Yüksekova'daki olaylarda iki kişi yaşamını yitirdi

Yüksekova'daki olaylarda iki kişi yaşamını yitirdi
Yüksekova'da HPG'lilerin mezarlarının tahrip edilmesini protesto eden gruba polisin müdahalesi sonucu çıkan olaylarda polisin kitleye ateş açtığı ve Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir isimli kardeşlerin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Hakkari Yüksekova'nın Orman Mahallesi'nde 8 HPG'liye ait mezarlığın defalarca polis olduğu iddia edilen kişilerce tahrip edilmesi, bayrakların direkten indirilerek yakılmasını protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Mezarlıkta bir araya gelen, aralarında BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, BDP'li yöneticiler, belediye meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri, MEYADER, TUHAD-FED, KURDÎ-DER, Gever Kültür Sanat Derneği, Barış Anneleri İnisiyatifi, mahalle muhtarları ile binlerce yurttaş katıldı. Mezarlık karşısında bulunan tepelere gençler PKK bayrağı dikti. Daha önce iki direkte sökülen PKK ve KCK bayrakları tekrar takıldı. Kadın ve çocuklar mezarlıklara çiçek bıraktı. Mezarlık başında, "Ey Reqip" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunan kitle, "TC bir daha şehitliklerimize dokunma", "Ya şehitliğimize şimdi sahip çıkalım ya da hiçbir zaman" pankartları açtı.

'TC devleti ve yerli işbirlikçileri kırmızıçizgilerimizi zorlamamalıdırlar'

PKK bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posteri arasında açıklama yapan yüzü kapalı YDG-H üyesi, "Şehitler onurlu yaşamın temsilidir. Şehitler Kürdistan'a dayatılan soykırıma karşı dirilişin adıdır. Kürdistan'da Kürt halkının çektirilen, acı ve ızdıraplara karşı büyük intikam duymanın anlamıdır. Önder Apo ve Kürdistan'ın özgürlüğü için bedel vermenin somut ifadesidir şehitler. Önderliğimizin başlatmış olduğu demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa etme sürecinde, barış ve demokrasi havarisi, geçinen, özünde hareketimizin ateşkes konumunu fırsat bilip, karakol, baraj yapımları, yoğun ajanlaştırma, gözaltı ve tutuklama politikası güdülmüştür. Şehitlerimize yönelik gençlik örgütü olarak sabrımızı taşıran son damla olmuştur. Şunu açık ve net ifade ediyoruz ki, bundan sonra şehitliklerimize en ufak bir yönelim durumunda meşru savunma temelinde her türlü zor aracın kullanılacağı, saldırı geliştiren unsurlar kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırılacaktır. TC devleti ve yerli işbirlikçileri kırmızıçizgilerimizi zorlamamalıdırlar" dedi.

2 kişi yaşamını yitirdi

Grup ardından Orman ve Kışla mahallelerinden geçerek, Oslo Oteli önüne geldi. Burada MEYADER Yüksekova yöneticilerinden İdris Kırkağaç açıklamada bulunarak, mezarlıkların tahrip edilmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasının bitmesinin ardından polis gruba uyarıda bulunmadan müdahale etti. Polisin gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale ettiği grup, polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdi. 

Çatışmalar Kışla ve Güngür mahalleleri ile Şemdinli yol güzergâhında devam etti. Olaylarda Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir isimli kardeşler polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Cenazelerin kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde polis yoğun önlem aldı. İlçede gerginlik devam ediyor. 

Hastaneye gaz bombası attılar 

Hastane önü özel harekat polisleri ve zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Polis ablukasında hastaneye gelen yaşamını yitiren amca-yeğenin akrabaları, polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Bu sırada polisin hastaneye gaz bombası atmasıyla hastanede bulunan hasta ve yurttaşlar yoğun şekilde etkilendi. Duruma tepki gösteren yurttaşlar ile emniyet yetkilileri arasında uzun süreli tartışma yaşandı. Yaşanan gerginlik sırasında hastaneye girmeye çalışan özel hareket polisleri acil servis bölümünün kapı ve pencerelerini silah dipçikleri ile kırarak hastane içine girdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.