'Yaptığım suç değil, ifade özgürlüğüdür'

'Yaptığım suç değil, ifade özgürlüğüdür'
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve ailesinin kişisel verililerini Twitter üzerinden paylaşarak ölümle tehdit eden F. H. Twitter'in ölüm riski nedeniyle savcılık ve emniyetle bilgi paylaşmasıyla göz altına alındı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve ailesinin kişisel verililerini Twitter üzerinden paylaşarak ölümle tehdit eden F. H. Twitter'in ölüm riski nedeniyle savcılık ve emniyetle bilgi paylaşmasıyla göz altına alındı. F. H. gözaltındaki ifadesinde, tehditlerinin suç olmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren'i ve ailesinin kişisel verilerini açtığı sahte JİTEM hesapları @katipdemir1864, @kontemristo ve @arifdogan1923 üzerinden paylaşarak ölümle tehdit eden F. H. ve oğlu A. B. H., Diyarbakır Siber Suçlar Bürosu ile Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının ölüm riski nedeniyle Twitter'dan istenen IP adresinin Twitter yönetimi tarafından paylaşılmasıyla gözaltına alındı. Bir şirkette insan kaynakları müdürü olan F. H., ifadesinin ardından yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuyan oğlu A. B. H. ile birlikte gözaltına alınan F. H., söz konusu hesapların ve paylaşımların kendisi tarafından yapıldığını kabul etti. F. H., olayla ilgisi olmadığını belirttiği oğlu A. B. H. ise ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

F. H.'nın gözaltına alınmasında, Twitter'ın, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin "ölüm riski" nedeniyle "acil" kodla talepte bulunduğu Twitter'ın, bilgi paylaşması etkili oldu. Şirket politikası gereği kullanıcı bilgililerini emniyet, yargı birimleri dahil olmak üzere üçüncü taraflarla paylaşmayan Twittier yönetimi, "ölüm riski" nedeniyle, F. H.'nin IP adresini emniyet ve savcılıkla paylaşması üzerine, F. H. ve oğlu A. B. H. Ankara'daki evlerinde gözaltına alındı.

Alkollüydüm: Ben paylaştım

F. H. gözaltı ifadesinde @katipdemir1864, @kontemristo ve @arifdogan1923Twitter hesaplarının kendisine ait olduğunu bu hesapları kendi cep telefonundan girdiğini, bazen de evindeki bilgisayardan girdiğini söyledi. Eren ve ailesinin kişisel verilerini paylaşarak ölümle tehdit ettiğini kabul eden F. H., "Bana bahsetmiş olduğunuz Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ile ilgili tweetleri bu hesaptan ben paylaştım. Bu paylaşımları yaptığımda alkollüydüm" dedi.

'Vatansever olduğum için korkutmak amacıyla yaptım'

İfadesinde Eren'in yaptığı paylaşımları "vatansever" bulmadığı için, Eren'i tehdit ederek korkutmak istediğini söyleyen F. H., "Ben vatansever bir vatandaş olarak Baro Başkanı'nın yaptığı açıklamaları, beyanlarını vatansever bulmadığımdan dolayı bu paylaşımları yaptım. Bu paylaşımları korkutma amacıyla yaptım. Baro Başkanı'na veya ailesine zarar vermek gibi bir niyetim yoktu. Zaten zarar verecek bir eylem yapma durumum da yoktur" ifadelerini kullandı.

'MERNİS'iheckleyenlerden aldım'

Eren ve ailesinin kişisel verilerini heckerlardan aldığını savunan F. H. "Baro Başkanı'na ait kişisel bilgileri, bu bilgileri paylaşan hesaplardan edindim. Bu hesapları hatırlamıyorum. Bu bilgileri paylaşanlar MERNİS (Merkezî Nüfus İdare Sistemi) bilgilerini hecklediklerini iddia etmişlerdi. Bunun dışında herhangi bir şekilde baro başkanına ait bilgileri edinmedim. Söz konusu bütün paylaşımları alkolün etkisiyle yaptım" dedi.

'Suç olduğunu düşünmüyorum: İfade özgürlüğü kapsamındadır'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okuyan oğlunun olayla ilgisi olmadığını savunan F. H., şunları söyledi: "Oğlum A. B. H.'nin bu paylaşımlar ve bu twitter hesaplarıyla bir ilgisi yoktur. İkametimde ele geçirilen CD'lerde aile resimlerimiz vardır. Tüm paylaşımları ben yaptım ve paylaşımların yapıldığı tüm hesaplar bana aittir. Söz konusu eylemimin suç olduğunu düşünmüyorum. İfade özgürlüğü kapsamında olduğunu düşünüyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Paylaşımlarımdan dolayı pişmanım."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.