Zergan Deresi tehlike saçıyor!

Zergan Deresi tehlike saçıyor!
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan Organize Sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların atıklarının Zergan Deresi’ne bırakılması ve fabrikaların atıklarının dereye bırakıldığı noktaya arıtma sistemi kurmaması nedeniyle ölüm saçıyor.

MARDİN - Kızıltepe ilçesine bağlı Atatürk, Turgut Özal, Tepebaşı, Koçhisar, Ersoylu mahalleleri ve birçok çevre köyden geçen Zergan deresine Valiliğe bağlı Mardin Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikaların kimyasal ve zehirli atıkları 2009 yılından bu yana bırakılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) yetki alanında bulunan Zergan deresine atıkların bırakıldığı noktada arıtma sistemi kurulması AKP Mardin Belediyesinin sorumluluğunda bulunuyor. Ancak Mardin Belediyesi, BDP Kızıltepe Belediyesi ile soruna ilişkin görüşmelerinde her defasında bütçenin kısıtlı olmasını gerekçe göstererek dereye arıtma sistemi kurmuyor. 

Kızıltepe Belediyesinin kendi sorumluluğunda bulunan Zergan Deresi, ıslah ve çevre düzenlemesi çalışmalarını eksiksiz yerine getirdiğini ve bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Kızıltepe Belediye Başkan yardımcısı Leyla Salman, “ancak organize sanayi bölgesinde bulunan fabrikaların dereye bıraktığı zehirli ve kimyasal atıkları engelleyemiyoruz. Başta AKP'li Mardin belediyesi atıkların bırakıldığı noktaya arıtma tesisi kurmayarak Kızıltepe halkının sağlığı ile oynuyor” dedi.

2009 yılında Kızıltepe Belediyesi olarak Mardin Valiliğine bağlı olan Organize sanayi bölgesi yönetimi, Valilik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AKP Mardin Belediye başkanı Beşir Ayanoğlu ile atık sorununun çözülmesi konusunda bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Salman “Bu görüşmelerde sözler verilmesine rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Dereye arıtma sistemi kurulması AKP'li Mardin belediyesinin sorumluluğunda bulunuyor. Ancak AKP Belediyesi “bütçemiz kısıtlı, bize zaman tanıyın çözeceğiz” demesine rağmen hiçbir adım atmadı” şeklinde konuştu. 

‘Zehirli ve kimyasal atıklardan Bakanlık, Valilik ve AKP Belediyesi sorumlu’

Organize Sanayi Bölgesi yönetimi ile görüşmelerinde de kendilerinden sorunun çözümü için zaman istediklerini kaydeden Salman, şöyle devam etti: “ancak bu kurumlar da çözüm konusunda herhangi bir adım atmadılar. Kızıltepe ve çevre köylerde yaşayan halkımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit eden birçok hastalığa yol açan zehirli ve kimyasal atıklardan Bakanlık, Organize Sanayi Bölgesinin bağlı bulunduğu Mardin Valiliği ve arıtma tesisi kurmayan AKP Belediyesi sorumludur.”

Kadınlar ve çocuklarda ağız içi yaralar oluştuğunu ifade eden Emine Kurğa (25) isimli hamile kadın yaşadıkları rahatsızlıkları şöyle anlattı; “ Bu mahallede hamile kadınlar ve yeni doğan çocuklarda sürekli sağlık problemleri oluyor. Şu anda hamileyim ve sürekli enfeksiyona bağlı hastalıklar geçiriyorum Şu an ağzımın içinde yaralar var. Mahallede yaşayan herkeste benzer hastalıklar var. Doğacak çocuğum için kaygılanıyorum. Bu zehrin bir an önce engellenmesini istiyorum.”

zerganderesi-1.jpg

zerganderesi.jpg

(ANF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.