Yaralar sarılıyor

Yaralar sarılıyor
Yaralar sarılıyor

Ali Abbas Yılmaz/ Özel

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün Bağlar ilçesi Emek ile Hatboyu Caddeleri arasında kalan ek yerleşkesine önceki gün örgüt mensuplarınca düzenlenen saldırının detayları ortaya çıktı.

 

Patlamada “RDX, TNT, Amonyum Nitrat ve mazot”  ile hazırlanan yaklaşık 1 ton patlayıcı kullanıldığı belirlenirken, 30 metrelik tünel de tespit edildi. Patlamaya ilişkin Diyarbakır Valiliğinden açıklama yapıldı. Patlama sonrasında 5’i olayla doğrudan ilişkili olduğu düşünülen  toplam 117 kişi gözaltına alındı. Patlamanın detaylarına ilişkin bilgiler netleşirken, patlamadan zarar gören esnafların ve vatandaşların zararlarının karşılanması için hasar tespit çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor.

 

Diyarbakır’daki patlamada 30 metre tünel kazıldığı tespit edildi

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün Bağlar ilçesinde bulunan ek yerleşkesine dün örgüt mensuplarınca yapılan bombalı saldırıda, RDX, TNT, Amonyum Nitrat ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton patlayıcı kullanıldığı belirlenirken, 30 metre tünel kazıldığı tespit edildi. Saldırının ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde 5’i olayla doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilen, 177 şüpheli ise gözaltına alındı.

 

Diyarbakır Valiliği, Emniyet Müdürlüğünün Bağlar ilçesi Emek ile Hatboyu Caddeleri arasında kalan ek yerleşkesine önceki gün örgüt mensuplarınca yapılan ve 1’i polis, 2’si sivil memur, 3 kişinin şehit olduğu bombalı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

3 şehit 4 yaralı

Patlama sonrası yapılan çalışmalar sonucunda enkaz altında 2 polis memuru ile 1 sivil personelin kaldığının anlaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, “AFAD ekipleri koordinesinde UMKE, 112, itfaiye ve emniyet birimlerimizce gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde saat 12.20'de enkaz altında kalan 1 polis memuruna ulaşılmış, hemen hastaneye kaldırılarak tedavisine başlanmış ve tedavi sonucu taburcu olmuştur. AFAD koordinesinde gerçekleştirilen uzun süre yapılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde enkaz altında kalan sivil personele saat 17.50 sıralarında, diğer polis memurumuz ise 23.15 sıralarında ulaşılmıştır. Yaşanan olay sonucunda 1’i polis, 2’si sivil personel olmak üzere toplam 3 emniyet personelimiz şehit düşmüştür. Patlamada yaralanan 1’i polis, 3’ü sivil vatandaş olmak üzere toplam 4 yaralımızın tedavileri çeşitli hastanelerde devam etmektedir” denildi.

 

30 metre tünel kazılmış

Konuyla ilgili yapılan araştırmada, Emniyet Müdürlüğü ek birimlerinin bulunduğu alana bitişik vaziyette bulunan bir apartmanın bodrum katından, Bakım Onarım Şube Müdürlüğüne bağlı tamir atölyesine doğru yaklaşık 30 metre uzunluğunda tünel kazıldığının belirlendiğine dikkat çekilen açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Yapılan kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazırlanan yaklaşık 1 ton olduğu değerlendirilen patlayıcı yerleştirildiği ve zaman ayarlı düzenek ile patlamanın gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.”

 

  177 şüpheli gözaltına alındı

  Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, olayla doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilen 5 şüphelinin yakalanarak gözaltına alındığının da kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ayrıca, Terörle mücadele kapsamı çerçevesinde, Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı ile terör örgütü ile iltisakı olduğu değerlendirilen, 12.04.2017 tarihi saat 12.00 itibariyle 172 şüpheli daha gözaltına alınmıştır. Şüphelilerin soruşturma işlemleri devam etmektedir.”

 

Patlama sonrası çevrede oluşan hasara ilişkin ise esnafların ve vatandaşların zararlarının karşılanması için hasar tespiti yapıldı. Diyarbakır Valiliğine bağlı görevliler tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları devam ederken, patlamanın etkisiyle savaş alanına dönen cadde ve sokaklarda ise temizlik çalışmaları devam ediyor.

 

Patlamanın şiddeti yüzlerce metre alanı etkiledi

Patlamanın şiddetiyle hasar gören binalarda tespit edilenler görgü tanıklarında büyük şaşkınlığa yol açtı. Patlama yerinden etrafa saçılan kaya parçaları çevre binaların çatı katını delip geçerek arka sokaklardaki binanın duvarından içeriye girdi. Yine, patlama yerinde bulunan yakıt tankının olduğu tahmin edilen 3- 4 metre uzunluğundaki metal boru bir binanın çatısına saplanmış halde görüldü.

 

Patlamanın yaralarının sarılması ve hayatın normale dönemsi için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, patlamanın şiddetiyle büyük zarar gören caddede bulunan esnaflarla, Tigris Haber olarak, patlama anına ilişkin konuştuk.

 

‘Yarım tonluk kayalar caddeye fırlamıştı’

Patlamanın görgü tanığı esnaflardan biri olan İbrahim Tayfur, yaşadıklarını Tigris Haber’e anlattı. Tayfur, şöyle konuştu: “Sabah saat 10:40 sularında dükkanda kahvaltı yapıyordum. Tam çayımı yudumladığım sırada birden bire bir sarsıntı oldu. Bulunduğumuz bina sallandı, sanki deprem oluyordu. Sarsıntı sonrası şiddetli bir patlama oldu. Yanlış olmasam zaten iki ayrı patlama oldu. İlk patlamanın şiddeti azdı ama ikinci patlama çok şiddetliydi. Zaten o sıra şoktaydım, donuk bir şekilde dışarıya bakıyordum. Dışarıya baktığımda taş yağmuru vardı ve ortalık toz duman içindeydi. Dışarıda öyle bir toz duman vardı ki, göz gözü görmüyordu. Bir süre sonra kendimi biraz toparlayıp dışarı çıktığımda her yer Polis Okulundan etrafa saçılan bariyer parçaları ile doluydu. Yarım tonluk kayalar bile bulunduğumuz caddeye fırlamıştı. Her yer irili ufaklı taş parçalarıyla doluydu. Parkın oraya geldiğimde yerde yaralı birkaç kişi gördüm. Patlamanın şiddetiyle etrafa dağılan taş parçaları ile yaralanmışlardı. Yanılmıyorsam yaralılar, parkın orada çay ocağında oturanlardı. Herkes patlamanın etkisiyle büyük bir şok içindeydi. Ben de o sıra evime gittim ve evin durumunu kontrol ettim. Sonrasında tekrar dükkanıma geldiğim sırada polisler vatandaşları olay yerinden uzaklaştırmaya çalışıyordu. Burada yeni yapılan bir binanın altında tünel kazıldığına dair söylentiler dolaşıyordu ve o sırada polisler binanın içine girdiler. Sonrasında polisler geri kaçtılar. Patlama olasılığından dolayı polisler halkı uzaklaştırdılar. Polisler tekrar binanın içine girip kum torbalarını falan çıkardılar. Polisler Pikap şeklinde kapalı bir kamyon çektiler, içeriden ne çıkardıklarını görmedim ama içeriden torba içinde bir şeyler çıkarıp Pikap’a yüklediler.”

 

‘Olan hep halka oluyor’

Patlamada aracı ve dükkanı ağır hasar gören esnaflardan Erol Can, patlama anını şöyle anlattı: “ Sabah geldim dükkanımı açtım, temizliğimi yaptım ve telefonla görüşüyordum ve birden bir patlama sesi duydum. Patlamanın şokuyla panikledim ve sağa sola koşmaya başladım. Kafamı kaldırıp yukarıya baktığımda sanki karşımdaki bina üzerimize çökecekmiş gibiydi. Üzerimize taş toprak yağıyordu, her taraf toz duman içindeydi. Panik halinde sağa sola koşarken patlamanın etkisiyle etrafa saçılan taş parçalarına ayağım takıldı ve yere düştüm. Bir iki dakika kendimi orada muhafaza ettim ki, sonrasında baktığımda etraf savaş alanına dönmüştü. Bu yaşadığım ikinci patlamadır. İlk patlamayı da birebir yaşadım. Yani, bunların bitmesini istiyoruz. İşyerim de işyerimin önündeki aracım da patlamadan büyük zarar gördü, zararımın karşılanmasını istiyorum. Artık bu olayların bitmesini istiyoruz. Olan hep bize, halka oluyor. Artık çekilecek durum değil. İşyerim büyük hasar gördü, müşteri kaybediyoruz. İki patlamadan kurtuldum ama üçüncüsünden kurtulur muyum Allah bilir. Bitsin artık bunlar. Arabama düşen taşlar, dükkanıma gelen taşlar bana isabet etseydi bugün yerin altında olacaktım.

 

‘Ne olup bittiğini görmezdik’

Tünel kazılma iddialarıyla ilgili olarak ise karşımızda yeni yapılan bina var. İki tane genç vardı, bazen gelip alışveriş de yapıyorlardı. Güleryüzlü gençlerdi ve böyle bir şeyin olacağını tahmin bile edemezdik. Gelip giden müşterilerimizdi, nereden bilebilirdik ki, bodrumun altında tünel kazıp bu patlamayı yapacaklarını. Bazen gelip kapıda bizi sorarlardı, komşu nasılsın falan, hal hatırımızı sorarlardı. Yaşları benim yaşlarımda boyları benim boylarımda iki gençti. İki gün öncesine kadar da biri kapının önünde oturmuş, hava da güzel, güneşleniyor gibi kapının önünde bekliyordu. Kendileri bir hafta görünürdü, bir ay göremezdiniz onları. Ara ara gelip giderdiler. Aracı getirdikleri zaman, aracın ön tarafı bize bakardı, aracın arka tarafı bodrum kapısının içinde. Ne olup bittiğini görmezdik tabii. Bir güne bir gün, iş yeri olmasına rağmen bir satış, bir müşterinin gelip gittiğini görmedik. Yağışlı bir gündü, su falan içeri basıyor dediler bize ve bodrumun önüne kanal açacağız dediler. Biz de esnaf arkadaşlarla fikir alışverişi yapıyorduk, işte böyle yaparsanız su gelmez diye. Bu konuda bildiğim bu kadar.”

 

‘Toz dumandan dolayı nefes alamıyorduk’

Görgü tanığı vatandaşlardan Hasan Güler, “Çocuklarımla birlikte evdeydik. Çocuklar içeride yatıyordu. 3 aylık bebeğim var. Toz dumandan dolayı nefes alamıyorduk. 3 çocuğumu, içerideki yoğun dumandan dolayı dışarıya çıkarmak zorunda kaldım. Tünel ile ilgili bir şey duymadık ama gerçek olduğunu öğrendiğimizde şok olduk. İnsanın kafası almıyor, nasıl yapıldı, nasıl açıldı? O kadar gidip geliyorum hiç fark etmedim. Herhangi bir seste duymadım. Mantığım almıyor. Barış olsun, huzur olsun hepimiz perişan olduk.”

 

Patlamada şehit sayısı 3’e yükseldi

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ek hizmet binasına yönelik gerçekleştirilen saldırıda il belirlemelere göre 1’i ağır 4 kişi yaralanmıştı. Olayda ağır yaralanan işçi Yunus Elaltunterin, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştu. Yaralılardan polis memuru Burhan Mercan ile işçi Cengiz Tekin de dün akşam yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu.

 

Mercan ve Tekin için tören düzenlendi

 Şehit olan polis memuru Burhan Mercan ve sivil memur Cengiz Tekin için tören düzenlendi.  Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene, Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu ile Ebubekir Bal, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Emniyet Müdürü Tacettin Arslan, askeri erkan, şehitler Mercan ve Tekin’in aileleri, silah arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Şehit polis memuru Mercan, İskenderun’a uğurlandı

  Şehitlerin cenazelerinin ambulanstan alınarak katafalka konulması ile başlayan tören de Mercan ve Tekin’in öz geçmişleri okundu. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından şehitlerin cenazeleri ambulansa taşındı. Bu sırada tabutların başına gelen şehit yakınları sinir krizi geçirdi. Tekbirlerle ambulansa taşınan şehit polis memuru Burhan Mercan’ın naaşı Hatay’ın İskenderun ilçesine gönderilirken, işçi Cengiz Tekin’in naaşı da defnedilmek üzere Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki mezarlığa gönderildi.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.