Halil Değertekin’den yeni bir kitap daha

Halil Değertekin’den yeni bir kitap daha
Diyarbakır’ın yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Prof.Dr.Halil Değertekin’in yazdığı, ‘68’li yıllar ÜNİVERSİTE ANILARI’ kitabı piyasaya çıktı. Daha önce Diyarbakır’ın tarihine ve kültürüne dair kitap yazan Değertekin, yeni kitabında kendisinin de yaşadığı 68’li yılları ve 68 kuşağını anlatıyor.

TİGRİS HABER - Bir Ev Bir Sokak Bir Şehir - Diyarbakır Anıları (Otobiyografi, yerel tarih, 2012), Zamanın Tanığı (öyküler, 2013), 1. Dünya Savaşı - Doğu Cephesinde Muhacirler (Tarihi Belgesel Roman, 2015) başlıklı 3 kitabının ardından 68’li yılları yazan prof.dr. Halil Değertekin, yeni piyasaya çıkan kitabına dair şunları söylüyor;

‘Bu kitabın ilk bölümünde, ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da alan, Ankara ve İstanbul'a ilk kez 1964 yılında ayak basmış; öğrencilik hayatı boyunca derslerine öncelik veren bir öğrencinin yaşadığı kültür şoku ve öğrencilik anılarını anlatıyor.’

Yarım yüzyıllık anılar

Değertekin ‘68’li yıllar’ kitabının önsözünde kitabını şöyle anlatıyor; ‘Avrupa ile ülkemiz yakın tarihinin önemli toplumsal olaylarından biri sayılan “1968 Öğrenci Olayları”nın üzerinden yarım yüzyıl geçti.

‘68'li Yıllar söylemi, 1961 Anayasasının kabulü ile başlayan ve 12 Mart 1971'de sekteye uğrayan özgürlük ve demokrasi rüzgârının estiği ülkemizde de on yıla adını vermeyi hak etmektedir.

Bu kitabın ilk bölümünde, ilk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır'da alan, Ankara ve İstanbul'a ilk kez 1964 yılında ayak basmış; öğrencilik hayatı boyunca derslerine öncelik veren bir öğrencinin yaşadığı kültür şoku ve öğrencilik anıları anlatılmaktadır.

Yarım yüzyıl öncesinin İstanbul'unda geçen öğrencilik anılarımın içten anlatım dili, o dönemi yaşayan kuşaklar için bir nostalji yeni kuşaklar için ilginç ve öğretici bir belgesel niteliğindedir. İkinci bölümde 1964 yılında başlayan ve 1970 yılında sona eren tıp fakültesi anıları, o yılları kişiler, yer, zaman ve tanıklarıyla yeniden yaşatmaktadır.

kitap-tigris.jpg

Belgeli anlatım

Kitabın son bölümünde ise ‘68 Olayları'na rastlantı sonucu katılan aynı öğrencinin İstanbul Üniversitesi ve Tıp Fakültesinde tanık olduğu, görev aldığı ve sonuçta sosyal yaşamını yakından etkileyen işgal ve boykot eylemleriyle ilgili unutulmaz anıları, yine yer, zaman, tanıklar ve tarihi değeri olan belgeler eşliğinde anlatılmaktadır.

“68'li Yıllar” kitabı; basit, doğru ve etkili anlatımıyla yarım yüzyıl öncesinin İstanbul'unun sosyal ve kültürel hayatına bir bakış atmaktadır. Aynı zamanda ‘68 Olayları'na tanıklık ederek tarihe belgesel niteliğinde ışık tutmaktadır.’

*

Biyografi (KUTU olacak)

Prof.Dr. Halil Değertekin kimdir?

Akademisyen, Gastroenteroloji profesörü, yazar. 1947 yılında Varto’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Diyarbakır’da Ziya Gökalp İlkokulu, Ali Emiri Ortaokulu ve Ziya Gökalp Lisesinde yaptı. 1964 yılında Ziya Gökalp Lisesinden mezun oldu ve İstanbul Tıp Fakültesine girdi. 1970 yılında İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi.

1974 yılında Dicle Üniversitesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı oldu. Bu dönemde asistan temsilcisi görevini yaptı. Daha sonra Öğretim Görevlisi olarak İç Hastalıkları Kliniğinde çalışmaya devam etti.

1975 yılında kısa dönem askerlik görevini yerine getirdi. Aynı yıl uluslararası tıp sınavı olan ECFMG’yi kazandı. 1976-1978 yılları arasında Ankara Tıp Fakültesi’nde Gastroenteroloji Yüksek İhtisası yaptı ve tekrar Diyarbakır Tıp Fakültesi’ne döndü, 1978’de Gastroenteroloji Kliniğini kurdu. 1981 yılında doçent oldu. 1982-1984 yılları arasında ABD New Orleans Tulane Üniversitesi’nde “Research Fellow” olarak çalıştı ve tekrar Diyarbakır’a döndü, Hepatoloji Birimini kurdu. 1987 yılında profesör oldu. 1985-1987 yıllarında, Diyarbakır-Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı yaptı. Dicle Üniversitesi’nde Senato üyeliği, TUBİTAK temsilciliği, GAP Araştırma Merkezi ve Karaciğer Hastalıkları Araştırma Merkezi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Tıp alanında (Gastroenteroloji ve Hepatoloji) İngilizce 30, Türkçe 100’e yakın bilimsel yayını ve yedi bilimsel kitap katkısı bulunmaktadır.

1990-2000 yılları arasında Diyarbakır Tanıtma, Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, Diyarbakır Şubesinde kurucu üyelik, başkanlık ve ikinci başkanlık yaptı. Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel zenginliği özellikle Diyarbakır Surları ile ilgili inceleme, rapor ve fotoğraf çalışmaları yayınlandı. Diyarbakır surlarının tanıtımı, onarımı ve restorasyonu için çeşitli aktivitelerde bulundu. Diyarbakır Surlarının Onarım ve Restorasyonu Projesi için ÇEKÜL, İl Valiliği, Dicle Üniversitesi ve yerel yönetimlerle birçok ortak çalışma yaptı. 1997 de Mardin Kapı Onarımı projesinde aktif olarak çalıştı.

2006 yılında Dicle Üniversitesi’nden ayrıldı. Halen Ankara Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Gastroenteroloji BD Başkanı olarak çalışmaktadır. Diyarbakır ile ilgili sosyal aktivitelere katkısı devam etmektedir. Çeşitli mesleki dernekler ve ayrıca DİTAV, ÇEKÜL ve Tarih Vakfı üyesidir. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli, üç çocuk ve üç torun sahibidir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.