Akat: Beni ihraç edenlerden daha fazla partiliyim

Akat: Beni ihraç edenlerden daha fazla partiliyim
Akat: Beni ihraç edenlerden daha fazla partiliyim

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Partisinden ihraç edilen ve Temmuz ayı başından bu yana bağımsız olarak halka hizmet sunan Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Belediye Başkanı Birsen Kaya Akat, Tigris Habere konuştu. Bağımsız olmasından bu yana geçen süre zarfında yıpratılmaya ve hizmet kapasitesi kısıtlanmaya çalışılan Akat, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerde o zamanki adıyla Barış ve Demokrasi Partisinden Bağlar Belediye Başkanı seçilen Birsen Kaya Akat, yine ayı gelenekten gelen Demokratik Bölgeler Partisi tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında 'uyumsuz olması’ gerekçe gösterilip ihraç edilmişti.  

Partisinden ihraç edilen ve Temmuz başından bu yana bağımsız olarak Bağlar halkına hizmet eden Akat, belediye hizmetlerine,  ihracına yol açan kişilere ve Temmuz’dan bu yana kendisine karşı uygulanan kısıtlamalara ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.  Tigris Haberi ziyaret eden Akat, Genel Yayın Yönetmenimiz İlyas Akengin’e konuştu.

Bağlar Belediyesinden 63 kişinin ihraç edildiğini belirten Akat, bu ihraçlardan dolayı çalışma kapasitelerinde bir daralma olduğunu ifade etti. Bağlar Belediyesine bağlı 96 köy olduğunu belirten Akat, 2018 yılı içinde kendilerine bağlı tüm köy yollarının yapımının tamamlanacağını söyledi.

 

Bağlar’ın tümüne hizmet üretiyoruz

Bağlar Belediyesi ilçe merkezi ile kırsal mahallelerde yol yapım bakım ve onarım çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Akat, kent merkezindeki çalışmalara ilişkin olarak şunları söyledi: “İlçe merkezinde bulunan mahallelerimizde durum tespiti yaptıktan sonra yol yapım programı çıkardık. Bu program doğrultusunda ilk olarak Şeyh Şamil Mahallesinde asfaltlama çalışması yürüttük. Şeyh Şamil Mahallesinin ilk olarak Lefkoşa ve Barış caddelerini asfaltını yeniledik. Bunun yanında 42 tane sokakta asfaltlama işlemi yaptık. Daha sonra Bağcılar Mahallesinde çalışma yürütmemiz gerekti Bağcıların 26 sokağında 26 bin asfalt serim çalışması yapmak için geçtiğimiz günlerde çalışma yaptık. Sadece 2017 yılı içerisinde Bağların birçok mahallesinde toplamda 150 bin metre kare parke taşı döşedik. Bağcılar Mahallesinin durumu diğer mahallelerimizden farklı çünkü burası sıfırdan yapıldığı için vatandaşlar çamur içinde kalmasın diye bizlerde hemen asfalt parke döşeme çalışması yaptık. Ayrıca kırsal kesimde bulunan mahalle ve mezralarda da yolu olmayan ve tahrip olan 35 noktada yolları yeniledik. Bu kamuoyunda sanki sadece Bağcılarda çalışma yürüttüğümüz iddia ediliyor oysa biz tüm Bağların sınırları içerisinde bulunan her mahalleye caddeye ve sokağa hizmet götürüyoruz. Yol yapım programı doğrultusunda çalışmalarımız önümüzdeki günlerde de devam edecektir.”  

‘İlçemize 30 bin metre karelik yeşil alan kazandırdık’

Bağlar ilçesindeki yeşillendirme çalışmalarına değinen Akat, “Bağlara daha yeşil bir görünüm kazandırmak için sadece son 5 ay içerisinde 5 yeşil alan yaptık. Buralarda bine yakın ağacın dikimi ve çimlendirme çalışmasını yaptık. Aynı zamanda ilçemize toplamda 30 bin metre karelik yeşil alan kazandırarak halkın rahat nefes alabileceği alanlar oluşturduk” dedi.

Sosyal, kültürel faaliyetler…

Yol ve yeşil alan çalışmalarının yanı sıra Bağlarda çocuklara yönelik kültürel çalışmaları olduğunu belirten Akat, “Solin Çok Amaçlı Çocuk ve Aile Merkezi ile Solin oyun evi ve yüzme havuzu merkezlerimizde bu yıl 500 e yakın çocuk başvuru yaparak Tiyatro, Halk Oyunları, İngilizce, Seramik, Çocuk Korosu, Sinema, Fotoğrafçılık alanlarında eğitim aldılar. Çocukların yanı sıra ebeveynlere yönelik Aile eğitimi, Psikolojik danışmanlık gibi atölye çalışmaları da düzenledik. Şeyh Şamil Mahallesinde bulunan Ferzad Kemenger halk kütüphanesinin açılışını geçtiğimiz ay yaptık. Kütüphanemizde 10 bin kitap yanı sıra Burada 9 derslik, birer okuma salonu konferans salonu ve çocuk oyun odası yaparak halkın hizmetine sunduk. Dar gelirli 700 aileye yazlık ve kışlık olmak üzere yıldı iki defa giysi ve ayakkabı yardımında bulunduk” diye konuştu.

‘İki grubun oybirliği ile fen bütçemiz düşürüldü’

Partisinden ihraç edilmesinin ardından yaşadığı sıkıntılara değinen ve çalışmalarının engellenmek istendiğini belirten Akat, şu çarpıcı ifadeleri kullandı: “Fen İşlerine ayrılan bütçe her zaman 30 trilyondu ama Ekim ayının bütçe görüşmelerinde bu bütçe 5 trilyona düşürüldü. Bu da AK Partili ve DBP’li belediye meclis üyelerinin oy birliği ile yapıldı. İki grubun ittifakıyla oybirliği şeklinde fen bütçemiz düşürüldü. Buna karşı benim reddim oldu ve mecliste şunları söyledim; sizin halka hizmet bakış açınız, halka hizmet iddianız bu mudur? Her iki grubun ortaklaşa aldığı bu kararla 160 trilyon olan bütçemiz 125 trilyona düşürülmüş ve hizmet kabiliyetimiz sınırlanmıştır. Fen işleri bütçemizin 30 trilyondan 5 trilyona düşürülmesiyle halka hizmetimizi engellediler. Bu kararın nedeni Birsen Kaya Akat’ı engellemektir. Şuanda bağımsız olmamdan kaynaklı çalışmalarımı engellemek istiyorlar. Fen bütçesi önemli bir bütçedir. Bir meclis üyesi bu karara ilişkin olarak şöyle bir mazeret öne sürdü: ‘6 trilyon yedek ödenek var onu kullanırsınız’. 11 trilyonluk bütçe ile 400 bin nüfuslu bir ilçenin fen işlerinin altından kalkılır mı?”

‘Kayyumun Bağlar’a hiçbir katkısı yok’

Diyarbakır’ın en eski en büyük ve birikmiş sorunlarım açsından en çetrefilli ilçesi olan Bağlar’da hizmet üretirken, hiçbir yardım almadıklarını ifade eden Akat, Büyükşehir Belediyesine ilişkin şu çarpıcı bilgiyi paylaştı: “Asfalt söküm makinesi Büyükşehir Belediyesinden istendi ama vermediler. Gerekçeleri ise ‘İşimiz var biz de yoğun çalışıyoruz’ oldu. Kayyum, diğer ilçe belediyelerine yardımda bulunurken Bağlar belediyesine katkıda bulunmamıştır.”

‘Onların kim olduklarını biliyoruz’

Bir süredir yerel bir basın üzerinden kendisine karşı bir algı kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Akat,  “Halkımız ile bizi karşı karşıya getirme çabaları var. Ancak halkım ile iç içeyim, hiçbir sorunumuz yok. Bu kampanyanın arkasında olan birilerinin mutlaka imar ile ilgili bir sıkıntıları olmuştur. Bu haberleri yaptıranlar hakkında da gerekli yasal haklarımızı kullanacağız. Onların kim olduklarını biliyoruz” dedi.

‘Taziyelere gitmişim ve gitmeye de devam edeceğim’

Akat, hakkında soruşturmalara da konu olan taziye ziyaretlerine ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Taziyelerle ilgili de şunu belirtmek isterim, taziyelere gitmişim ve gitmeye de devam edeceğim. Bölgemizin örf adet, gelenek ve göreneklerimiz var ve ben de bir belediye başkanı olarak bu taziyelere katılmak zorundayım.”

Akat’dan belediye çalışanlarına teşekkür…

Halka belediye hizmeti sunarken emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Akat, “Bu arada park bahçe ve fen ekibime belediyemizin tüm personeline aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum. Müdürlerim ve personellerim her zaman yanımda oldular” diye konuştu.

‘Seçmenimle aramda hiçbir sorunum yoktur’

Partisinden ihraç edilmesine rağmen partisine kırgın olmadığının altını çizen Akat, “Partimle ilgili de hiçbir sorunum, sıkıntım yok. Sadece aralarında menfaate dayalı bir birlik olan beşli bir grubun şahsıma karşı yıpratma girişimleri oldu. Ben bu birkaç kişinin hakkımda almış olduğu kararı doğru bulmuyorum ve sonuna kadar da partimin ilke ve değerlerine bağlı kalacağım. Bu halkın yaratmış olduğu değerlere ve cevherlere bağlıyım. Her zaman da bu halkın hizmetinde olacağım. Benim seçmenimle aramda hiçbir sorunum yoktur. Halen de halkımla birlikteyim ve sevgi, saygı ile karşılanıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Yönetim düzeyinde sadece bu beş kişiye kırgınım’

Partisine kırgın olmadığını ancak kendisine yönelik olarak yıpratma çabası içine giren beş kişiye kırgın olduğunu ifade eden Kaya, “Yönetim düzeyinde sadece bu beş kişiye kırgınım. Gerçekler, dürüstlük, adalet, özgürlük, hukuk ve eşitlik ilkelerinden bahsediyoruz ancak bu ilkeler kişiye göre mi baz alınıyor. Gerçekten demokrasiyi işletmek lazım. Ben asla ve asla partime kırgın değilim. Ben halen de hakkımda bu kararı verenlerden daha fazla partiliyim ve ömrün sonuna kadar da patime bağlı olacağım. Ama maalesef bazen farklı anlayışlar partinin içinde yer bulabiliyorlar. Şuna inanıyorum, zaman her şeyi gösterecek ve her şeyin ilacı olacaktır. Bir üç beş yıl sonra belki hakkımda bu ihraç kararını verenler keşke yapmasaydık diyebilirler.

‘Asla seçimlerde aday olmayacağım’

2019 yerel seçimlerinde kesinlikle aday olmayacağını belirten Kaya, “Asla ve asla seçimlerde aday olmayacağım. Aslında önceki seçimlerde de aday adayı olmayacağımı açıklamıştım ama tabanım ve delegasyonum beni zorladılar. Bana umut bağlamış insanların umudunu boşa çıkartmamak adına aday olmuştum. Benim iki çocuğum dahi aday adayı olmama karşıydılar. Halen dahi belediyeye adım atmış değiller” diye konuştu.

Kadınlardan kadın semt pazarı alınmadı

Kadın semt pazarının erkeklere verildiği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını belirten Kaya, “Bağcılar Mahallesi Türkiye’nin en büyük mahallelerinden biridir. Bu mahallemizin pazar ihtiyacını karşılamak belediyemizin görevidir.  Geçtiğimiz günlerde Kaynartepe Mahallesinde bulunan erkek pazarı resmi gerekçelerden dolayı kaldırıldı. Bizlere mahalle sakinleri ve erkek pazarcılardan gelen yoğun talepten dolayı Bağcılar Mahallesinde erkek pazarcılara yeni bir yer verilmesi konusu yönetimimiz tarafından gündeme alınmıştır. Bizler Mahallenin durumu ve kaldırılan erkek pazarcılarının mağduriyetini gidermek için Kamışlo Bulvarı üst tarafı ile Newroz alanı alt tarafından bulunan yeni bir noktaya sadece Cumartesi günleri bir pazar kurulması için karar aldık.  Fakat kadın pazarcılar hiçbir şekilde erkek pazarcıların Bağcılar Mahallesine girmesine izin vermeyeceklerini ve bu mahallenin kendilerine ait olduklarını dile getirerek halkın ve erkek pazarcıların mağduriyetini göz ardı etliler. Basında yer alan Jiyan Semt Pazarına erkeklerinde dahil edildiğine dair haberler tamamıyla asılsız olduğunu halkımıza açıklamak istiyoruz. Hiçbir pazar güzergahı kadınların elinden alınması söz konusu dahi olamaz” dedi.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.