VİDEO- Sokakta Festival Havası

VİDEO- Sokakta Festival Havası
Diyarbakır’da kültürel ve sanatsal faaliyetleri yürüten Mordem Sanat 7-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceği 2. Solo Fest Sanat Festivalin açılışında; Diyarbakır sokaklarının alışık olmadığı renkli ve ilgi çekici görüntülere sahne oldu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Bando takımı eşliğinde yürüyen sirk ekibinin kortejinden sonra, Modern Sanatın önünde sergilenen sokak oyunu ilgiyle izlendi.

Diyarbakır’da Pandemi döneminin getirdiği kısıtlamalardan dolayı çalışmalarına ara vermek zorunda kalan kültür sanat faaliyetleri, yeniden eski günlerine dönmeye çalışıyor.

Mordem Sanat’ın kurucu ve yöneticilerinden Barış Işık 7-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirecekleri 2. Solo Fest Festivali’ hakkında Tigris Habere konuştu.

Festivallerini ‘Dünden Bugüne Anlatı Geleneği’ üzerine gerçekleştirdiklerini ve oyunlarını da buna göre seçtiklerini söyleyen Barış Işık; bunun daha iyi anlaşılması açısından da;

“Hikâye anlatıcılığını çağdaş bir formla birleştirerek mekân tiyatrosu olarak bunu kapanış oturumunda da sergileyeceğiz.”

sokak-senlik-2.jpg

“Bu festivalin temeline hikâye anlatıcılığı üzerine kurguladık. Burada hem çağdaş hem de geleneksel örneklerini görebileceğimiz bir festival düzenledik. Bunun için özel olarak da; 16 Ekimde Festivalin bitiminden bir gün önce, düzenleyeceğimiz panelin ardından; Batmandan dengbej Mizaferê Celdekî, ‘Reşît Paşe Kurê Mîrê Heyalê’ diye bir hikâye anlatacak. Hikâye ‘Qewil’ dediğimiz bir üslupla anlatacaktır.”

 

sokak-senlik-1.jpg

Oyunlarının birkaç mekânda sergileyeceklerini de söyleyen Işık;“Festivalimiz çok renkli hepsi farklı üsluplarda ama hepsi tekil oyunları olma özelliği var. Anlatma üzerine kurgulanıyor. Çağdaş dansla anlatımlar var. Klamla anlatımlar var.” Şeklinde konuştu.

Birçok ülkeden gruplar katılıyor

Bu yılki program hakkında konuşan Işık; “ Bu yıl programa Irak, İran, Azerbaycan, Hollanda, İtalya ve Türkiye’den ise; İzmir, İstanbul, Batman ve Diyarbakır’dan gelecek olan katılımcılarla; Çağdaş Dans, Geleneksel Anlatı Türleri, Performans, Melodram ve Çağdaş Ritüel gösteriler olacak.” Dedi.

tt.jpg

Tiyatro izlememiş köy çocuklarına da ulaşacağız.

Diyerek bu festivalde ayrıca önceki festivalde yer vermedikleri çocuklara yönelik etkinliklere bu sefer yer vereceklerini söyleyen Işık;

“ Çocuk oyunlarıyla köydeki çocuklara gideceğiz. Daha önce tiyatro izlememiş çocuklara götüreceğiz. Bugün açılışta oynanan Tutti İn Valigia oyunu Kocaköye bağlı Arkbaşı Köyünde buluşacak. Pazartesi günü ise sirk ekibi 11 Ekimde Şaklat Köyünde, İzmir’den gelecek olan ‘Kırmızı Erik Çekirdeği’ adlı çocuk oyunu da Çınara bağlı Çakırkaya Köyünde oynayacaktır.” Dedi..

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.