VİDEO - Zırhlı araçların neden olduğu ölümler kitaplaştırıldı

VİDEO - Zırhlı araçların neden olduğu ölümler kitaplaştırıldı
Türkiye’de, zırhlı araçların çarpması sonucu hayatını kaybeden sivilleri konu alan ‘’Çürüme’’ adlı kitap çıktı. Gazeteci Ensar Özdemir’in hazırladığı kitapta, yaşamını yitiren siviller anısına üretilen eserler ve kurbanlara dair hikâyeler yer alıyor.

Haber: Serhat Özdemir / Kamera: Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Türkiye genelinde son 15 yılda zırhlı araçların çarpması sonucu birçok kişi yaşamını yitirdi. Şu ana kadar yaşanan olaylar, davalar ve yaşanan sürece ilişkin Gazeteci Ensar Özdemir’in hazırladığı 'Çürüme' adlı kitap çıktı. Kitabın tamamlanmasıyla Özdemir, kitaba ilişkin basın açıklaması yaptı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’ndeki basın toplantısının ardından kitap, posta yoluyla Türkiye’deki AB ülkeleri büyükelçiliklerine, Adalet ve İçişleri Bakanlığı, BM Türkiye Ofisi, uluslararası hak savunucusu örgütlere ve olayların meydana geldiği kentlerin valiliklerine gönderilecek.

Yaşanan olaylarda sorumluluğu bulunan kurumlara ulaştırılması ve bir yüzleşmeye yol açması amacıyla hazırlanan kitapta, yaşamını yitiren siviller anısına üretilen eserler ve kurbanlara dair hikâyeler yer alıyor.

curume-kitap.jpeg

Kitabı hazırlayan Ensar Özdemir, Türkiye’de son 15 yılda özellikle Kürt nüfusun yoğun olduğu kentlerde zırhlı polis ve askeri araçlarının yol açtığı ihlaller korkunç boyutlara ulaştığını belirtti. Özdemir, "Yaya trafiğinin yoğun olduğu, hatta araç trafiğine kapalı olan alanlarda bile sivillerin ölümüne yol açan araçların kullanımındaki keyfilik de göz önündedir. Olaylarda yaşamını yitirenler bazen sokağında oynayan, okulundan evine dönen, evden okuluna giden, hatta evinde uyuyan çocuklar oldu. Bazen de araçların girişine yasak olan alanda yürüyen bir yaşlı kadın olarak karşımıza çıktı" dedi.

kitap-curume-3.jpeg

'Kitap yüzleşmeye kapı aralıyor'

Açıklamanın devamında ise Özdemir, yaşanan ağır ihlaller karşısında yaşanan ölüm sessizliği de parça parça nasıl bir çürümenin içerisinde olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti;

"Yaklaşık bir yıldır İHD ve Diyarbakır Barosunun verilerinden yararlanılarak hazırlanan kitap, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının desteğiyle basıldı. Kitap, geniş bir rapor özelliğiyle hem bir hafıza çalışması niteliğinde olup hem de bir yüzleşmeye kapı aralamak istiyor. Kentlerimizde, köylerimizde, sokağımızda, yanı başımızda yaşam hakları ellerinden alınan sivillere en azından bir ses çıkarma borcumuzun bulunduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan yaşamını yitiren siviller anısına üretilmiş birer eserin de yer aldığı kitap, olaylarda doğrudan ya da dolaylı sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlara gönderilecek. Şunu net bir şekilde ifade etmek gerekir ki; savaş araçlarının sivil yerleşim yerlerinde gelişigüzel kullanılmasına son verilmeli”

kitap-curume-2.jpeg

'Zırhlı araçların sokaklardan kaldırılması lazım'

İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy ise, kitaba ilişkin Kürtçe konuşarak şöyle dedi;

kitap-curume-1.jpeg

“Son 15 yılda Kürt kentlerinde 45 çocuk yaşamını yitirdi. Bu zırhlı araçların sokaklardan kaldırılması lazım. Az bir sayı değil bu. Çocuklar parklarda, sokak ortasında zırhlı araçlarla katledildi. Bu hak ihlalinin önüne geçmek için İHD olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum