“Virüs tehdidi geçinceye kadar faturaları devlet ödesin”

“Virüs tehdidi geçinceye kadar faturaları devlet ödesin”
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi seçilmiş Belediye Eş Başkanı Davut Kesen, koronavirüse ilişkin alınacak tedbirleri Tigris Haber’e değerlendirdi.

Koronavirüse karşı meclisteki tüm partileri ve STK’ları birlikte hareket etmeye çağıran Kesen, virüse karşı önlemler kapsamında halkın ödediği elektrik, su doğalgaz faturalarının devlet tarafından ödenmesini, yoksul halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasını ve esnafa teşvik kredisi verilmesi gerektiğini ifade etti.

Seçilmiş Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Davut Kesen, kayyum gelmemiş gibi halk içerisinde çalıştığını belirterek, koronavirüs gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Meclisin ve devletin iyi bir karar alması gerekiyor’

Halkın sorunlarına çözüm arayışlarını devam ettirdiklerini belirten Kesen, gündeme ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizde, şehrimizde ve ilçemizde yaşanan mevcut toplumsal sorunlardan tutalım, birçok halk gerçekliğimiz de dahil tüm bu sorunlara sanki bir belediye başkanı varmış gibi çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabii şuan ülke gündeminde de dünya gündeminde de koronavirüs salgını ön planda. Bu soruna ilişkin hükümetin iyi bir önlem alması gerekiyor. Virüsün dünyaya daha da yayıldığı yönünde açıklamalar geliyor. Ülkemizde de korona virüs vakalarında artışlar gözlendi. Bu durum insanlarımızda belli bir tedirginlik de oluşturdu. Elbette ki, virüse karşı alınacak tedbirler halkımızdaki kaygıları giderme yönünde bir etkide bulunuyor. Söz konusu tedbirlerin sınırının genişletilmesi de gerekiyor. Bu konuda meclisin ve devletin iyi bir karar alması gerekiyor. Halk olarak da bizim alınan bu kararları tam bir disiplin içinde uygulamamız gerekiyor. Toplu etkileşim alanlarında kaçınmamız ve hijyene dikkat etmemiz gerekiyor.”

‘Halkımızın Newroz bayramını kutluyorum’

davut-kesen-(1).jpg

İptal edilen Newroz etkinliklerini hatırlatan Kesen, sözlerini şöyle sürdürdü: “21 Mart Newroz Bayramı etkinliklerini, partimizin, STK’ların açıklamalarıyla beraber koronavirüse karşı önlemler kapsamında iptal ettik. Halk sağlığını tehdit eden bu duruma karşı kitlesel Newroz etkinliklerini iptal etmemiz yerinde bir karardır. Halkımızın bu karara saygı duymasını ve bizi anlamsını bekliyoruz. Bu vesileyle de gerek halkımızın gerekse de bütün halkların Newroz bayramını kutluyorum. Halkımız Newroz’unu kendi evinde kendi yaşamında coşkulu bir şekilde kutlayabilir. Virüsün yayılmaması açısından halkımızın kitlesel etkileşimlerden uzak durmaları gerekiyor.”

‘Cezaevleri boşaltılarak karantina bölgelerine dönüştürülmeli’

Hükümetin koronavirüse karşı ciddi adımlar atması gerektiğini belirten Kesen, şöyle konuştu: “Benim de bireysel olarak fikrimdir. Bütün cezaevleri boşatılmalı ve cezaevleri karantina bölgeleri haline getirilmelidir. Şuan insanlarımız normal hastalıklarından dolayı dahi hastanelere gitmemeye başladı. Koronavirüsle mücadelede hastaneler ihtiyacı karşılayabilecek durumda değildir. Halkın mevcut sağlığını da tehlikeye atmadan uygun bir adım atılmalı ve cezaevleri boşaltılarak karantina bölgelerine dönüştürülmelidir.”

‘Virüsle mücadele süresince faturaları devlet ödesin’

Koronavirüse karşı alınan önlemleri değerlendiren Kesen, “Açıkçası bugüne kadar alınan tedbirleri yeterli bulmuyorum. Uzunca bir süredir Çin’den dünyaya yayılan ve hemen yanı başımızda da İran’da görülen koronavirüs salgını ne yazık ki ülkemizde geç bir şekilde tedbirlere konu oldu. Belli bir süre sanki Türkiye’de hiç koronavirüs vakası yokmuş gibi davranıldı. Yanı başımızda olan bir salgının bizi etkilememesi düşünülmezdi. Tabii her şeye rağmen çok geç kalınmış da değil. Hükümet ve mecliste bulunan bütün siyasi partiler başta olmak üzere tüm STK’lar acil eylem planı etrafında bir eşgüdümle virüsün yayılmasına karşı önlemleri sıkılaştırmalıdır. Halkın koronavirüse karşı alacağı önlemler kapsamında bütün ihtiyaçları acil olarak karşılanmalıdır. İnsanlarımızın kitlesel olarak bulunabileceği mekanların kapatılmış olması tabii ki önemli bir adımdır. Ancak birçok insanımız günlük yevmiye ile evini geçindirmek zorundadır. Güvencesiz bir şekilde çalışan insanlarımıza evlerinizden çıkmayın demenin yanında onlara gerekli ekonomik yardımların da yapılması gerekir. Sadece evden çıkmayın demek olmaz. İnsanlarımızın evde kaldıkları süre içinde temel insani ihtiyaçları karşılanacak ki, insanlar evlerinde durabilsinler. Virüs tehdidi bertaraf edilinceye kadar devlet vatandaşın elektrik, su, doğalgaz vb. giderlerini karşılamalıdır. Esnaflar için keza teşvik kredileri gündeme gelmelidir” diye konuştu.

‘Ciddi bir virüs var ve buna karşı elbirliği ile önlem almalıyız’

Diyarbakır’da halkın virüse karşı tedbirler kapsamında “evde kal” çağrısına pek uymadığına ilişkin durumu değerlendiren Kesen, “Kentimizde de bölgemizde de insanlarımız yoksulluk ve güvencesizlik içinde bir yaşam sürüyor. Bu insanlara ‘evde kal’ dediğinizde geçimini de karşılayacağınızın güvencesini verebilmelisiniz. Aksi taktirde insanlar geçim derdi için dışarı çıkmak zorunda kalırlar. Bunu da göz ardı etmemek gerek. Tabii ki, insanlarımız mümkün mertebe evlerinden çıkmamaya çalışıyor ve virüsün kontrol altına alınması, daha fazla yayılmamsı için bu gerekli de. ‘Bir şey olmaz dışarı çıksam ne olacak’ mantığı doğru değildir. Ciddi bir virüs var ve buna karşı elbirliği ile önlem almalıyız. Toplu alanlardan kaçınmalı, el ve yüz temasına dikkat etmeli, mümkün mertebe dışarı çıkmamalı ve dışarı gidiş gelişlerde hijyen kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmalı. Bu konuda en ufak bir ihmal çok kötü sonuçlara yol açabilir. Bu konuda halkımız gerekli duyarlılığı ve özeni göstermelidir. Selamlaşmalarımız artık uzaktan olsun, gerekli mesafeyi koruyalım” ifadelerini kullandı.

‘Kaygıya gerek yok’

Koronavirüse karşı gerekli önlemlerin alınması noktasında halkın gereken hassasiyeti göstermesini ve kaygıya kapılmamasını ifade eden Kesen, “Virüs tedbirlerden daha güçlü değildir. Kaygıya gerek yok. Kaygı, vesvese, tedirginlik bizi güçten düşürür, bağışıklık sitemimizi zayıflatır. Halkımıza düşen tek şey yetkililerin çağrılarına eksiksiz uymak ve hijyen kurallarına dikkat etmektir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek şekilde beslenme, uyku düzeni ve hijyen kurallarına uymak gerekiyor. Bu süreci hep birlikte dayanışarak ve önlemlere uyarak en az hasarla atlatabiliriz” diye belirtti.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum