84 yaşında hem çoban hem berci

84 yaşında hem çoban hem berci
84 yaşında ama hem Keçileri otlatıyor hem de otlattığı Keçilerini sağıp sütlerini satarak geçimini sağlamaya çalışıyor.

30 yıl önce Eğil’e bağlı Birsin köyünden gelip Kayapınar ilçesi Peyas mahallesinde bir gecekondu yapan Mehmet Yiğit, tek başına kimseye tutunmadan hayatını sürdürmeyi ve üretime kaktı sunmayı başarıyor.

Eskiden şehrin çeperi olan ve bomboş arazileri bulunan Peyas mahallesi şimdilerde kentin en gözde yerleşim yerleriyle çevrili bir gecekondu mahallesi. Mehmet Yiğit ise Peyas’ın en yaşlı ve mücadeleci Keçi çobanı.

mehmet-yigit-keci-cobani-1-k.jpg

Beş çocuk babası 84 yaşındaki Mehmet Yiğit, bu yaşına rağmen halen üretimden kopmuyor. Diyarbakır’ın Eğil (Eskiden Dicle’ye bağlı olan) Birsin köyünden 30 yıl önce gelip Kayapınar ilçesi Peyas mahallesinde bir gecekondu yapan Yiğit, o günden beri otlattığı keçiler ile geçimini sağlamaya çalışıyor. Peyas mahallesine ilk geldiğinde her yerin tarla olduğunu ve buraya ilk kendisinin yerleştiğini belirten Yiğit,  bugün için artık keçilerini otlatacak alan bulmadığını söyledi.

mehmet-yigit-keci-cobani-(15).jpg

İlerleyen yaşına rağmen keçilerin peşinde koşturmaya devam eden Yiğit, “ Buralar eskiden bomboş araziydi, keçilerimi istediğim gibi otlata biliyordum ama şimdi her yer yüksek binalarla doldu ve artık Keçilerim için otlak alanı kalmadı. Buna rağmen bazı binalar arasında kalan boş alanlarda Keçilerimi otlatmaya çalışıyorum. Ben de biliyorum artık yolun sonuna gelindi, buralarda artık Keçi otlatmanın imkanı yok. Şehrin ortasında, arabaların arasında gidip gelmek çok tehlikeli ama ne yapayım 65 maaşı ile geçinebilmenin de imkanı yok.  Elimden geldiği kadar geçimim için mücadele etmeye çalışıyorum yoksa ben de biliyorum artık bu iş son sınırına dayanmış” diye konuştu.

mehmet-yigit-keci-cobani-(2)-k.jpg

Kendisi gibi yaşlı olan eşinin hasta olduğunu ifade eden Yiğit, Eşim hasta ve çocuklarımın yanında. Ben ise tek başıma Keçileri otlatıyorum. Sabah erkenden Keçileri otlatmaya götürüyorum. Sonrasında eve geliyorum ve Keçileri sağmaya başlıyorum. Keçileri sağdıktan sonra sütleri ise çevreden gelenlere satıyorum. Bir ara peynir ve yoğurt da yapıp satıyordum ama artık onu yapamıyorum. Yalnız başına çok yorucu oluyor. Bu yaşımda daha fazlasını yapamıyorum. Benim de sağlık sorunlarım var. Gözümden rahatsızım Sağlık Ocağına gidip muayene olmam gerekiyor. İş yoğunluğundan sağlığımla da ilgilenemiyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.