Tigris’in gözünden bir yıl böyle geçti!

Tigris’in gözünden bir yıl böyle geçti!
Yaptığı haberlerle kent gündemini belirleyen gazetemiz Tigris Haber’in gözünden, 2018 yılı böyle geçti. Kentin ve bölgenin gündeminde öne çıkan haberleri sayfalarına taşıyan Tigris Haber, kimi zaman ise çarpıcı manşetleriyle kentin gündemini belirledi.

Ali ABBAS YILMAZ-özel

Tigris Haber-2018 yılında hem Diyarbakır hem Bölge hem de ülke gündemi oldukça yoğun geçerken, 2018’in son çeyreğinde yaşanan ekonomik krizin etkileri toplumun tüm kesimlerinde sarsıcı bir etki yarattı. 2018 yılı Türkiye siyaseti açısından da hararetli bir yılın adı oldu. 24 Haziran seçimlerinin erkene alınması aynı zamanda yaklaşan ekonomik krizin de en önemli göstergelerinden biri olurken,  Yeni yönetim sisteminin ilk Cumhurbaşkanı ise Recep Tayyip Erdoğan oldu.

2018 yılı bir yandan eken bir seçime ev sahipliği yaparken bir yandan da 2019 yerel seçim adaylarının belirlenmesindeki siyasal atmosfere tanıklık etti.

İşte 2018'e damga vuran haberlerimiz

Barış için her şeyi yaparım

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş Tigris Habere konuştu

 

HDP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Tigris Haber’e verdiği röportajda, barış ve çözüm adına her türlü fırsatı kullanacağını belirterek, “Halkın yararına olacağına inandığım bütün fırsatlara ciddiyetle, saygıyla yaklaşırım. Barış için yapabileceğim her şeyi yaparım” dedi.

DTSO ‘Yeşillendi’

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) seçimlerinin ezici bir şekilde galibi olan  iş insanı Mehmet Kaya’nın Yeşil Listesi, 16 komitede seçilen 48 Meclis üyesinin tamamını aldı. 

HİV’li hasta sayısı tırmanışta!

Bölgemizde düne kadar 130 olan HIV’li vaka sayısı bugün itibariyle 133 oldu!

Siirt'te yaşayan ve doğum için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'ne getirilen HIV virüsü taşıyan bir hastanın sezaryenle doğum operasyonu sırasında, asistan doktorun eline iğne batması ile gündeme gelen “Bariyerli eldiven”  kullanımının söz konusu vakayı önleme konusunda dünyada kanıt düzeyi olan bir bilimsel çalışma olmadığı, HIV /AIDS eğitim seminerinde yapılan sunumda dile getirildi. Sunumu yapan D.Ü. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, HIV’e karşı mücadelede toplumun önyargılarının aşılmasının önemine değindi.

HÜDA PAR: DEMİRTAŞ TUTUKSUZ YARGILANABİLİR

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, partisinin seçim çalışmaları, ittifaklar, HDP lideri Demirtaş’ın tutukluluğu, Kürt sorununun çözümü ve Kudüs meselesi üzerinden iktidar partisinin tutumu üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

İnsanlık bu yükün altında kaldı

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ancak Diyarbakır’da büyük bir kadın dramı yaşanıyor. 78 yaşındaki Ayniye nine,

gece çöplerde topladığı kayıt ve eşyaları satarak geçimini sağlıyor.

Kadayıfı Kurtardık, Sıra Diğerlerinde

Bugüne kadar birçok markasını, ürününü ve değerini sahipsizlikten dolayı komşu kentlere kaptıran Diyarbakır, Burma Kadayıf’tan sonra diğer ürünler için de mücadelesini sürdürüyor. DTSO Başkanı Ahmet Sayar, aralarında Urfa’nın gözünü diktiği ciğerin de bulunduğu 5 marka için patent kurumundan ön onay aldıklarını belirterek,”İnşallah 2018 yılı içinde bunlarla ilgili nihai sonuçları alacağız” dedi.

Orta yaş kuşağını değişime ikna edemediler

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, Türkiye siyasal tarihinin sistem açısından bir dönemdir rejim krizine dönüşen yönetim anlayışı düğümünde dönüm noktası olan 24 Haziran seçim sonuçlarını ve siyasi partilerin performanslarını Tigris Habere değerlendirdi.

“Zarar var” sefer yok!

Mart 2017’den itibaren Diyarbakır / Lefkoşa seferlerine başlayan hava yolu şirketi PEGASUS, son beş ayda ulaştığı yüzde 88’lik doluluk oranına rağmen “zarar ediliyor” gerekçesi ile 26 Şubat’tan sonra seferlerini askıya alma kararı aldı.

Rötarlı rapor tatmin etmedi

Saadet Partisinin yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdürdüğü ve birçok kez ertelenen “Kürt meselsi” raporu nihayet açıklandı. Rapor DİTAM’ın (Dicle Toplumsal Araştırmaları Merkezi) Cumhurbaşkanı adaylarını STK temsilcileri ve gazetecilerle buluşturma toplantısında Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde yapılan bir toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.

Tarihe asfalt döküyorlar

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’ndeki yasak 3. Yılını geride bıraktı. Bu süre zarfında yasaklı bölgede tarihi doku dikkate alınmadan TOKİ eliyle 44 ev yapıldı. Uzun süredir çalışmaların yapılmadığı Sur’da şimdi de asfalt yol çalışması başladı. Gazetemize konuşan TMMOB Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Herdem Doğrul, problemin yol yapımı değil,  yapım şekli ve yol yapımında kullanılan malzemede olduğunu söyledi.

Sabah namazında ucuz et kuyruğu!

Diyarbakır’da, Ramazan ayında ucuz et kuyruğu daha da uzadı. Sabahın erken saatlerinde Et ve Süt Kurumu önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, 4 kilo et için çektikleri eziyetin son bulmasını istiyor.

2018’de Kürtleri ne bekliyor?

Yeni yılda Irak ve Türkiye Kürtlerinin durumu ne olacak? Bu soruyu bölgenin iki önemli ismine sorduk. Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, “Kürtler 2017’den ders çıkardı, 2018’de onarıma geçecek” açıklamasında bulunurken, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise, “Kürtlerin kendi güvenlik güçlerini kurması ve ekonomilerini düzeltmesi önemlidir. 2018 yılında Kürtleri ciddi imtihanlar bekliyor” diye konuştu.

Onlar emek veriyor, kazanan aracılar oluyor!

Diyarbakır ile Şanlıurfa’nın Siverek ve Viranşehir İlçeleri arasındaki Karacadağ eteklerinde hayvancılık yaparak yaşamlarını sürdüren göçerler, zor şartlarda elde ettikleri ürünlerin karşılığını alamadıklarını belirterek, daha çok aracıların kazandığını söylediler.

Diyarbakır Barosu yeni başkanını seçti

Diyarbakır Barosu 46. Genel Kurulunun 13 – 14 Ekim tarihleri arasında yapılan dünkü seçimlerinde Av. Cihan Aydın, en yakın rakibi Av. Nahit Eren’e fark atarak başkanlığa seçildi.

HDP’li Temelli: Kayyımlar hırsız çıktı

Diyarbakır’daki 1 Mayıs her yıl olduğu gibi bu yıl da İstasyon meydanında kutlandı. Katılımın düşük olduğu bu yılki bir mayıs coşku açısından da geçen yılın gerisinde kaldı. Cezaevinden gelen bir mesajın okunmak istenmesinden dolayı gergin başlayan 1 Mayıs olaysız bitti. Mitingde konuşan HDP Eşgenel Başkanı Sezai Temelli,“Bir gün demokratik siyasete tahammülsüzlüğün en önemli örneği bir kayyım coğrafyası yarattılar. Halkın iradesini gasp edenlerin gönderdiği kayyımların ilk işi yolsuzluk oldu. Atadıkları tüm kayyımlar çantalarını toplamış, aday olmaya gidecekler. Kayyım coğrafyası yarattılar, kayyımlar geldi tümü hırsız çıktı.”

Bu nasıl eğitim yuvası?

Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde 350 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü okulun harabeyi andıran görüntüleri hem utandırıyor, hem de kahrediyor. Her tarafın pislik yuvasını andırdığı okulda sınıfların ve tuvaletlerin kapıları yok, kaloriferler yanmadığı için öğrenciler mont giyerek ders görüyor. Çocuklarının ağır hastalıkların riski altında bulunduğuna dikkat çekerek,”Bu sorumsuzluğun sorumlusu olan yetkililer bir zahmet kendi çocuklarını getirip bu şartlarda okutsun” diyerek yetkililere göndermede bulunuyor.

Küçükkaya’dan anlamlı çağrı

Türkiye’de, İstanbul ve Ankara’dan sonra haber yoğunluğunun en fazla yaşandığı kentlerden biri olan Diyarbakır’daki yerel gazeteler can çekişiyor. Resmi kurum ve STK’ların görmediği ve destekten kaçındığı bu durumu gazeteci İsmail Küçükkaya gördü. FOX TV’nin başarılı sunucusu İsmail Küçükkaya canlı yayında yerel gazetelere destek çağrısında bulundu.

Emniyet kapağı Ilısu Barajı'nda çıktı!

Diyarbakır'ın Eğil İlçesi'nde yaşanan baraj faciasının detaylarına Tigris Haber ulaştı. Facianın en önemli nedeni, barajda bulunması gereken emniyet kapağının Ilısu Barajı’na gönderilmesi. 10 bin TL’lik kapak Ilısu’ya gönderildikten sora yenisi de alınmamış.

Bismil’den dünyaya açılan marka

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yirmi yıl önce 25 bin TL kredi ve 25 işçi ile başlayan ve bugün bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla yürüyen Jiber Tekstil’in serüvenini gazetemize değerlendiren Oğurlu, kentin yakın zaman içinde bir tekstil üssü olacağını söyledi.

İŞKUR listelerinde yine "torpil" iddiası

İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında Diyarbakır'da 5925  bin yeni işçi aldı. Belediyelere ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yerleştirilen TYP çalışanları 6 ay süreyle söz konusu kurumlarda istihdam edilirken, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte yeniden işsiz kalacaklar.

Hani makam aracı hani işçi hakkı?

Diyarbakır merkez Hani İlçe Belediyesinden birikmiş alacaklarını tahsil edemeyen işçiler belediyeyi dava ettiler. İşçiler lehine sonuçlanan hukuki sürecin sonunda Yargıtay 8.Dairesi’nce Hani belediyesine ait makam aracının icra yoluyla haczedilmesi kararlaştırıldı. Makam aracının fiili haczi esnasında kaymakamlık koruması aracı kaçırdı. İcra görevlilerinin gözleri önünde gerçekleşen olay tutanak altına alınırken, aracın teslimi için Hani belediyesine muhtıra verildi. Belediye ise hacizlik makam aracını Hani Emniyet Amirliği’ne tahsis ederek haczi engelledi. Bununla da yetinmeyen belediye dava sürecine ait vekâlet ücretine istinaden işçileri haczetti.

Sanat sokağında neler oluyor?

Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Ofis (Kooperatifler) mahallesinde bulunan Sanat sokağında yaşananlar vatandaşa ciddi rahatsızlık veriyor. Adıyla uzaktan yakından bir alakası kalmayan ve içinde barındırdığı sorunlardan kaynaklı mahallenin göç vermesine neden olan Sanat sokağına akşam saatlerinde girmek büyük cesaret işi. Kaçak bahis, kumar, içki ve fuhuş'un  kol gezdiği sokakta sabahtan akşama sokakta dolaşıp sakız, mendil satan çocukların çevreye verdiği rahatsızlık da cabası.

Sokağa kulak verin!

Partilerin yerel seçim çalışmaları devam ederken, Diyarbakırlı vatandaşlara adaylardan beklentilerini sorduk. Sokak röportajlarımızda ilginç cevaplar aldık.

Diyarbakırlı vatandaşlar yerel seçimlerde AK Parti ve HDP’li adaylardan beklentilerini Tigris Haber’e açıkladı. Bazı vatandaşlar AK Parti’nin kayyum Cumali Atilla’nın aday gösterilmesini desteklerken, HDP’ye oy vereceğini dile getiren vatandaşlar ise, eski il müftüsü Nimetullah Erdoğmuş’un aday gösterilmesini istedi.

Yarım asırlık susuz hayatlar

Dün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüydü. 8 Mart, Dünyada ve Türkiye’de kadınların çektiği acıların gölgesinde kutlandı. Gazetemiz, bu önemli günde hem başarılı ve azimli kadınlara, hem de çile ve dramlar içinde hayatlarını sürdüren kadınlara yer vermeye devam ediyor. Haber ekibimiz, Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolu üzerinde bulunan Güvercinli köyünde yaşayan kadınların kuyulardan su çekerek evlerine götürdüğü yönünde gelen bilgi üzerine bu köye giderek, sorunu yerinde inceledi ve daha sonra yıllardır çile çeken kadınlarla görüştü.

Örtenlerde cezalandırılsın

Failleri cezalandırmanın yanı sıra istismarı örten, açığa çıkmasının önüne geçen çabaların da cezalandırılması gerektiğine işaret eden Keser, “Bir savcının istismarı acaba kimler biliyormuş diye bir araştırma yaptığı duyuldu mu? Normalde yapılması gerekir. Ancak ne yazık ki bakış açısı dosya kapansın bakışı. Tersi yapılsa, vakalar teker teker araştırılsa, mağdurun ailesi, sosyal çevresi analiz edilse ve istismardan haberdar olanlar tespit edilip dava açılsa yani sadece failler değil, istismarın üstünü örtenler de cezalandırılsa, insanlar istismarın üstünü örtemezler artık” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.