Atık malzemeden kuluçka makinesi yaptılar

Atık malzemeden kuluçka makinesi yaptılar
Van'ın Bahçesaray İlçesi’nde yaşayan Muhlis Orhan ve Erkan Hakan, çocukken hayalini kurdukları kuluçka makinesini 30 yıl sonra atık malzemeler kullanarak hayata geçirdi.

 İlçede sürekli elektrik kesintisi yaşandığı için makineden verim alamayan iki arkadaş, yine atık malzemelerle 10 saat kesintisiz enerji sağlayacak mekanizmayı da devreye soktu.

VAN'ın Bahçesaray İlçesi’nde yaşayan iki arkadaş, çocukken hayalini kurdukları kuluçka makinesini 30 yıl sonra atık malzemeler kullanarak hayata geçirdi. Bahçesaray ilçesinde öğretmenlik yapan Muhlis Orhan ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Erkan Hakan, 30 yıl önce hayallerini kurudukları kuluçka makinesini hurdalıktan topladıkları atık malzemelerle yaparak civciv üretti. Orhan, Erkan Hakan ile çocukluk arkadaşı olduğunu ve 30 yıl önceki hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Tavukların kuluçka sürecini hesapladıktan sonra atıl durumdaki malzemeleri bir araya getirdiklerini vurgulayan Orhan, şöyle konuştu:

"Köyde kuluçkaya yatırdığım tavuğun 16. günde yumurtaların üzerinden kalktığını gözlemledim. Bu kuluçka sürecini gözlemledikten sonra arkadaşım Erkan ile atıl durumda olan malzemeleri bir araya getirdik. Bunlardan kuluçka makinesi yaptık. Kuluçka makinesinden ilk civcivler çıktı. 30 yıl önce bunun hayalini kurardık ve zaman zaman böyle çocukluk projeleri üretirdik. Sonra aradan zaman geçti ben öğretmen oldum. Erkan bilgisayar mühendisi oldu. Bir gün bir araya geldik ve bu projeyi tekrar gündemimize aldık. Çalışmamızın örnek olmasını istedik. Topladığımız atıklardan makineyi yaptık ve ilk denemede başarılı olduk."

Elektrik kesintilerine kızıp elektrik ürettiler

Yumurtaların kuluçkada olduğu dönemde çeşitli aksaklıklarla karşılaştıklarını anlatan Orhan, en büyük sorunun ise ilçedeki elektrik kesintileri olduğunu dile getirdi. Orhan, ilk denemelerinde her şey yolunda giderken elektrik kesintisi yaşandığına değinerek, "Yeterince enerji sağlanamadığı için civcivlerin bir kısmı ne yazık ki öldü. Tabii bunu yaşayınca çok kızdık ve enerji üretmek için arayışa başladık. İki tane hurdaya çıkmış güneş paneli ve akü bulduk. Bu malzemelerle de 10 saat kesintisiz enerji sağlayacak bir mekanizma kurduk. Elektrik sorunu da ortadan kalktığı için artık kapasiteyi artırmayı hedefliyoruz."

van1.jpg

"Kanatlı hayvan yetiştirip doğaya salacağız"

Çocuklara atık malzemeden insanlığa faydalı bir üretim sağlanabileceğini göstermek istediklerini vurgulayan Orhan, atık malzemelerden faydalı şeyler üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Makineyi doğal yaşama hizmet etmek için de kullanacaklarını belirten Orhan, şunları ifade etti:

"Aslında hazır malzemeleri kullanarak bu makineyi yapabilirdik. Oysa biz atık malzemeden de makine üretilebileceğini ispatladık. Bu makineyle yerli ırk tavuklar, kaz, sülün, deve kuşu gibi tüm kanatlı hayvanları üreteceğiz. Keklik ve bıldırcın gibi doğada yetişen kanatlı hayvanları üretebilirsek bunları tekrar doğaya salmayı amaçlıyoruz. Üretmek çok insani bir vasıftır. Üretmek ve insanlığa bir şeyler kazandırmak gerekiyor."

"Her gün 100 civciv üreteceğiz"

30 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Erkan Hakan ise makineyi yaparken hurdaya çıkmış bir dolap ile bisiklet zincirinden fırın tepsisine kadar birçok malzeme kullandıklarını bildirerek, "İlk denememizde 64 yumurtadan tam civciv çıkacağı zaman 6 saat elektrik kesintisi yaşandı. Bu olumsuzluk nedeniyle kuluçkadan sadece 6 civciv çıktı. Elektrik kesintisi bizi son gün mağdur ettiği için kızdık ve kendi elektriğimizi üretmeye karar verdik. Hurdacıya giderek iki güneş paneli, iki akü ve güç kaynağı aldık. Bunları tamir ettik. Şu an 10 saat kesintisiz enerji üretiyoruz. İnşallah artık sorunsuz şekilde civciv üreteceğiz" (aa)

 

Makineyi kurduktan sonra komşularından yumurta toplamaya başladıklarını dile getiren Hakan, bundan sonrası için bıldırcın, doğada sayısı azalmış kuş türlerinin de yumurtalarını temin edip üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Hakan, makine sayısını ve kapasiteyi artırarak her gün yüz civciv üretmek istediklerine değinerek, "Bu yaptığımız Bahçesaray şartlarında büyük başarıdır. İnşallah ileride farklı kanatlı hayvanların bulunduğu bir çiftlik kuracağız. Amacımız insanlara örnek olmak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.