Yargıtay’ın, AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu infial yarattı

Yargıtay’ın, AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu infial yarattı
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ülkede ve dünyada geniş yankı uyandırdı.

TİGRİS HABER - Devlet krizine neden olan Yargıtay’ın suç duyurusu kararından sonra iktidara yakın kişiler, muhalefet, hukukçular büyük tepki gösterdi.

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından tepkiler artarken AKP'li isimden de dikkat çeken bir eleştiri geldi. Erdoğan'ın danışmanı Mehmet Uçum'un destek paylaşımı ise tepki topladı.

Yargıtay açıklamasının ardından tepkiler çığ gibi büyürken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı - Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Yazıcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı;

'Yazık, çok yazık'

"Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez."

'Yargı hakem olma vasfını yitirmemeli’

Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de karara tepki gösterdi. Gül sosyal medya paylaşımında "Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir. Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir." ifadelerini kullandı.

CHP, olağanüstü toplandı

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından CHP'den olağanüstü toplantı kararı geldi. Toplantının ardından konuşan Özgür Özel "bu karar düpedüz darbe girişimidir. Halkı Bu Kalkışmayı Bastırmaya Davet Ediyoruz!" çağrısı yaptı. Özel'in sözlerine yanıt veren Adalet Bakanı Tunç, "Son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel’den Yargıtay kararına sert tepki: Bu bir darbe girişimidir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili “Bu bir darbe girişimidir” dedi.

Yaşanan krizin aslında AKP ve MHP arasında olduğunu ifade eden Özel, "Filler tepişirken çimenler eziliyor. Halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. Toplantının ardından partisinin TBMM’deki grup salonunda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kararın Meclis'e, anayasaya ve AYM'nin tüzel kişiliğine karşı bir darbe girişimi olduğunu vurguladı.

Özel, şunları söyledi:

– Buna el koymak, direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz. Bu darbeye kim direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi'ni bulacaktır. Sayın Numan Kurtulmuş Meclis Başkanı sıfatıyla bu darbeye direnirse, ki direnmelidir, arkasında Cumhuriyet Halk Partisi'ni bulacaktır.

“DEVLET KRİZİ ÇIKARMAK İSTİYORLAR”

– Bu mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne açıkça meydan okumaktadır. ‘Anayasaya rağmen bizi bağlamaz' demektedirler. Eğer buna Anayasa Mahkemesi üyeleri ayrı ayrı ve kurumsal olarak direneceklerse, gerekeni yapacaklarsa Cumhuriyet Halk Partisi arkalarındadır. ‘Biz yargı krizi çıkarmak, devlet krizi çıkarmak istiyoruz' demektedirler. Bu karar gerçekten kopuk bir yaklaşımdır.

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi Üyelerine Suç Duyurusunda Bulundu Yargıtay, Anayasa Mahkemesi Üyelerine Suç Duyurusunda Bulundu

'HALKI BU KALKIŞMAYI BASTIRMA DAVET EDİYORUZ'

Özel, şunları kaydetti:

“Görünen odur ki filler tepişirken çimenler ezilmektedir. Ama Anayasa Mahkemesi'yle Yargıtay tepişip Can Atalay'ın haklarının ezilmesinin çok ötesindedir. Tepişen, aralarında çatışan Cumhur İttifakı'nın bizatihi kendisidir. Kriz, Cumhur İttifakı'nın krizidir. Kriz, MHP-AK Parti krizidir. AK Parti içindeki kliklerin çatışma krizidir. AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı birilerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir yargı krizine, bir devlet krizine sokacağı ciddi bir krizdir. Ve buna el koymak direnmek gerekmektedir. Halkı bu kalkışmayı bastırma davet ediyoruz.” (Kaynak halk TV)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.