Zerzevan’da meteor yağmuruna tanıklık

Zerzevan’da meteor yağmuruna tanıklık
Yılın en etkileyici perseid meteor yağmurunu izlemek için Zerzevan Kalesi’nde yüzlerce vatandaş bir araya geldi. Görsel şölen için toplanan fotoğraf tutkunları kayan meteorları heyecanla seyredip, kameralarına kaydetti.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde perseid meteor yağmuru, vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle seyredildi. Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’de gökyüzü olaylarının, gezegenlerin ve galaksilerin en iyi izlendiği noktalardan birisi olmasından ötürü çevre illerden ve yurt dışından vatandaşlar akın etti.

zerzevan-da-gokyuzu-keyfi-3.jpg

Saat 23.00’e kadar kalede meteor kaymasını bekleyen vatandaşlar, vaktin dolmasıyla gökyüzünde kayan meteorları heyecanla seyredip, kameralarına kaydetti.

Zerzevan Kalesi’nin Türkiye’de gökyüzü olaylarının, gezegenlerin ve galaksilerin en iyi izlendiği noktalardan birisi olduğunu belirten Zerzevan Kalesi Kazı Bilimsel Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, hem yurtiçinden hem yurtdışından birçok vatandaşın kaleye gökyüzündeki hareketliliği seyretmek için geldiğini belirtti.

zerzevan-da-gokyuzu-keyfi-2.jpg

Özellikle genç ve çocukların gökyüzü ile iletişim kurdukları noktalardan birinin Zerzevan Kalesi olduğunu söyleyen Coşkun, “Zerzevan Kalesi, Roma’nın sınır garnizonu bir askeri şehirdeyiz. 3 bin yıllık bir tarihi olmasıyla birlikte, astronomi faaliyetlerinin de yürütüldüğü bir şehir. 3 bin yıllık bu garnizonun hep gökyüzü ile bir ilişkisi olmuş. Tabi her yıl baktığımızda Zerzevan Kalesi’nde binlerce vatandaşın katıldığı gözlem etkinliği düzenleniyor. Bugün de meteor yağmuru etkinliği düzenleniyor. Şu anda hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen turistler yılda bir defa gerçekleşen bu gök olayını izlemeye geldiler. Zerzevan Kalesi’nde bu tür etkinlikler hep yapılıyor. Zerzevan Kalesi, bu sayede gençlerin ve özellikle de çocukların gökyüzü ile iletişim kurdukları yerdir. 3 bin yıl öncesinden itibaren Zerzevan Kalesi, gökyüzüyle ilişkili ve Roma döneminde gökyüzü ile bağlantısı var. Çünkü Mitras kutsal alanına sahip. Dünyada son ortaya çıkarılmış tek kutsal Mitras alanı Zerzevan Kalesi’ndedir. Biz biliyoruz ki bu bütün kutsal alanlar gökyüzü ile bağlantılıdır. Konumları, inşa edilişleri, törenleri, ritüelleri hepsi gökyüzü yıldızlar ve gezegenlerle ilgilidir. Bu nedenle burada yapılan gökyüzü olayları 3 bin yıldır yapılıyor. Günümüzde de geçmişte nasıl yapılıyorsa şimdi de vatandaşlarımız zerzevan kalesinde buluşuyor” dedi. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.