VİDEO - Zerzevan Konağında unutulmaz şiir gecesi

VİDEO - Zerzevan Konağında unutulmaz şiir gecesi
Şair Şükrü Erbaş, Zerzevan Konağındaki söyleşi ve şiir gecesinde kitaplarını imzaladı. Erbaş’ın söyleşi ve şiir gecesine sanatçılar Nurcihan Yılmaz ve Gülşen Yaşar’ da seslendirdikleri türküleriyle eşlik etti.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Şair Şükrü Erbaş, tarihi Zerzevan Konağında sevenleri ile buluştu, kitaplarını imzaladı. Okurlarıyla söyleşen ve şiir okuyan Erbaş’a genç sanatçılardan Nurcihan ve Gülşen Yaşar da şiir aralarında hem sazlarıyla hem söyledikleri türkülerle eşlik etti.

Konağın avlusunda ilginin yoğun olduğu etkinlikte; Diyarbekir’e ya da Amed’e defalarca gelip gittiğini ve her defasında da kendi evine geliyor duygusunu hissettiğini söyleyen Erbaş şöyle konuştu;

Kalbimiz ne söylüyorsa

“Bu programı Nurcihanlarla şiir türkü bütünlüğünde yapalım dedim. Böyle bir kurgu yaptık. Şiir araya türkü yaptık. Bu birbirimizin kalbini biliyor olmasından kaynaklandı. Bu akşam Nurcihan ve Gülşen’in kalbi ne söylüyorsa onu söyleyecek. Benim kalbim de ne söylüyorsa onu söyleyeceğim.”

“Her birinizin sorularına dilimin döndüğü, aklımın erdiği kadarıyla yanıt olmaya çalışacağım. Yaşama gücü, dayanma gücü, direnme gücü bulacağız ve geleceğimize sığınacağız, tutunacağız.” Diye başladığı konuşmasına devamla;

erbas-tigris.jpg

Şükrü Erbaş

Taşa hapsedilmiş hareketsiz güzellik

Hintli Rabindranath Tagore diye bir şair Bahçıvan kitabında;

‘Senin dilin taşa hapsedilmiştir ey hareketsiz güzellik.’Demektedir. Bizler bu akşam hepimizin taşa hapsedilmiş olan; dilini, hareketsiz güzelliğini şarkılarla, şiirlerle o taş neyse mecazi ya da hakiki anlamda olan taşın dışına çıkarmaya çalışacağız. Bu taş evlerin duvarlarıdır, eşiklerdir, hapishane duvarlarıdır. Hakiki ya da mecazi anlamda her neyse. Bu gecenin lambası olmasını yürekten arzu ediyoruz. Umarım sizler açısından da bir anlam taşır. Biz Jean-Paul Sartre’den ödünç alarak, ‘siyahlar eziliyor’ demek istiyoruz. Berthold Brecht’en ödünç alarak, iyilik etmenin gerekli olmadığı bir toplumdur insana yakışan demek istiyoruz.

erbas-tigris1.jpgEvlerin kapılarını açan tek rüzgâr

Benim yürekten inandığım Frankfurt okulunun üç kurucusundan biri olan Max Horkheimer’in olağan üstü bir sözü derki;  ‘Evlerin pencerelerini açan tek bir rüzgâr biliyorum; ortak keder.’ Bizim bu akşam yüreğimizin, evlerimizin, kalbimizin yüreğini sonuna kadar açabilecek olan ortak paydamız şarkılardır, şiirlerdir.

 Karacaoğlanın ‘Ne gelir elimizden insan olmaktan başka’ dediği gibi.  Bizim bu akşam ağzımızda şarkı ve şiir kılığında can bulacak, varlık bulacak. Dilerim sizin de kalbinizde can bulur, varlık bulur.” Sözleriyle başladığı konuşması şiirler ve şiirlerin arasında sanatçıların birbirinden güzel şarkılarıyla dinleyenlere çok güzel bir şiir ve müzik ziyafeti yaşattılar.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.