VİDEO - Yayınımız ses getirdi, DEDAŞ çalışma başlattı

VİDEO - Yayınımız ses getirdi, DEDAŞ çalışma başlattı
Tehlike arz eden elektrik Direği’nin kaldırılmasıyla ilgili yaptığımız haber ses getirdi. DEDAŞ ekipleri, direğin kaldırılması ve elektrik kablolarının yeraltına çekilebilmesi için çalışma başlattı.

Ramazan Yavuz-Özel Haber

TİGRİS HABER - Diyarbakır Sur içinde Alipaşa mahallesinde bulunan, metruk haldeyken Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı(DİTAV) tarafından restore edilerek eski yapısına kavuşturulan Süryani Cemaatine ait Kızlar Mektebi’nin duvarına bitişik olan ve tehlike arz eden elektrik Direği’nin kaldırılmasıyla ilgili yaptığımız haber ses getirdi. DEDAŞ ekipleri, direğin kaldırılması ve elektrik kablolarının yeraltına çekilebilmesi için çalışma başlattı.

Alipaşa Mahallesinin sembolü durumunda bulunan, Diyabakır’ın tarihi Sur ilçesini gezen binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi’nin yanında Süryani kız çocuklarının eğitim görmesi ve genç rahibelerin yetiştirilmesi amacıyla 250 yıl önce yapılan Kızlar Mektebi, Süryanilerin çeşitli nedenlerden dolayı nüfuslarının düşmesi ve bu mektepteki kız öğrenci sayısının yıldan yıla düşmesi nedeniyle boşaltılarak kaderine terk edilmişti. Uzun yıllar Köylerinden göç etmek zorunda kalan fakir ailelerinde barınak olarak kullandığı ancak bakım yapılmadığı için yer yer çöken ve kızlar mektebi, zamanla harabeye dönmüştü.

dedas-suryani-kizlar-3.jpegDiyarbakır’a bir Kültür ve Sanat Merkezi kazandırmayı planlayan Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV)’ın Kızlar Mektebi’nde karar kılmasından sonra bu 250 yıllık yapının kaderi de değişmiş oldu. Süryani Cemaati’nden kiralanan harabe haldeki Kızlar Mektebi Binası’nın eski haline getirilmesi için DİTAV’ın yardım çağrısına Türkiye’nin dört bir tarafındaki Diyarbakırlı iş insanları ses verdi ve katkıda bulundu. 2 yıllık bir restorasyon çalışması ile Kızlar Mektebi, eski mimari yapısı baz alınarak bazalt taşlarıyla 2 katlı yapıldı. Kızlar Mektebi tamamlanmış ama bu kez, duvarına hemen bitişik olan ve tehlike arz eden elektrik direği sorun olmuştu. DİTAV yönetiminde bulunan yazar Şeyhmus Diken’in elektrik direğinin kaldırılması ve elektrik kablolarının yeraltına çekilmesiyle ilgiliDEDAŞ’a yaptığı başvurulardan da sonuç alınamamıştı.

dedas-suryani-kizlar-6-001.jpegTigris haber yaptı, çalışma başladı

Kızlar Mektebi’inin son durumunu gezdiğimde elektrik direğine çözüm bulunamadığını görünce sorunun çözümü için Tigris Haber olarak birde biz bir ele atalım dedik ve haberini yaptım. Gazetede haberi manşetten verdi. Amacımız birilerini durduk yere eleştirmek değil, onlara görevlerini hatırlatmaktı. DİTAV Üyesi olan ve sabahın erken saatlerinde Kızlar Mektebi’ne giden Alaaddin Kılıç, beni arayarak heyecanlı bir şekilde DEDAŞ ekiplerinin geldiğini söyledi. Tigris’te yayınlanan haber üzerine DEDAŞ ekipleri, kızlar mektebine giderek çalışma başlattı.Sadece Kızlar Mektebi değil, Meryem Ana Süryani Kadim kilisesi ve çevresindeki tarihi yapıları perdeleyen çirkin elektrik direkleri ve kablolarına son vermek için de uğraş veriyorlar. Biri mühendis 3 kişiden oluşan DEDADŞ ekibi, söz konusu elektrik kablolarının yer altına çekilebilmesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin DEDAŞ’a kazı izni vermesi ve gereken resmi izinlerin alınmasından sonra 15 günlük bir çalışma ile yeraltına çekilebileceğini ve direğinde kaldırılacağını söylediler. DEDAŞ’a başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumların bir an önce gerekli izinleri vermesi gerekiyor. Kızlar Mektebi ve çevresinde hem tehlike hem de görüntü kirliliği oluşturan elektrik direği ve kablolarının kaldırılması için gecikmeli de olsa DEDAŞ’ın çalışma başlatması yerinde bir girişim oldu.

dedas-suryani-kizlar-4-001.jpegTigris haber ve DEDAŞ’a teşekkürler

DİTAV Yönetim Kurulu Üyesi Şeyhmus Diken, “biz vakıf olarak defalarca DEDAŞ ile görüştük. Her defasında bize Sur içinin o bölgesinde yeraltına inme konusunda herhangi bir proje çalışmasının olmadığını, ancak ilerde mümkün olabileceğini söylediler ve sadece elektrik direğinin üzerindeki kabloları toparlayabileceklerini söylediler. Oysa biz elektrik direğinin tümüyle kaldırılıp hattın yer altına çekilmesini talep ediyorduk. TİGRİS haberin bu yayını üzerine böyle bir müdahalenin yapılmış olması bizi mutlu etti. Tigris HABER ve DEDAŞ’a bu duyarlı davranışlarından dolayı DİTAV olarak çok teşekkür ediyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum