YSP’li Kaya, Bakanlara Silvan’daki ‘İşkence’yi sordu

YSP’li Kaya, Bakanlara Silvan’daki ‘İşkence’yi sordu
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Adalet, İçişleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlarına cevaplamaları için yazılı soru önergesi verdi.

TİGRİS HABER- Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Adalet, İçişleri ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlarına cevaplamaları için yazılı soru önergesi verdi. Kaya, bakanlara, 6 Haziran 2023'te Silvan Adliyesi'nde gözaltına alındığı esnada kolluk gücünün fiziksel saldırısına ve ters kelepçe işkencesine maruz kalan 16 yaşındaki M.K. ile ilgili sorular yöneltti.

YSP’li Adalet Kaya, verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 6 Haziran 2023 tarihinde hakkında açılan bir davanın duruşmasına katılmak için Silvan Adliyesi'ne giden 16 yaşındaki M.K., bu sırada hakkında başka bir dosyadan soruşturma açıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve bu esnada Silvan Emniyet Müdürlüğüne bağlı polisler tarafından işkenceye maruz bırakılmıştır. Görgü tanıkları, M.K.’nin gözaltı işlemi sırasında mukavemet göstermemesine rağmen, polis memuru tarafından yüzüne tokat atıldığını ve ardından ters kelepçelendiğini belirtmektedir. (...)

Görev kötüye kullanıldı

Çocuklara zincir, kelepçe ve benzeri aletlerin takılamayacağı Çocuk Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Anayasa, Yakalama Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği, Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde açıkça belirtilmektedir. Bu durumda M.K. isimli mağdur çocuğa ters kelepçe takarak işkence yapan ve görevlerini kötüye kullanan kolluk güçlerinin kimliklerinin tespit edilerek ivedilikle görevden uzaklaştırılmaları, haklarında adli-idari sürecin başlatılması gerekmektedir.”

Kaya, Bakanlara şu soruları yöneltti;

1) Bakanlığınız döneminde işkence ve kötü muameleyi önlemek için hangi tedbirleri almayı planlıyorsunuz?

2) Son 5 yıl içerisinde işkence ve kötü muamele suçu işlediği için görevden alınan, yargılanan, tutuklanan ve hüküm giyen kolluk personeli sayısı kaçtır?

3) Son 5 yıl içerisinde işkence ve kötü muamele suçundan hakkında soruşturma açılan ve soruşturma süreci cezasızlık/takipsizlikle sonuçlanan kolluk personeli sayısı kaçtır?

4) Diyarbakır Barosu tarafından, 6-7 Haziran 2023 tarihlerinde M.K. isimli çocuğa gözaltında işkence ve kötü muamelede bulunan kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusunda bulunulmuştur. Bu hususta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hangi işlemler yapılmış olup, etkin ve adil yargılama konusunda Bakanlığınızın da mağdur çocuk yanında katılma talebinde bulunacak mıdır?

5) İşkence ve kötü muamele uyguladığı kamera görüntüleriyle sabit olan kolluk personeli hakkında görevden uzaklaştırma başta olmak üzere Adli-İdari tedbirlerden hangisi uygulandı? Uygulanmadı ise bu hususta bir girişimde bulunulacak mı? Yurttaşı korumak görevi olan kolluğun görev-yetki sınırını aşan bu tutumlarına karşın yasal mevzuat dışında net yaptırımlarınız olacak mı? (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.