VİDEO - Işığıyla huzur veren sanat: Vitray

VİDEO - Işığıyla huzur veren sanat: Vitray
Yok olmaya aday sanatlar arasında yer alan vitrayı Diyarbakır’da yaşatmak için atölyesinde birbirinden güzel süs eşyaları yapan sanatçı Betül Kübra Savcı; ‘Diyarbakır’ın sanat çalışmalarına vitrayı da katmak istiyorum.’dedi.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Yok olmaya aday sanatlar arasında yer alan vitrayı Diyarbakır’da yaşatmak için atölyesinde birbirinden güzel süs eşyaları yapan sanatçı Betül Kübra Savcı; ‘Diyarbakır’ın sanat çalışmalarına vitrayı da katmak istiyorum.’dedi.

img-20230616-095030.jpg

‘Vitray, ışığın her rengini yansıtarak ortama ferah ve mistik bir hava katmaktadır’ diyen sanatçı Betül Kübra Savcı sanatı hakkında Tigris Habere konuştu.

Geleneksel sanatların başında gelen, cam süsleme sanatı olan vitray, ışığın içinden süzülerek, ortaya farklı renkler çıkaran vitray aydınlattığı mekânlara farklı ve mistik bir hava katıyor. Estetik anlamda ustalık gerektiren bir sanat dalı olan vitray, gösterişli ve büyüleyicidir. Sanatçının hayal gücü ve yeteneğine göre değer kazanmaktadır.

img-20230616-094606.jpg

Eskiden kiliselerde, camilerde, saraylarda, köşklerde ve türbelerde kullanılan vitray günümüzde yaygınlaşarak ve modernleşerek, birçok mekândan süs eşyasına kadar geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur.

Diyarbakır’da atölye açarak vitray sanatını geliştirmek isteyen vitray ustası Betül Kübra Savcı ile sanatı üzerine konuştuk. Edirne Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun olan sanatçı Betül Kübra bu sanata nasıl başladığını şöyle anlatıyor;

img-20230616-094906.jpg

“Vitrayla tanışmam ikinci sınıfta başladı. İlk başlarda cam mozaik olarak çalıştık. Tifani tekniğinde çalışmalar yapmaya başladık. Vitrayı bu kadar sevmemde renkleri çok güzel yansıtmasıydı. Işık cama değdiğinde çok güzel yansıtıyordu. Mezun olduktan sonra alaylı bir hocamdan eğitim aldım. Aynı zamanda kendisi de üniversitede cam seramik bölümünde okudu. Sonra o da ben de kendimi geliştirdim. Ondan uzun süreli bir eğitim aldım. Vitrayın tekniğinden birçok şeyi, üç boyutlu çalışmayı ondan öğrendim.

img-20230616-095004.jpg

‘Dokusuna hayran olduğum bir sanat’

Resmi de çok seviyorum ama vitray dokunabileceğin, farklı dokusu olan bir sanat olduğu için vitrayı daha çok sevdim. Bir de vitray her yerde kullanılabilen bir sanat dalı. Dokusuna hayran olduğum bir sanat. Kendi dokusuna hayranlığımdan dolayı vitrayı bu kadar çok istedim ve sevdim. Onun için vitrayda ilerledim. Resim de yapıyorum ama vitray benim için daha farklı.

img-20230616-095157.jpg

Vitray çok eski uygarlık dönemlerine kadar uzanan bir sanat. Büyüleyici yanı olduğundan ve ortama mistik bir hava kattığından dolayı kutsal olan kiliselerde, camilerde, saraylarda, türbelerde ve köşklerde yaygınca kullanılmıştır.

Yurt dışında çok popüler olmasına rağmen Türkiye’de son zamanlarda unutulmaya doğru gidiyor. Bu sanatın kaybolmasını istemiyorum.” Diyen Betül Kübra Diyarbakır’da açtığı atölyesinde hediyelik süs eşyaları yapıyor. İnsanlar bu süs eşyalarını evlerinde sergilediklerinde evin atmosferini değiştirerek farklı bir ambiyans yarattığını söyleyerek,

img-20230616-095331.jpg

Güneş ışığının bütün renklerini yansıtıyor

“Güneş ışığının bütün renklerini yansıtıyor. Girdiğiniz ortamı hem sıcak kılıyor hem de ambiansını değiştiriyor. Bundan dolayı vitrayın pencerelerde, ışığı alan yerlerde kullanılması, daha kaliteli ışığın ortaya çıkmasına neden oluyor.”

“Şu anda vitrayı süs eşyası olarak yapıyorum ama ilerleyen zamanlarda bir proje olarak tarihi mekânlarda, hanlarda ve konaklar gibi mekânlarda kullanmak” istediğini söylüyor.

img-20230616-095212.jpg

‘İnsana huzur veriyor’

“Önceden tasarlanan motifler üzerine renkli cam parçalarını birleştirerek yapılan bu sanatta vitray güneşten gelen ışığı kırarak ayrıştırıyor ve insanı rahatsız etmeyen, huzur veren bir ortama yaratıyor. Bu da insanlara huzur veriyor.

“Eskiden kenarlarda kurşun kullanılan vitraylarda, kurşunun zararlarından dolayı artık tifani tekniği kullanılıyor.”

Diyarbakır’daki kültür sanat çalışmalarına vitray sanatıyla farklı bir renk katmak istediğini bunun için elinden geleni yapacağını söylüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.