VİDEO - Diyarbakır'ın 'Genç Yeryüzü Doktorları': İyiler güçlü olmalı

VİDEO - Diyarbakır'ın 'Genç Yeryüzü Doktorları': İyiler güçlü olmalı
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Genç Yeryüzü Doktorları Kulübünde bir araya geliyor. ‘Genç Yeryüzü Doktorları’ oluşumuna danışmanlık yapan Prof. Dr. Cenap Ekinci, oluşum başkanı Zeynel Hebun Güler ve yardımcısı İdris Kurt gazetemize konuştu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Birçoğumuz ‘Yeryüzü Doktorları’nın çalışmalarından basından da olsa bir biçimde haberdarız. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde okuyan öğrenciler de ‘Genç Yeryüzü Doktorları’ adıyla bir araya geliyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, bu çalışmalara danışmanlık yapıyor. Prof. Dr. Ekinci, Yeryüzü Genç Doktorlar çalışmaları hakkında şunları söyledi:

img-20231003-103918.jpg

“Genç yeryüzü doktorları kulübü olarak sanatsal, kültürel, şehir yaşantısıyla ilgili aktif faaliyetlerde bulunuyoruz. Çalışmalar yapıyoruz. İnanıyorum ki, Genç Yeryüzü doktorlarının temsil ettiği bütün misyonlarının, prensiplerinin ve hedeflerinin tümünün Genç Yeryüzü Doktorları kulübünün üyeleri, aktivistleri tarafından ilimizde de uygulanacağını ve üniversitemizi de temsil edileceklerine dair ümidimiz vardır. Biz de akademik olarak, hocaları ve danışmanları olarak onlarla beraber olacağız, onlarla beraber yürüyeceğiz. Şehrimize katkı sunacağız. ‘Genç Yeryüzü Kulübü’ne üye olacak, çalışmalarına katılacak gençlerimize güveniyoruz.

Yeryüzü Doktorları nedir? Kimlerden oluşur ve amaçları nedir?

Dünyanın neresinde olursa olsun savaş, açlık, doğal afet gibi ihtiyaç duyulan her yerde sağlık hizmeti destek hizmeti, her türlü insani hizmette aktif olarak görev yapan genç ve profesyonel hekimlerin bir araya gelip oluşturmuş oldukları bir sivil toplum örgütüdür. Ve dünya çapında faaliyet göstermektedir.

img-4878.jpgYeryüzü doktorlarının amacına uygun olarak gençlerimizi de bu konuda yetiştireceğiz, bilinçlendireceğiz. Geleceğin Yeryüzü Doktorları olarak hazır hale getireceğiz. Misyonumuza göre hareket edeceğiz. Biz bu anlamda gençleri, üniversite öğrencilerini, sağlıkçılarımızı, genç doktorlarımızı kulübümüze davet ediyoruz.” Dedi.

‘İyilik faaliyetlerimiz var’

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi ve Dicle Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Kulüp Başkanı olan Zeynel Hebun Güler de çalışmaları ve amaçları hakkında şunları dile getirdi;

“Yeryüzü Doktorları yıllardır yurt dışında, yurt içinde yardım faaliyetlerini sürdüren binlerce hatta milyona varan insana yardım faaliyetleri yapan bir topluluk. Biz de Yeryüzü Doktorlarının alt topluluğu olarak üniversitelerde, şehirlerde, kampuslarda faaliyet göstermekteyiz.

img-20231003-103756.jpg

Amacımız ‘Genç Yeryüzü Doktorları’ olarak toplum bilincine sahip ve tıp öğrencisi olmanın ne demek olduğunun bilincindeyiz. Arkadaşlarımızla toplumu bilinçlendirme çabaları, halk sağlığı çalışmaları, sağlık taramaları, yardım faaliyetleri gibi birçok iyilik faaliyetinde bulunuyoruz.

Toplumun temel taşları, iyilik ve sağlıktır

Peki, neden iyilik ve sağlık?

Toplumun temel taşlarını oluşturan iyilik ve sağlıktır. Hayatımızı bir sepete benzetebiliriz. Bu sepete çöp mü koymak istersiniz yoksa çiçeklerle mi donatmak istersiniz. O çiçeklerin hepsi iyiliklerimiz. Bir kere verilen bu şansı biz iyi bir şekilde kullanmalıyız. Dünyaya bir kez geliyoruz. Bir yerden sonra hepimiz çekip gideceğiz. Ardımızda iyilikler bırakmak, bir insanın gülümsemesine, tebessümüne ortak olmak ve buna sebep olmak, bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Bizim genç doktorlar olarak amacımız bu.

img-20231003-103834-001.jpg

Çalışmalarınız nasıl yürüyor?

Diyarbakır’da neler yapıyoruz? Öncelikle çok güçlü bir ekibe ve çok güçlü bir desteğe sahibiz. Diyarbakır’ın önde gelen iş insanlarından çok büyük destekler aldık. Diyarbakır’ın önde gelen topluluklarından, vakıflarından, derneklerinden çok güzel destekler alıyoruz. Onların bize vermiş olduğu maddi ve manevi destekle çok güçlü bir şekilde projelerimize devam ediyoruz.

‘İyiler güçlü olmalı’

Her zaman iyilerin güçlü olması iyidir. Çünkü bizim Diyarbakır’da Türkiye’de yeryüzünde yapacağımız çok iş var. Daha önce sinema görmemiş çocuklara sinema ulaştıracağız. Daha önce sağlık taramasına tabi tutulmamış, var olan hastalıklarını bilmeyen insanların sağlık taramalarını yapacağız. Diyarbakır’ın ücra köşelerine, çocuklara çeşitli sağlık tanıtımları yapacağız.

img-20231003-103850.jpg

Bunun yanında bir gençlik koordinatörlüğü açtık. Lise öğrencilerimize neden sağlıkla ilgili bir bölüm seçmeliyiz diye seminerler vereceğiz. Aynı zamanda doğa koruma koordinatörlüğümüz de var. Doğayla ilgili aktif faaliyetler sürdüreceğiz. Çocuk sağlığı üzerine de YouTube kanal projemiz var. Projenin asıl sahibi Diyarbakır Sinema Ofisi ve bizim genç ekibimizle birlikte daha da güçlenerek bu projeyi de üsleneceğiz. Çocuk sağlığıyla ilgili ailelerin bilmediklerini onlara bilinçli bir şekilde adım adım tanıtacağız. Çünkü bildiğiniz üzere toplumun dinamiğini oluşturan şey çocuk sağlığıdır. Bununla birlikte yardım faaliyetlerimize olabildiğince ağırlık vereceğiz. Köy okullarına, ulaşılmayan yerlere, sesi duyulmayan insanlara ses olacağız, kulak olacağız.

Yeryüzü Doktorlarının amacı hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Yeryüzü Doktorları 30 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de ve dünyanın her yerinde yardım faaliyetlerini, sağlık çalışmalarını sürdüren büyük bir dernek. Biz Genç Yeryüzü Doktorları olarak da bu Yeryüzü Doktorları topluluğuna bir temel oluşturmak ve bu bilinci gençlerin arasında da yaymayı amaçlıyoruz. Üniversitelerde, kampuslarda, şehirlerde iyiliği yaymak, gençler arasında bu bilinci, sorumluluğu geliştirmek bizim temel gayemiz. Çünkü günümüzde insanların sorumluluk bilinci azalmış durumdadır. Bu sorumluluk bilincini gençlere tekrardan aşılayarak; özverili, fedakâr, doktorlar olmak temel amacımız. Bu konuda da toplum bilinçlendirme çalışmaları, yardım faaliyetleri, kültür sanat etkinlikleri yapmayı amaçlıyoruz.

zeynel-hebun-guler-dicle-universitesi-genc-yeryuzu-doktorlar-bsk.jpg

Başka illerde de bu yönlü çalışma var mı?

Genç Yeryüzü Doktorları yüzü aşkın topluluktan oluşuyor. Her üniversitenin, her şehrin kendi topluluğu var. Fakat bunlar farklı farklı projeler yapıyorlar. Çünkü bulundukları coğrafi konum ve destek konumu bu kişilerin çalışmalarını tabii ki etkiliyor. Mesela Diyarbakır'da çok güzel bir destek alıyoruz. Bu desteği olabildiğince aktif bir şekilde kullanmayı, adil bir şekilde insanlara götürmeyi ve sürdürmeyi amaçlıyoruz. Genç Yer Yüzü Doktorları yıllardır Türkiye'nin dört bir yanında bu faaliyetlerine devam ediyor.

Böyle bir oluşuma gidilmesinin nedeni ne? Böyle bir oluşum fikri nasıl ortaya çıktı?

Temel amacında şu yatıyor; özellikle sağlık alanında ben yalnız değilim, birlikte hareket etmenin güdüleyici yönü rol oynuyor. Çünkü insanlar birlikte iken, birinin iyilik yaptığını gördükten sonra onun da iyilik yapma düşüncesi gelişiyor. Önceliğimiz birlikte hareket edebilmektir.

Öncelikli hedefleriniz nelerdir?

Yeryüzü doktorlarının öncelikli faaliyeti, afet noktalarına olabildiğince hızlı yardım götürebilmek. Örnek verecek olursam yakın zamanda yaşadığımız büyük 6 Şubat Maraş merkezli depreminden beri sahada hala arkadaşlarımız, abilerimiz ve ablalarımız çalışıyor.

idris-kurt-dicle-universitesi-genc-yeryuzu-doktorlar-bsk-yard.jpgYeryüzü Doktorları ve Genç Yeryüzü Doktorları sahada birlikte çalışıyorlar. Dicle Yeryüzü Genç Doktorları 16 Ekimde bir ekiple birlikte Adıyaman’a gideceğiz. Burada psiko sosyal çalışmalar yapacağız.

Çünkü enkaz kaldırma çalışmaları bitti deniyor, fakat hala insanların zihninde bir enkaz var. Bunu kaldırmak için de bizim psiko sosyal çalışmaları yürütmemiz gerekiyor.

Unutkan olmanın hiç kimseye faydası yok. Depremin üzerinden zaman geçmesi onun etkisini ve bir daha yaşanacağı gerçeğini unutturmamalıdır.

Biz topluluk olarak bunu unutmadık. Bu konuda topluluk olarak çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Tüm afetlerde aktif olarak rol oynamak hem Yeryüzü Doktorlarının hem de Genç Yeryüzü Doktorlarının temel amaçlarından biridir.

prof-cenap-ekincidicletip-fak-ogr-uyesi-001.jpg

Global bir dünyada yaşıyor olmamıza rağmen, dünyada bundan haberi olmayan, kötü koşullarda yaşayan, hiçbir sağlık taramasından geçmeyen bir kesim var. Bizim amacımız, bu globalleşen topluluk haricinde bu insanlardan haberdar bile olmayan, kötü koşullarda yaşayan insanlara erişmek. Yeryüzü Doktorlarının temel amacı da budur. Gittikçe artan bir teknolojik akım var. Fakat biz teknolojiye kapıldık da diğer insanlar ne olacak? Buna ulaşamayan, bundan haberdar olamayanlar var. Bizim temel derdimiz bu. Bizim derdimiz dünyaya adil bir sağlık sistemi yaymak. Temelde amacımız budur. Bir sağlık hareketi gibi görülebilir ama Yeryüzü Doktorları aynı zamanda çok büyük bir sosyal harekettir.

Hastanelere girdiğimizde binlerce doktor var. Bizim buradaki farkımız binanın dışında da sağlık faaliyeti gösterebilmek. Hastanede fiş alıp bütün doktorlara erişim sağlayabiliyoruz. Fakat oraya gelemeyenler ne olacak. İşte oraya gelemeyen hastaya gitme fedakârlığını gösteren doktorlar arasında bu bilinci geliştirmek istiyoruz. Yeryüzü Doktorlarının temel bilincinde de bina dışına, büro dışına çıkmasıdır. Yani masa başından iş başına geçme.

‘Sadece reçete yazan doktor yerine sahada sorunlara çözüm bulan hekimler olmak istiyoruz’

Dicle Üniversitesi Yeryüzü doktorları topluluğunun başkan yardımcısı İdris Kurt’da; “ Amacımız insanlara herhangi bir maddi çıkar olmadan yardım etmek. Hastanede bekleyip sadece reçete yazan doktor olmak yerine, sahaya inip insanlarımızın dertlerini, sıkıntılarını paylaşıp, problemlerini beraber çözebilmek amacındayız. Bu amaç için bu topluluğun Dicle Kulübü Başkanlığı görevini yürütüyoruz. Bunun için de fedakâr genç doktor arkadaşlarımızın bizimle beraber çalışmasını dört gözle bekliyoruz. Bundan ötürü insanlarımıza faydalı, fedakâr arkadaşlarımızla beraber çalışmayı istiyoruz. Koruyucu hekimlik anlayışını başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye ve yeryüzünde yaygınlaştırmak amacındayız.” Diye kısaca amaçlarını açıkladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum