Yerel seçimde HDP geleneğini etkileyecek karar: Eşbaşkanlık sistemine ilk ceza

Yerel seçimde HDP geleneğini etkileyecek karar:  Eşbaşkanlık sistemine ilk ceza
Halkların Demokratik Partisi (HDP)'in 2014'te belediyelerde başlattığı eşbaşkanlık sistemine ilk ceza geldi. Eşbaşkanlık nedeniyle önceki dönem Sur Belediye Başkanı Seyit Narin'e 1 yıl hapis cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Yerel seçimlere kısa bir süre kalırken HDP'nin 2014 yerel seçimleriyle belediyelerde uygulamaya başladığı eşbaşkanlık sistemi nedeniyle mahkeme ilk defa bir belediye başkanına ceza verdi.

HDP veya aynı siyasi geleneğe sahip partilerin eşbaşkanlık sistemini önümüzdeki seçimde uygulayıp uygulamayacaklarını yeniden değerlendirilmesine neden olacak bu karar, Diyarbakır 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nden çıktı. 2014'teki yerel seçimlerinde Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı seçilen Seyit Narin'in alınan Belediye Meclis kararıyla Fatma Şık Barut'u "Sur Belediyesi Eşbaşkanı" olarak ataması nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Narin hakkında "görevi usulsüzce üstlenmeye yardım etmekten", Barut hakkında ise "görevi usulsüzce üstlenmekten" iddianame hazırladı. İddianamede, Barut'a oda ve araç tahsis edilmesinin kamuyu zarara uğratıldığı belirtildi.

'Görevi usulsüzce üstlenmeden' ceza talebi

İddianamenin Diyarbakır 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle Narin ve Barut'un yargılanmasına başlandı. Yurt dışında bulunması nedeniyle Barut duruşmalara katılmazken, "örgüt üyeliği" dosyasında hüküm giyen ve tutuklu bulunan Narin, duruşmalar boyunca hazır bulundu. Bugün görülen karar duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, iddianamede "görevi usulsüzce üstlenme" iddiasına karşı Narin için "görevi usulsüzce üstlenmeden" ceza talebinde bulundu.

'Burada herhangi bir suç yoktur'

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle duruşmaya hazır edilen Narin, mütalaaya karşı yaptığı savunmada, seçim kampanyalarını eşbaşkanlık sistemi üzerinden yürüttüklerini hatırlatarak, ortada bir usulsüzlük varsa seçim kurullarının neden müdahale etmediğini sordu. Belediyede eşbaşkanlık sisteminin uygulanmasında Sur Belediye Meclisi'nin kararı bulunduğunu, kendisinin de bu kararı uygulamakla mükellef olduğunu vurgulayan Narin, kamu zararı oluştuğu yönündeki iddianın ise doğru olmadığını ifade ederek, "Burada herhangi bir suç yoktur." dedi.

'Bu süreç politik bir süreçtir'

Siyasi Partiler Yasası'nda yapılan bir değişiklikle siyasi partilerde eşbaşkanlığın yasal hale geldiğine işaret eden Narin'in avukatı Yusuf Çakas, bu değişikliğin o dönemde yürütülen 'Çözüm Süreci'yle alakalı olduğunu, ancak süreç bozulunca, müvekkili hakkında soruşturma dosyası açıldığını belirterek, "İddianamenin hazırlanmasına kadar bu süreç politik bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

'Kadın-erkek eşitliğine müdahaledir'

Tevsii tahkikat talebinde bulunan Çakas, yurtdışında yaşayan Fatma Şık Barut'un istinabe yoluyla ifadesinin alınmasını, o dönemde belediyede çalışanlarla ile o dönemin meclis üyelerinin dinlenmesini talep etti. Eşbaşkanlık sisteminin "Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı'na" uygun olduğuna işaret eden Çakas, "Bu soruşturma kadın-erkek eşitliğine, kadın iradesine müdahaledir" diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

Üst sınırdan ceza verildi

Narin'e "görevi kötüye kullanmaktan" üst sınırdan 1 yıl hapis cezası veren hakim, Narin'in pişmanlık belirtmemesi nedeniyle de cezada indirim hükümlerini uygulamadı.

İlgili Haberler

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.