Yeni vergiler geliyor

Yeni vergiler geliyor
Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Yeni vergiler neler?

Yeni düzenlemelere göre, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği üyelerinin görev süresi iki yıldan üç yıla çıkıyor. Devlet Malzeme Ofisi idareler adına gerçekleştireceği taşıt alımı, taşıt kiralama, akaryakıt alımı ile ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alımlarında Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen parasal limiti uygulanmayacak. Bakan ve Cumhurbaşkanı tarafından arttırılan net borç tutarına 70 milyar TL ilave edilerek uygulanabilecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Denetleme ve Düzenleme Kurumu kurulacak. Teklife göre, internet alanında reklam alanlar, müzik, video, oyun satışı Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi ve vergi oranı yüzde 7.5 olacak. Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde 750 milyon euro az olanlar vergiden muaf olacak.

"500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek"

Teklifle kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 5 bin 500 TL’ye kadarlık kısmı ile binek otomobillerinin iktisabına ilişkin özel tüketim vergisi ve KDV toplamının en fazla 115 bin TL’ye kadarlık kısmı gider olarak dikkate alınabilecek. Teklifle gelir vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarılacak. Böylece 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek. Teklifle Değerli konut vergisi adı altında vergi getiriliyor. 5 milyon TL ile 7 milyon 500 bin TL arasında değerinde meskeni nitelikli taşınmazlardan binde 3, 7 milyon 500 bin TL ile 10 milyon TL arasında olanlar binde 6 ve 10 milyon TL’yi aşanlar için binde 10 vergi ödenecek.

Öte yandan yeni vergi düzenlemesine TÜSİAD'dan uyarı geldi.

TÜSİAD: Ekonomimize oldukça ağır yükler getiren yeni vergileri de içermektedir

ts.jpg

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), “vergi kanununda değişiklik teklifi” hakkında yazılı açıklama yaptı.

 “Yeni vergi düzenlemesi için özel sektör ile istişare"nin önemine vurgu yapılan açıklamada "Meclis’e verilen teklif gelir vergisinde öngörülen değişikliklerin yanı sıra, dijital hizmetler vergisi, değerli konut vergisi ve turizm sektöründe konaklama vergisi gibi ekonomimize oldukça ağır yükler getiren yeni vergileri de içermektedir. Bu alanlarda getirilen yeni vergilerin ekonomimizin rekabet gücü, yatırım ortamının öngörülebilirliği ve vergi adaleti açısından çok dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir." denildi.

Kanunu aceleye getirmeyin, STK'larla istişare edilsin
Kanun teklifi üzerinde TÜSİAD çalışma grupları ve uzmanlarının detaylı çalışmalara başladığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Özellikle gelirler vergisi gibi toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren alanlarda değişiklik içeren kanun teklifinin aceleye gelmeden, tüm detaylarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve iş dünyasının görüşlerinin alınarak Meclis’te tüm yönleriyle değerlendirilmesi ekonomimizin etkili işleyişi için son derece önemlidir."

Açıklamada son olarak, kayıt dışına, verginin tabana yayılmasına ve vergi kanunlarının daha basit, adil ve anlaşılır olmasına olanak sağlayacak bir vergi reformu ihtiyacına işaret edildi.(Haber Merkezi)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.