VİDEO - Gazi caddesinin renkli yüzü; sokak sanatçıları

VİDEO - Gazi caddesinin renkli yüzü; sokak sanatçıları
Akşam serinliği çöktüğünde, hava kararmaya başladığında, özellikle Gazi Caddesini havası birden apayrı bir canlılığa bürünüyor.

Özel haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - ‘Şehir esas buradır’ diyen Diyarbakırlılar, her gün Sur içine ya da Gazi Caddesine uğruyor. Sokak sanatçılarının da uğrak yeri olan Suriçi ve Gazi Caddesi günün her saati renkli ve hareketli. Sokak sanatçılarının konserleri Gazi Caddesine ayrı bir renk ve canlılık katıyor.

Diyarbakır kent yaşamı denilince hemen akla gelen Sur içidir. Diyarbakır’da doğup büyüyenler ya da uzun yıllar bu kentte yaşayanlar için Sur içinin ve Sur içinde de Gazi Caddesinin ayrı bir önemi vardır. Çünkü geçmiş yaşama dair izler ve yaşanmışlıklar hep bu mekânlarda geçmiştir. Dolayısıyla Diyarbakır denince akla gelen kent mekânları buradadır.

diyarbakir-aksamlari-mumun-haberi-2.jpg

Kente dair tarihsel ve kültürel yaşam buralarda şekillenmiştir. O yüzden binlerce yıllık geçmişe sahip olan tarihi konakları ve küçelerinin her karışında anılar gizlidir. Bu özellikler kentin sadece bu mekânlarında yaşanmıştır. Bu kadar kendine dair özgünlüğü başka kentlerde görmek belki çok istisna olabilir.

diyarbakir-aksamlari-mumun-haberi-3.jpg

Şehir çocuğu anlatımları

Çünkü her karışında yaşanan tarih, anılar vardır. Zaten kendilerine ‘şehir çocuğuyuz’ diyen ve orta yaşını geçmiş kişilerle sohbet edildiğinde kendinden daha yaşlılardan duydukları ve şahit oldukları o kadar şey anlatırlar ki, her bir anlatım yazılması gereken birer öyküdür.

diyarbakir-aksamlari-mumun-haberi-6.jpg

Şimdi kentin büyümesi ile Sur dışında yaşamak zorunda kalanlar için en azından akşamları buralara uğramadan edemezler. Buralarda insanların birbirleriyle ilişkileri bambaşkadır. Eski yaşamın izlerini görmek mümkündür. Beton bloklara hapsolmuş lüks mahallelerde buradaki samimi ve içten ilişkileri yakalamak mümkün değildir. Kentlere aşırı yığılmayla başlayan betonlaşma eskinin dostça candan ilişkilerini de öldürmüştür.

diyarbakir-aksamlari-mumun-haberi-4.jpg

Gazi caddesinin müdavimleri var

Yaşanan sıcak günlerde insanların rahat nefes alabildiği ve geçmişe özlemlerini bir parça da olsa gidermeye çalıştıkları Sur içine ve Gazi Caddesine uğramadan edemiyorlar. Bir yandan sıcaklar bir yandan da bir türlü ardı gelmeyen depremlerin getirdiği sarsıntılar ve yarattığı endişelerden bunalan Gazi Caddesinin müdavimleri birkaç saat de olsa buralarda rahatlayarak evlerine geri dönüyorlar.

Geceler çok renkli

Akşam serinliği çöktüğünde, hava kararmaya başladığında, özellikle Gazi Caddesini havası birden apayrı bir canlılığa bürünüyor. Evden kendini dışarı atan Diyarbakırlılar misafirleriyle birlikte Gazi Caddesine akın ediyor. Sanatlarını başka mekânlarda icra etme imkânı bulamayan sokak sanatçıları bazen gündüz, genellikle de akşamları Gazi Caddesi boyunca müzik yapıyorlar. Etraflarında toplanan küçük gruplar bazen müziğe eşlik ediyor bazen de müziğin ritmine ayak uydurup neşeli dakikalar geçiriyorlar. Sokak sanatçıları Gazi Caddesini farklı ve renkli yüzü olarak ayrı bir zenginlik katıyor. İnsanlar, birkaç saatliğine de olsa farklı bir havayı teneffüs ederek, bir ölçüde de olsa günün stresini üzerlerinden atarak evlerinin yolunu tutuyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum