VİDEO-Mardin’de ‘Çarşema zipa’ şenliği

VİDEO-Mardin’de ‘Çarşema zipa’ şenliği
 Özel Haber
Yeni yılı karşılamak için Kürtlerin eski bir geleneği olan ‘Çarşema Zipa’ çeşitli ritüeller eşliğinde Mardin’de kutlandı.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Mordem Sanat Merkezinin Vaha desteğiyle gerçekleştirilen "LabHup" projesi kapsamında düzenlediği üç Çarşambanın ilkini Mardin’de gerçekleştirdi. Diyarbakır’da kültür sanat faaliyeti yürüten Mordem Sanat Merkezi, eski bir Kürt geleneği olan ve yeni yılın gelişinin kutlandığı ‘Çarşema Zipa’ etkinliğini Mardin’de kültür sanat faaliyeti yürüten ‘Şaneşin Performans’la birlikte gerçekleştirdi.

mardin-carsema-zip-7-001.jpgMardin’in Yalım Beldesinde bir Süryani Köyünde ortaklaşa düzenlenen ‘Çarşema Zipa’ etkinliğinde Mîr-i Mîrân oyun karakterleri canlandırıldı. Canlandırılan bu karakterler türküler eşliğinde kortej oluşturdular. Mahalle arasında erbane çalan bir grupla yürüyen korteje çocuklar büyük ilgi gösterdi ve doyasıya eğlendiler.

mardin-carsema-zip-2-001.jpg

Ayrıca etkinlik kapsamında çocuklar için yapılan atölye çalışmasında Mîr-î Mîrân karakterlerinin kuklaları yapılıp çocuklara dağıtıldı. Daha sonra büyük kazanda pişirilen ve eski bir gelenek olan ‘Danuk’ yemeği gösteriyi izleyenlere dağıtıldı.

mardin-carsema-zip-3-001.jpg

Mordem Sanat Merkezi ikinci ‘Çarşema Zipa’ etkinliğini önümüzdeki Çarşamba Günü Batman’da ‘Nisk Huner’ grubuyla ortaklaşa kutlayacak.

mardin-carsema-zip-5-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.