YSP deprem raporu hazırlayacak

YSP deprem raporu hazırlayacak
Yeşil Sol Parti, depremin vurduğu Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay'a dair gözlem raporu hazırlayarak, Meclis açılışının ardından kamuoyuyla paylaşacak.

TİGRİS HABER - Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 18-21 Eylül tarihleri arasında depremin vurduğu Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay kentlerini ziyaret etti. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Çiğdem Kılıçgün Uçar ile İbrahim Akın’ın da aralarında olduğu heyetler, yüzlerce kişi ile yüz yüze görüşme yaparak, sivil toplum ve demokratik kitle örgütleriyle bir araya geldi. Ziyaret kapsamında köyler ve kırsal mahallelere de gidilerek, halkın yaşadığı sorunlar yerinde tespit edildi. 4 kente dair gözlem raporu hazırlanacağı ve Meclis'in açılmasının ardından raporun kamuoyuna duyurulacağı öğrenildi. Heyetlerde yer alan Yeşil Sol Parti milletvekilleri Beritan Güneş Altın ile Mehmet Zeki İrmez, deprem bölgesindeki son duruma dair konuştu.

Altın: Seçim sonrası yardımlar kesildi

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Mayıs ayında yapılan seçimlerde göstermelik yardımların yapıldığı ancak seçim sonrası söz konusu yardımların tamamen kesildiğini aktardı. Altın, “Seçimden sonra bir daha depremzedeleri soran olmamış. Sorunların dağ gibi ancak çözüm için bir çalışma içinde olan yok. Her yerde temiz su sorunu var. 7 ay geçti ancak hala elektrik olamayan yerler var. Çadır ve konteyner kentlerde alt yapı yapılmadığı için her yer toz altında. Bu hastalıkları tetikliyor” ifadelerini kullandı.

Havaların soğumasıyla sorunların daha da artacağını söyleyen Altın, "Hala birçok yurttaş çadırlarda barınıyor. Çetin kış aylarında bu çadırlarda kalmak mümkün değil. Konteynırlar kış aylarına uygun değil. En ufak bir yağmurda dahi içleri su ile doluyor. Soğuk havalarda içinde durmak pek mümkün değil" dedi.

Öğrencilerin durumu

Çocukların da birçok sorunla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Altın, "Konteynırlardan okul yapılmış ancak eğitime hazırlamamışlar. Şuan havalar sıcak olduğu için konteynerlerin içi aşırı ısınıyor. Kış aylarında ise soğuk olacak. Çocukların okula gitmesi için servisler yeterli değil. Deprem ile her şeyini kaybeden yurttaşlar, özel servis tutmak zorunda bırakılmış. Özel servislerin de ücreti çok yüksek” diye kaydetti.

Altın, deprem travmasının halen devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi: "İnsanlar ne zaman bir eve kavuşacaklarını bilmiyorlar. Yarın başlarına ne geleceğini bilmiyorlar. Depremin yarattığı bir travma vardı, buna bir de devletin neden olduğu travma eklendi. İnsanların onurlu bir şekilde kalacakları koşullar yaratılması lazım. Bu sağlanmaz ise travmalar son bulmaz. Toplum psikolojisinden anlayan uzman kişilerin sahada çalışma yapması lazım. Uzman psikologlar yerine tarikat ve cemaatler var.”

İrmez: Felaket 7 aydır sürüyor

İktidarın seçim öncesi depremzedelere verdiği sözleri yerine getirmediğini söyleyen Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, “Deprem yüz yılın felaketi olarak adlandırıldı. Bu felaket aradan geçen 7 ayda hala devam ediyor. Bu felaket AKP-MHP’nin eliyle sürdürülüyor. Birçok kişi ile görüştük, temel sorunların çözülmediğine şahit olduk. Böyle devam ederse sorunlar uzun yıllar boyunca çözülemeyecek. Su, elektrik, eğitim, sağlık sorunları ilk günkü gibi devam ediyor. Binalar plansız şekilde yıkılıyor. Hala enkazlar kentlerin içinde duruyor. Asbest sorunu büyüyor” sözleriyle son durumu anlattı.

İrmez, tespit ettikleri sorunları raporlaştıracaklarını aktararak, "Meclis’i olağanüstü toplamaya çalıştık. Ancak bu talebimiz muhalefet ve AKP-MHP iktidarının desteklememesi nedeniyle olmadı. Ancak biz depremi gündem yapma amacımızdan vazgeçmedik. Depremi hiç unutmadık ve unutturmayacağız. 1 Ekim tarihinden itibaren Meclis’in açılması ile ana gündemimiz deprem olacak. Her platformda depremin neden olduğu sorunları gündeme getireceğiz. Depremi Meclis’in gündemine sokmak için elimizden geleni yapacağız. 4 gündür kentlerde gezen heyetler ve eşsözcülerimiz birlikte bir rapor hazırlayarak, kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde konuştu. (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.