VİDEO - Zerzevan Kalesi Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi

VİDEO - Zerzevan Kalesi Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından Diyarbakır’da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirilen Uluslararası Gökyüzü Gözlem Etkinliği sona erdi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER -Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK, Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Diyarbakır Valiliği ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 2 bin gökyüzü meraklısı, 3 gün boyunca teleskoplarla profesyonel astronomlar eşliğinde yıldızları ve gökyüzünü inceleme fırsatı buldular.  Gece çadırlarda konaklayan katılımcılar, son hilal evresinde olan Ay’ı, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’i, halkalı gezegen olarak da bilinen Satürn’ü ve daha birçok gök cismini gözlemleyerek uzayın gizemli derinliklerini keşfetmeye çalıştılar. 3 gün boyunca katılımcılar gündüzleri de seminerler, yarışmalar ve Deneyap Türkiye, su roketi, Galileoskop yapımı, İHA pilotluk eğitimi, uydu yapımı, uzay-zaman sürekliliği, Mars aracı yapımı gibi atölyelere katıldılar.

zerzevan1.jpg

Türkiye’nin çeşitli kentlerinden etkinliğe katılan gökbilimi ile ilgili firmalar, hem etkinliğe katkıda bulunmak hem de yaptıkları icatları tanıtmak için yerlerini aldılar. Ankara’da özel bir şirkette astronom olarak görev yapan Tamer Akın, etkinlikte kullanılan teleskopların onların şirketi tarafından getirildiğini ve aynı zamanda katılımcılara uzay ve teleskoplarla ilgili bilgiler verdiğini dile getirdi.

Mustafa Şaban Keser de Aksaray Gençlik Merkezi adına etkinliğe katılmış. Keser, daha önce yaraşmalara katılmış ancak yeterince ilgi görmemiş icatlarını bu etkinlikte gösterme fırsatı bulduklarını dile getirerek, bu etkinliğin Diyarbakır’a faydalı olacağını söyledi.

zerzevan2.jpg

Tarih boyunca astronominin merkezi

Türkiye’de gökyüzü gözleminin yapılabileceği en iyi 10 noktadan biri olan Zerzevan Kalesi, tarih boyunca astronominin merkezi olmuş. Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kalenin, askeri yerleşimi, yer altı ve yerüstü yapıları ile dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizonlarından biri olduğunu belirterek, “Bunun yanında, farklı kültür ve inanç evrelerine ait birçok iz taşıyor. Kazı çalışmalarında keşfettiğimiz Mithras Tapınağı’nin yeri rastgele seçilmemiş. Mithrasçılar, astronomi ve uzay bilimi ile yakından ilgili. Mithra kültüründe yedi derecenin geçilmesiyle kurtuluşa erişileceği inancı var. Ve bu yedi derece; Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter ve Satürn ile sembolize edilmiş. İşte bu tarihi özelliklerinin de katkısıyla Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı 2020 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.