VİDEO - Zamlar halka tatlının da tadını kaçırdı

VİDEO - Zamlar halka tatlının da tadını kaçırdı
Şeker fiyatlarının yükselmesi Diyarbakır’ın “milli tatlısı” halka tatlının da tadını kaçırdı. Geçen yıl 20 liraya satılan halka tatlının kilosu bu yıl 40 liraya yükseldi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Zamlardan gıda sektöründeki bütün ürünler gibi şeker de nasibini aldı. Geçen yıl 350-400 liraya satılan 5 kiloluk toz şekerin kilosu bu yıl 900 liraya yükseldi. Şekere gelen zamlar kentteki tatlı sektörünü perişan etti. Büyük işletmeler künefe, kadayıf gibi ürünlere zam yaparak işletmenin kar çarkını çeviriyor, ancak küçük esnaf hem satışların düşmesinden hem de kar edememekten şikâyetçi.

Milli tatlı halka tatlı

Diyarbakır’da Sokak tezgâhlarında kızartılarak, şerbetlenen halka tatlılar iftar sofralarının da vazgeçilmezi durumunda. Ancak şeker fiyatlarındaki yükselme bu yıl halka tatlıda da fiyatı yükseltti. Geçen yıl kilosu 20 liraya satılan halka tatlı bu yıl 40 liraya yükseldi.

tatli-tigris1.jpg

‘Yağ, un şeker yükseldi’

Tigris Haber’e konuşan Tatlıcı Turan Kaya, “Geçen yıl ile bu yıl arasında çok büyük fark var. Geçen yıl kilosu 20 liraydı bu yıl 40 lira. Geçen sen yaptığımız işin yarısını da yapamıyoruz.  Fiyatın yükselme sebebi, yağ, un, şekerdir. Halka tatlı, fakirin tatlısıydı ancak bu Ramazanda satış olmuyor. Geçen yıl günlük 100 kilodan fazla halka tatlı satıyordum şimdi 20-30 kilo ancak satabiliyorum” dedi.

tatli-tigris2.jpg

‘Fiyatı soran almıyor’

Özgür Akçan ise, gramajı daha küçük olan tatlıyı geçen yıl 12 liradan sattığını belirterek, zamlardan dolayı bu yıl fiyatı 30 liraya çıkardığını söyledi. Ekonomik sıkıntı yaşayanların halka tatlıyı iftar sofralarında tükettiğini belirten Akçan, “Yağ, un, tüp ve şekerin fiyat artışından dolayı mecbur bu fiyattan satıyoruz. Fakir fukaranın tatlısıydı ama artık onlarda alamıyor. Zamlardan dolayı işlerde düştü. Vatandaş gelip fiyatı soruyor ama almadan geri gidiyorlar” diye konuştu.

tatli-tigris3.jpg

‘Yarım kilo alabildim’

Halka tatlı severler de zamlardan şikâyetçi. Serkan isimli vatandaş şunları söyledi: “Fiyatlar yüksek. Bu kadar ummuyordum. Bir büyük halka aldım 18 lira. Geçen sene daha uygundu. Bu sene pahalanmış. Herhalde maliyetler artmış, yoksa onlarda arttırmaz fiyatı.”

Lokman Özkan ise, kilosu 30 lira olan tatlıdan yarım kilo alabildiğini belirterek, “Yüzde yüz zamlanmış. Artık fakirler halka tatlıyı bile alamıyor. Maliyetler çok artmış” diye konuştu.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum