Yasadışı greve suç duyurusu

Yasadışı greve suç duyurusu
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) yüklenici firması olan Akdeniz’e bağlı olarak çalışan arıza onarım ve bakım işçilerinin 5 gündür sürdürdüğü grevi mahkemelik oldu.

DİYARBAKIR - DEDAŞ’ta arıza bakım ve onarım işçisi statüsünde yüklenici firma elemanı olarak çalışan işçilerin yemek ve yol parasının yanı sıra, iş güvenliği malzemeleri ile giysilerinin olmamasını gerekçe göstererek başlattıkları grev, 5 gündür sürüyor. Grevci işçilerin bağlı bulunduğu Akdeniz firması tarafından, işçilerin imzaladığı sözleşmelerde ayrıca bir yemek ve yol parası bulunmadığı iddia edilerek; bir işçinin eline ayda bin 430 lira geçtiği, bir teknikerin maaşının ise bin 700 lira civarında olduğu kaydedildi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, işçiler bu firmaya geçmeden önceki geçmiş dönemlere ait yemek, yol ve fazla çalışmalarının karşılığını alamadıkları gerekçesiyle dava açtı. Davada, işçilere yemek ve yol parasının ödenmesi yönünde hüküm verildi. Böyle olunca da işçilerin hesabına hafta başında toplam bir milyon 670 bin lira aktarıldı. Diğer davalar ise sürüyor.
Firma yetkilileri, işçilerin bu davayı emsal göstererek, yemek ve yol parası talep ettiklerini ifade ederek, “Dava, geçmişle ilgili, bu günü ve geleceği bağlamıyor. Bunun dışında iş güvenliği malzemeleri ve giysilerin bulunmadığı iddiası var. Bu gerçeği yansıtmıyor. Çalıştıkları dönemde bu tür giysi ve malzemeleri aldıklarına dair tutanaklar var. Göreve çıkan tüm ekiplere ait giysi ve güvenlik malzemeleri, araçlarında ve çalıştıkları birimde mevcuttur” dedi.
Öte yandan, grevdeki işçilerin, kasıtlı olarak trafolardan değişik mahalle veya sokakların elektriğini kestiği, buralara ait anahtarları ise sakladıkları iddia edildi. Bakım ve onarım işçilerinin grevi nedeniyle acil ve büyük arızaları gidermek için birim yöneticilerinin göreve çıktığı öğrenilirken, grevci işçilerin bu ekipleri de kurumdan çıkışlarını engelleyerek veya lastiklerini patlatarak engelledikleri bildirildi. Bu şekilde 8 arıza aracının lastiğinin bıçakla patlatıldığı, bununla ilgili adli soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Grevci işçilerin bağlı olduğu bildirilen Enerji-Sen’in, bu işçilerin üyeleri olduğuna dair bu güne kadar yaptığı hiçbir başvuru veya bildirimin olmadığı ifade edildi.

Firma yetkilileri, yasadışı bir grevin söz konusu olduğunu ve bu nedenle hukukçular aracılığı ile ilgili yerlere suç duyurusunda ve tespit talebinde bulunduklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.