'Cinayet şebekesi' Hilal Timi hala aktif mi?

'Cinayet şebekesi' Hilal Timi hala aktif mi?
'Devletin gayrı resmi cinayet şebekesi' olarak bilinen JİTEM bünyesinde faaliyet yürüten Hilal Timi'nin işlediği cinayetlere ilişkin önemli bilgiler ortaya çıktı.

İDLM bünyesinde aktif durumda olduğu belirtilen Hilal Timi'nin sorumlusu olarak ise bu güne kadar gün yüzüne çıkmayan Metin Canikli'nin ismi geçiyor. Hakkâri ve Şırnak'da birçok toplu mezarın bu şebekenin eseri olduğu belirtilirken, Musa Anter ile HADEP'li yöneticiler Ebubekir Deniz ve Serdar Danış'ı katledeninde aynı ekip olduğu iddia edildi. Şırnak Barosu, tarif edilen yerlerde toplu mezar kazıları yapılması için hukuki girişim başlatacak. 

Devletin 90'lı yıllarda, Kürtlere dönük yürüttüğü soykırım uygulamalarının para-militer cinayet şebekesi olan JİTEM'in gerçekleştirdiği katliam ve faili meçhullere ilişkin çok önemli bilgi ve fotoğraflara ulaşıldı. Güvenirliği tam olarak teyit edilemeyen DİHA'ya ulaşan bir kaynak, JİTEM yapılanmasına, gerçekleştirilen "faili meçhul" cinayet ve katliamlara, toplu mezarlara, JİTEM içerisinde yer alan isimlere ve bugün JİTEM'in yerine kurulduğu belirtilen eski kadroların da devşirildiği İDLM ve onun bünyesinde hala aktif olan Hilal Timi'ne dair çok önemli bilgi ve fotoğraflar paylaştı. 

'Bir çok katliamın sorumlusu bu şebeke' iddiası 

İsmi ve görevi saklı kaynağın aktarımlarına göre, bir cinayet şebekesi gibi fütursuzca katliamlar, köy yakmalar, faili meçhuller gerçekleştiren bugün varlığı devlet tarafından da kısmi olarak kabul edilen JİTEM bünyesinde Hilal Timi adı verilen bir birim, bölgede yaşanan pek çok olayın sorumlusu. Farklı isimlerle anılan değişik birimler gibi asker, korucu ve itirafçılardan oluşan Hilal Timi'nin, gerçekleştirdiği belirtilen bazı önemli faili meçhul olaylar ve katliamlar hakkında söz konusu kaynak şu bilgileri aktardı. 

'Anter cinayetini Hilal Timi gerçekleştirdi'

Aktarılan bilgilere göre, Kürt Bilgesi Musa Anter cinayeti, bu birim tarafından işlendi. 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Anter cinayeti için eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan, Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından öldürüldüğünü söylemişti. Söz konusu kaynak, Aygan'ın da içinde bulunduğunu belirttiği bu timi Hilal Timi olarak gösteriyor ve Anter'in bu birim tarafından katledildiğini kaydediyor.

Toplu mezarın üzerine elektrik trafosu yapıldı

Kaynağın işaret ettiği bir diğer olay, yine Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaçırılan birkaç köylü ile iki PKK'linin yine bu tim tarafından infaz edilmesi olayı. Hukuksuz bir şekilde infaz edilen söz konusu köylü ve PKK'lilerin ise, Silopi'de yapılan Gümrük Lojmanları'nda gömüldüğü belirtildi. Öldürülenlerin gömüldüğü bu yerin üzerine de yine elektrik trafosu inşa edildiği iddiasında bulunuldu. Bahse konu olan yerde belirtilenlerle birlikte toplam 12 cenazenin gömülü olduğu da yine kaynak tarafından ileri sürüldü.
Cizre Newroz'u katliamı onların işi mi?
Kaynağın anlatımlarına göre, 1992'de katliama sahne olan Cizre Newroz'u da yine Hilal Timi tarafından gerçekleştirildi. Kutlamalar sırasında halka ateş açılması üzerine 3 gün boyunca savaş alanına dönen ilçede resmi kaynaklara göre 57, gayrı resmi kaynaklara göre ise 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu kıyıma rağmen aradan geçen yıllar içerisinde katliam, Birleşmiş Milletler ve Almanya nezdinde o dönem Türkiye'ye dönük tepkilere yol açsa da failleri ortaya çıkarılıp, hesap sorulmadı. 

Hezil Çayı yakınındaki toplu mezarın üzerine yol yapıldı

Cizre Newroz'unda halkın üzerine ölüm yağdıran Hilal Timi, aynı yıl Şemdinli ilçesinde bulunan Aktütün Karakolu yakınlarında 29 PKK'liyi pusuya düşürdü. Katledilen PKK'lilerin cenazeleri köpeklere ısırtılıp, işkence edildi. Katledilen PKK'liler, ardından Silopi ilçesinde bulunan Siyahkaya Dağ Tabur Komutanlığı'na getirildi. Sonrasında da karakolun yakınında bulunan Hezil Çayı'na yakın bir noktada toplu olarak gömüldü ve üzerinden de sonrasında yol geçildi. Kaynağın paylaştığı bir fotoğraf, söz konusu anlatımların doğruluğunu da güçlendiriyor. Paylaşılan fotoğrafta bir dağ yamacında vurulduktan sonra yan yana dizilen PKK'liler yer alıyor. 

Tanış ve Deniz de o toplu mezarda iddiası

Aktarılan bilgilerden bir diğeri ise bugüne kadar "faili meçhul" cinayetlerden biri olarak bırakılmış HADEP'li yöneticiler Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in infaz edilmesi olayı. Şırnak'ın Silopi ilçesinde 25 Ocak 2001 tarihinde İlçe Jandarma Komutanlığı'na çağrılan dönemin HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz, kaybedildi. 13 yıl boyunca akıbetlerine dair herhangi bir ize rastlanmayan Tanış ve Deniz'in infaz edilmeleri olayına ilişkin tek gelişme, o dönemde Dargeçit Belediyesi'nde mezarlık çalışanı olan Hacı Akar'ın beyanları oldu. Akar, o dönemde gece yarısı asker ve özel harekat timleri tarafından cansız halde mezarlığa getirilen birinin, sonraki yıllarda medyaya yansıyan resimlerinden tanıdığı Tanış olabileceği yönünde savcılığa beyanlarda bulundu. Bu beyan üzerine geçtiğimiz 2 Ocak'ta söz konusu yerde yapılan kazıda battaniyeye sarılı kemiklere rastlansa da bulunan kişinin Tanış olup, olmadığı kemiklerin gönderildiği Adli Tıp incelemesi sonucu netleşecek. Anlattığı diğer cinayetler gibi kaynak, Deniz ve Ebubekir'in de yine Hilal Timi tarafından gerçekleştirildiğini kaydediyor. Fakat kaynak, Tanış ve Deniz'in cenazelerinin de 29 PKK'linin cenazelerinin gömüldüğü Hezil Çayı yakınlarındaki yolu işaret ediyor. 

'23 Ağutos 1992 Demirli köyü' notlu fotoğraflar

Bu bilgileri ve bu bilgileri besleyen bazı fotoğrafları aktaran kaynağın paylaştığı fotoğraflar arasında öldürülen bazı PKK'lilere ait 3 fotoğraf daha bulunuyor. Fotoğrafların üzerinde yer alan yazı ve tarihlerde olayın gerçekleşme tarihi olarak "23 Ağustos 1992" tarihi olarak belirtilirken yer olarak ise "Demirli köyü" notu düşülmüş. Fotoğraflarda belirtilen Demirli köyü, Hakkâri merkeze bağlı Akbulut köyüne bağlı olan Kürtçe ismi Rêzan olan bir mezra. Demirli mezrası, fotoğraf altı notta belirtildiği gibi Sümbül Dağı'nın hemen karşısında yer alıyor.
Adına bu güne kadar rastlanılmayan bir isim: Metin Canikli

İnfaz edilen PKK'lilerin yer aldığı fotoların ve paylaşılan bilgilerin dışında kaynağın paylaştığı fotoğraflar arasında söz konusu Hilal Timi'nin oluşturan kişilerin yer aldığı fotoğraflarda mevcut. Bu fotoğraflarda, Hilal Timi'nin sorumlusu olduğu belirtilen ve bu sorumluluğu JİTEM'den İDLM'ye dönüşen yapı bünyesinde daha sürdüren isim olarak işaret edilen Metin Canikli de yer alıyor. Psikolojik harp uzmanı olduğu belirtilen özel harekatçı Metin Canikli'nin, yer aldığı fotoğraflardan da anlaşılacağı üzerine bölgede 90'lı yıllarda yaşanan pek çok olayın faili ve tanığı olduğu kaynak tarafından kaydediliyor. 

Anter'in ölüm emrini Canikli verdi

Hilal Timi tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen Anter cinayetinin ölüm emrini vermesi dışında, operasyon ayrıntıları ve krokilerinin de yine bizzat Metin Canikli tarafından hazırlandığı kaynak tarafından iddia edildi. Anter cinayetinin yanı sıra HADEP yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz'in de yine bizzat Metin Canikli tarafından sorgulandığı ve ölüm emirlerinin verildiği kaynak tarafından vurgulandı. 

Şırnak Barosu toplu mezarlar için kazı talebinde bulunacak

Bugüne dair iddialar bir yana geçmişte bölgede gerçekleşen pekçok olayda yer aldığı fotoğraflardan da açığa çıkan Metin Canikli'nin soruşturulması bugüne kadar üzeri örtülen birçok bilinmeyenin ortaya çıkmasında önemli bir yerde duruyor. Canikli'nin başında bulunduğu Hilal Timi'nin karıştığı ileri sürülen olaylara ilişkin olarak Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, önümüzdeki günlerde hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Yıllardır bölgede yaşanan pekçok katliam, cinayet ve infazların basitleştirilmeye çalışıldığını dile getiren Elçi, özellikle toplu mezarlar konusunda ileri sürülen iddiaların araştırılması için savcılığa işaret edilen bölgelerde kazı talebinde bulunup, faillerinin tespit edilmesi için başvuracaklarını söyledi. Elçi, bu tür olaylarda gerçeklere ulaşılması için, bilgisi bulunanlar için ceza muafiyetinin getirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

hilal-timi-3.jpg

hilal-timi.jpg

hilal-timi-2.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.