Yavru vaşak, açlık ve soğuktan öldü

Yavru vaşak, açlık ve soğuktan öldü
Hava sıcaklığının sıfırın altında -20 derecelere düştüğü Muş'ta, açlık ve soğuktan bitkin halde bulunan yavru vaşak, köylülerin tüm çabasına rağmen kurtarılamadı

MUŞ - Hava sıcaklığının sıfırın altında -20 derecelere düştüğü  Muş'ta, açlık ve soğuktan bitkin halde bulunan yavru vaşak, köylülerin tüm çabasına rağmen kurtarılamadı.Kar yağışının yerini dondurucu soğuklara bıraktığı ve en düşük hava sıcaklığının sıfırın altında -23 derece olarak ölçüldüğü Muş'ta, soğuk hava yaban hayatı da olumsuz etkiliyor.Doğada yiyecek bulmakta güçlük çeken çok sayıda hayvan karınlarını doyurmak için yerleşim yerlerine inerken açlık ve soğuğun etkisiyle telef oluyor.Varto ilçesine bağlı Çaylar beldesi Küçüktepe köyü kırsalında da yem bulmak için yola inen yavru vaşak, köylüler tarafından yol kenarında bitkin halde bulundu.Köylülerin evlerine getirerek karnını doyurduğu ve bakımını üstlendiği vaşak, tüm çabalara rağmen öldü.

Köylülerden Mehmet Ak, vaşağı yol kenarında bulduklarını belirterek, "Yanına gidince hiç kaçmadı. Eve getirdim ve et verdim. Canlanmaya başladı" dedi.Vaşağın bakımını yaptıktan sonra köydeki boş bir eve bıraktığını ve konuyu Varto Kaymakamlığına bildirdiğini anlatan Ak, ‘’Daha sonra vaşağa bakmak için bulunduğu yere gittiğimde öldüğünü gördüm." Dedi. Vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür eden orman mühendisi Evren Göral, "Kış şartlarında doğada yaşayan hayvanlar yollara ve yerleşim birimlerine iniyor. Bu tür hayvanların açlık ve soğukla mücadele etmeleri çok zor. Vatandaşlarımızdan yemek atıklarını veya ekmek kırıntılarını hayvanların ulaşabileceği yerlere dökmelerini rica ediyoruz" diye konuştu.

Göral, yaptıkları incelemede herhangi bir yara ve darp izine rastlanılmayan vaşağı, incelenmek üzere TÜBİTAK'a göndereceklerini söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.