Yine “x ve w” yasağı!

Yine “x ve w” yasağı!
Bismil'de yeni doğmuş bir çocuğa verilen "Cigerxwîn" ismi, "x ve w" harfleri nedeniyle Nüfus Müdürlüğü'ne takıldı

. Çocuğuna başka isim vermesi yönünde telkinde bulunması üzerine duruma tepki gösteren baba çocuğuna nüfus cüzdanı çıkarmadan evine döndü. Aynı Nüfus Müdürlüğü'nün bir süre öncede çocuklarına Warjin ismini koymak isteyen aileye izin vermediği belirtildi

 

DİYARBAKIR’ın Bismil İlçesi’nde yeni doğmuş erkek çocuğuna "Cigerxwin" ismini vermek isteyen Tayip Karagöz adlı yurttaş, nüfus cüzdanı almak için gittiği Bismil İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde çocuğunun isimde "X, W" harflerinin bulunması gerekçesiyle reddedildi. Çocuğuna Cigerxwin ismini vermek istediğini söylediği görevlinin kendisine “X,W,Q harflerinin bulunmadığı hangi ismi istiyorsan yazabiliriz, yalnız bu harflerin bulunduğu isimleri veremiyoruz” dediğini aktaran baba Karagöz, buna tepki olarak çocuğuna başka bir isimde nüfus cüzdanı çıkarmadan evine döndü. Çocuğuna nüfus cüzdanı çıkaramayan baba Karagöz, karşılaştığı hukuksuzluğa tepki gösterdi.

Kürt sorununun çözümünün tartışıldığı bir dönem içerisinde bulunulmasına rağmen Kürtçe isimlerin hala yasak olmasına anlam veremediğini ifade eden Karagöz, şunları kaydetti:

"Çözüm sürecin başlatıldığı böylesi bir süreçte ve açılımlardan hak, adalet, eşitlikten söz eden AKP hükümetine çağrıda bulunmak istiyorum, ben bir Kürt baba olarak kendi evladıma istediğim ismi veremiyorsam, hangi hak ve adaletten bahsedebiliriz. Hangi çözüm sürecinden bahsedebiliriz. Kürtlerin karşısına çıkıp 'sizin haklarınızı, kimliğinizi, dilinizi tanıyacağım' diyor. Ama halen de isimlerin yasak olduğu bir ülkede yaşıyoruz."

Aynı Nüfus Müdürlüğü'nde iki ay önce de ailesi tarafından "Warjin" ismi koyulan bir çocuğa isminde "W" harfi bulunmasından dolayı yine nüfus cüzdanı verilmediği öğrenildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.