YÖK, kayıtları iptal etti

YÖK, kayıtları iptal etti
Sınavı’na (YÖS) girebilmek için yurtdışından lise diploması alarak diş hekimliği, eczacılık, tıp gibi bölümlere yerleşen öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumu (YÖK) soruşturma başlattı. Onlarca öğrencinin ‘denkliklerinin’ yasal olmadığı tespit edildi.

Gönül MORKOÇ - Özel Haber

TİGRİS HABER - Üniversite kayıtları iptal edildi. Türkiye’de yıllardır şehir efsanesi haline gelen “yabancılar üniversitelere düşük puanlarla yerleşiyor” efsanesi gerçek oldu. Edinilen bilgilere göre Türkiye vatandaşı olduğu halde, Yabancı Öğrenci Sınavı’na girmek için, Yunanistan, Suriye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) ve diğer ülkelerden lise diploması aldı. Diploma ve gerekli belgeleri Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) sunan öğrenciler, denklik alarak Yabancı Öğrenci Sınavı’na (YÖS) girdi.  

dipolama-yok-2.jpg

En iyi bölümlere yerleştiler

Bu öğrenciler, Dicle Üniversitesi de dâhil, Türkiye’nin birçok üniversitesinde, tıp, eczacılık, diş hekimliği, hukuk, mühendislik gibi bölümlere yerleşti. Korona virüs hastalığından dolayı online eğitim avantajından faydalanan öğrenciler bir süre eğitimlerine devam etti. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın incelemeleri sonucunda, bazı denkliklerde hata olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Yüksek Öğretim Kurumu da (YÖK) soruşturma başlattı. Soruşturma tamamlandı ve yüzlerce öğrencinin üniversitelere haksız şekilde girdiği anlaşılarak, kayıtları iptal edildi.

dipolama-yok-1.jpg

Rektörlük açıklaması

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dicle Üniversitesi Rektörlüğü şu açıklamayı yaptı: “Ortaöğretimi yurtdışında tamamlayan ve Milli Eğitim’den denklik alan öğrenciler YÖK mevzuatı gereği üniversitelere kayıt yaptırabilirler. Ancak MEB’in incelemeleri sonucunda bazı denkliklerin sehven verildiği ve bundan dolayı YÖK araştırmaları sonucu ülkemizin birçok üniversitesinde bu öğrencilerin kayıtları iptal edilmiştir.”

Milli Eğitim: İnceleme yok

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, konuyla ilgili Tigris Haber’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bizde sahte diploma ile ilgili bir iptal işlemi yapılmamıştır. Sahte ve yanlış işlem olmadığı için inceleme yok. Sahte işlem olursa mutlaka soruşturma başlatırız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum