‘Çok dilli’ Savcıdan Türkiye’de bir ilk...

‘Çok dilli’ Savcıdan Türkiye’de bir ilk...
Diyarbakır Adliyesi çok dilli hizmet verecek

İlyas AKENGİN-ÖZEL

Diyarbakır’a geldiği günden bu yana uygulamaları ve aldığı ‘devrim’ kararları ile adından söz ettiren Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz bu kararlarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de bir ilke imza atmak üzere olan Solmaz, Adliye binası girişinde kurulacak olan ön danışma bürosunda görev yapacak kişilerin vatandaşa Türkçe, Kürtçe ve Arapça 3 dide hizmet vereceğini söyledi. Öte yandan geçmiş aylarda giriş kapısı önündeki uzun kuyruklarda yeni proje ile son buldu.

Bir dönem skandalları ile gündeme gelen Diyarbakır Adliyesi, son dönemde yaşanan değişiklikler ile kötü imajından kurtulmaya çalışıyor. Geldiği günden buyana bu kötü imajı değiştirmek için aldığı kararlar ve uygulamaları ile yıkan, adliye içinde ve dışındaki tavır ve duruşu ile bir çok kişiye örnek olan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adliyenin değişen yüzünü ve yeni projeler hakkında Tigris Haber Gazetesine konuştu. Muhabir arkadaşımız İlyas Akengin’e Adliye binasının değişen yüzünü ve çalışmaları gösteren Başsavcı Solmaz, çok samimi açıklamalarda bulundu.

 

savci-(6).jpg

 

Vatandaşa şuraya git, buraya git denilmeyecek

Adliye içindeki dağınıklığı gidererek vatandaşların tek elden hizmet alması için yeni düzenlemeye gittiklerini belirten Solmaz, “Adliye binasına işi düşen bir vatandaşımızın işlemini en hızlı şekilde çözmek için öncelikle giriş katında değişikliğe gittik. Çünkü daha önce adliyeye gelen bir vatandaş en ufak bir işlem için saatlerce ortalıkta geziyor ve işini çözemiyordu. Şimdi ise örneğin bir vatandaş ifade için adliye geldiği zaman birinci katta savcı ifadesini alacak. Evrak kaydı yapıldıktan sonra soruşturma numarası verilecek. Vatandaşımız soruşturma numarasını kaybetse bile, oluşturacağımız danışma bürolarında ismini tek söylese bile şikayeti ile ilgili soruşturmanın detayları çıkacak. Buradaki arkadaşlar ilgili evraklarını hemen çıkarıp verecek kendisine. Vatandaşın artık kalemleri dolaşmasına gerek yok. Biz bir evrakla ilgili ‘şuraya git, bu bizde değil’ anlayışını kaldıracağız. Sistemin hayata geçmesi ile hem personel hem vatandaş rahatlayacak. Yeni adliye binasında olsaydık daha güzel projeler hayata geçirebilirdik. Ancak mevcut bu adliyenin de vatandaşa iyi hizmet verebilecek bir pozisyona gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Adli Sicil bürosunu dışarı çıkartıyoruz. Giriş katında hukuk ve ceza ün büroları oluşturacağız. Bir vatandaşın katları çıkıp gezmesine gerek kalmayacak. Her şeyi tek elden çözmeye çalışacağız. Danışmak istediği her şeyi soracak. Vatandaşın işlemini bu alanda çözüp zaman kaybını önlüyoruz. Buda kısa bir sürede hayata geçecek” diye konuştu.

savci-(5).jpg

Uzun kuyruklar olmayacak

Geçmiş yıllarda Adliye girişinde yaşanan kuyruk çilesine son verdiklerini kaydeden Solmaz, “Birden fazla arama noktası kurduk. Artık kimse sıcakta ve soğukta kuyruklarda olmayacak. Daha önce vatandaşlar tek bir güvenlik noktasından girdiği için uzun kuyruklar oluşuyordu. Biz bu görüntülerin önüne geçtik. Artık hakim ile savcının girdiği kapıdan vatandaş da giriyor. Duruşmanın yoğun olduğu gün vatandaşı soğuk ve sıcaktan korumak için. Burası tamamen vatandaşa kalacak. Eski vatandaşın girdi yeri ise hakim ve personel girişi yapacağız. Böylelikle vatandaş daha rahat ve hızlı girecek. Bu değişimlerden dolayı çok iyi tepkiler alıyoruz. Bu uygulamayı gören teşekkür ediyor. Daha önce tek x ray cihazının olduğu kapıdan giren vatandaş ister istemez uzun süre bekliyordu. Buradaki bekleme süresi kısaldı. Kadın ve erkek iç içe olduğu için sıkıntı yaşanıyordu. Kadınlar için özel üst arama yeri yaptık. Ayrıca hakim savcı ve personel girişinde çalışmalarımız devam ediyor. Bahçede oturma alanları yapıp, vatandaşa cafetarya hizmeti bile vermeyi düşünüyoruz. Şuan insanlar yerlerde oturuyor, güzel bir düzenleme ile burayı vatandaşın gelip beklediği güzel bir dinleme alanına dönüştüreceğiz. Savcılık girişinde araç giriş çıkışları da olmayacak. Vatandaş yürürken, vatandaşa korna çalma olmayacak. Rahatsız olmayacakları bir bölüm haline getireceğiz” dedi.

Ücretsiz sabıka kaydı hizmeti

Diyarbakır Adliyesinin bundan sonra kötü işler değil, uygulamaları ve vatandaşa hizmeti ile adından söz ettireceğini ifade eden Başsavcı Solmaz, “Sabıka kaydı daha önce dışarıdaydı, şimdi bunu farklı bir yere aldık. Burada 3 arkadaşımız hizmet verecek. Ayrıca kamu yararlı bir işte çalışma ceza alan ve diğer kurumlarda 4 saat çalışacak olan arkadaşlarımız da yer alarak vatandaşa yardımcı olacak. Dışarıda parayla sabıka belgesi alan kişiler vardı. Bunu satan kişilerin 25 kuruşluk sabıka kaydı belgesini 10 TL’ye verdiğini duyuyoruz. Bizde üzülüyoruz. Yeri geldiğinde müdahale ediyoruz. Ama nihayetinde her gün uğraşamıyorsunuz. Bu hizmeti biz burada bedava verirsek vatandaşımız gelip buradan sabıka kaydını beş kuruş para vermeden alacak gidecek. Okuma yazması olmayan vatandaşların dilekçelerini ise kamu yararlı işte ceza alan kişiler dolduracak. Arkadaşlarımızda başvuruları inceledikten sonra sabıka kayıtlarını verecekler. Amacımız bu projeleri Aralık ayına kadar bitirmektir” şeklinde konuştu.

savci-(8).jpg

 

Savcı ve hakimler bir tarafta olacak

Oluşturacakları yön levhaları ile vatandaşları hızlı bir şekilde doğru yöne yönlendirerek işlemlerini en kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini dile getiren Solmaz, “Mahkeme yönetim sistemine ilişkin güzel çalışmalarımız olacak. Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza ilişkin çalışmamız olacak. Vatandaş duruşma salonuna gitmek istiyor ve ulaşamıyorsa kolaylaştırıcı yön levhaları ile hemen isteği yere gidebilecek. Hangi mahkemeye gidecekse renklere göre yönlendirilecek ve hemen gitmesi sağlanacak. Vatandaş hiç kimseye bir şey sormadan istediği yere gidebilecek. Bunun dışında duruşma salonlarını bir tarafa, hakim ve savcı odalarını bir tarafta toplayacağız. Maksat burada vatandaşla birlikte kendi hizmetimizi de toparlamaya çalışıyoruz. Diyarbakır’daki iş sayımıza göre daha kısa sürede adalettin tecellisini sağlamak istiyoruz. Bütün vatandaşların yakınmalarını ortadan kaldırmak istiyoruz. Vatandaş bir dilekçe verdiğinde en kısa sürede bitmesi biçim için esastır” dedi.

Türkiye’de ilk, Adliye’de Kürtçe danışma bürosu olacak

Kuracakları ön büroda çalışacak olan personelin Türkçe, Kürtçe ve Arapça dilinde vatandaşa hizmet vereceğini söyleyen Başsavcı Solmaz, “Burada görev yapan zaten Kürtçe ve Zazaca’da biliyor. Arapça bilen vatandaş varsa Arapça bilende olması lazım. Danışmalarda olacak kişililerin Kürtçe, Zazaca ve Arapça bilmeleri önemli. Danışmalarda görev alan arkadaşların bu dilleri bilen kişilerden oluşturacağız. Benim arkadaşlarımız zaten biliyor ve vatandaşa yardımcı oluyor. Bu hassasiyetlere dikkat edilir. Diyarbakır sadece buradaki yaşayan insanlardan oluşmuyor, ayrıca önemli bir turizm kenti. Turistte çok geliyor, dolayısıyla İngilizce bilen danışmanların bile olması gerekir. Yabancı bir insan geldiğinde derdini anlatacak bir kişiyi bulmazı lazım. Bu nedenle buradaki vatandaş için ne kadar düşünüyorsa dışarıdan gelen yabancı içinde aynı şeyi düşünmemiz lazım.  Diyarbakır’a değil, Türkiye’ye hitap ediyoruz” diye konuştu.

Önce eğitim

Ön büroda çalışacak olan personelin önce çeşitli eğitimlerden geçeceğini aktaran Solmaz, “ Arkadaşlarımızı önce kişisel gelişim eğitimlerine tabi tutacağız. Çünkü vatandaşa tavır çok önemli. Yüzünün güler yüzlü olması lazım. Bu arkadaşlarımıza kişisel gelişim eğitimi ve beden dili iletişim eğitimi verilecek. Öfke kontrolü ve stres yönetimi eğitimlerini de vereceğiz. İletişim ailede başlar, ailede nasıl iletişim kuruluyorsa burada da aynı iletişimi kurmamız lazım. Buraya gelen insanlara ne kadar iyi bir hizmet verirsek bizim için çok önemli. Bunu vermek içinde arkadaşlarımızın iyi eğitilmiş olmaları gerekir. Bunların hepsini birlikte yürüteceğiz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.