Yedek kapak Ilısu’ya gönderildi

Yedek kapak Ilısu’ya gönderildi
Diyarbakır’ın Eğil İlçesi’nde geçtiğimiz yıl kopan baraj kapağının yedeği, DSİ Bölge Müdürünün talimatı ile ikinci kez Ilısu Barajına gönderildi.

Diyarbakır’ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı’nda, yağış nedeniyle yükselen su seviyesini kontrol altına almak amacıyla açılan kapaklardan biri geçtiğimiz Aralık ayında kırılmış, yetkililer vatandaşları olası sel baskınlarına karşı uyarmıştı. Barajdan akan sular, nehir yatağında su seviyesini yaklaşık 8 metre yükseltmiş, aradan geçen 3 günün sonunda suyun şiddetinin azalması ile birlikte yükseklik 1 metre düşmüştü.

dicle-baraj.jpg

Faciaya neden olan ihmali ise Tigris Haber ortaya çıkarmıştı. Kopma sonrası Dicle Barajında olması gereken ikinci emniyet kapağı DSİ Bölge Müdürlüğünün talimatı ile Ilısu Barajı’na gönderilmişti. Yedek kapak olmadığı için 250 milyon metre küp su boşa akmış milyonlarca lira zarar meydana gelmişti.

Suyun boşalmasından sonra Dicle Barajı’nda olması gereken 200 tonluk yedek kapak Ilısu Barajından getirilerek monte edilmişti. Dicle Barajı’nda olması gereken yedek kapak yaklaşık bir yıl sonra tekrar Ilısu Barajına gönderildi. Yedek emniyet kapağının DSİ Bölge Müdürlüğünün talimatı ile gönderildiği öğrenildi.

Yaklaşık 18 yıl önce faaliyete geçen Eğil Barajı, sulama, içme ve enerji amaçlı inşa edilmişti. Diyarbakır için önemli bir öneme sahip olan Eğil Barajı kentin su ihtiyacını buradan karşılıyor.

Yaşanan facia sonrası konuşan DSİ yetkilisi, Dicle Barajı’nda toplam üç kapağın bulunduğunu, bu kapaklardan birinde kopma meydana geldiğini, yedeğinin olmadığı için barajdaki tüm suyun boşaltılması gerektiğini söylemişti.

Milyonlarca lira zararın çıktığını belirten yetkili, “Böylesi durumlarda emniyet kapağının (batardo) kapağının devreye girmesi gerekiyordu. Ama bu kapak yaklaşık 4-5 yıldır burada değil. DSİ Bölge müdürlüğü yetkililerinin talimatı ile bu kapak Batman'daki Ilısu barajına götürüldü. Bu kapak olmuş olsaydı iki dakika içinde sorun çözülecekti, maddi ve manevi zarar olmayacaktı. Bir kapak olmadığı için yaklaşık 250 milyon metre küp su boşa akmış olacak.  Bunun yanı sıra su tahliyesi sırasında binlerce canlı yok olacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.