-1.jpeg'Yüzde 90 kredi kartı kullanıyor’

Market işletmecisi Ercan Yaşar Karagöz, yurttaşların neredeyse sakıza bile kredi kartı kullanacaklarını ifade ederek, "Yüzde 90'ı kredi kartı kullanıyor. Neredeyse bir sakıza bile kredi kartı kullanacaklar. Bu durumdan bizlerde muzdaripiz. Bizde sattığımız maldan zarar ediyoruz. Pos cihazlarının aylık ve yıllık kesintileri var. Her alışverişte 1.70'lik kesinti uyguluyor. Piyasada nakit para sıkıntı olduğu için kredi kartı kullanım oranı çok yüksek." diye konuştu.

Herkes pos cihazı soruyor

Döner satıcısı Murat Boztekin ise, piyasanın durumu ile ilgili şunları söyledi;

"Bizde de pos cihazı yok, ancak vatandaş olup olmadığını soruyor, çünkü nakit harcamak istemiyor. Müşteri bazen alış veriş yapmadan gidiyor, bazen de biz başka yerden çekiyoruz. Kredi kartı daha çok kullanılmaya başlandı"

'9 tane icra dosyam var'

Yurttaşlardan Emrullah Akdeniz ise icra dosyalarının olduğunu belirterek, "Daha önce kredi kartı kullanıyordum. İcralık oldum. Şuan 9 taneye yakın icra dosyam var. Paranın hiçbir değeri kalmadı. Kredi kartım olmadığı için gücüm yettikçe nakit kullanıyorum" dedi.

Nurettin Fidancan ise, pahalılıktan dolayı kart kullanıldığını söyledi. Fidancan, "Her şey pahalı olduğundan dolayı kredi kartı kullanmak zorunda kalıyoruz. Artık nakit bulmak zor. Geçen ay cezaya girdi kartım, bir sonraki ay tamamladım"

bamnka-karti.jpeg

'1 pos cihazı yetmediği için 2 tane getirdik'

Pilav satan Engin Gülmez, yoğun kart kullanımı nedeniyle 2 pos cihazı kullandığını dile getirerek, “Yurttaşın yüzde 80'i kredi kartıyla alışveriş yapıyor. Günümüzde en ucuz ürün pilav olmasına rağmen, kimse nakit ödeme yapmıyor. Ya nakit yok ya da taşımak istemiyorlar. Her kes ağırlığı kredi kartına veriyor. Bu nedenle işyerinde 2 pos cihazı kullanıyorum, zararımıza ama mecburiyetten kullanıyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.